19 Септември 2019четвъртък13:32 ч.

Паяжина

(Р)еволюцията на интернет

За броени години глобалната мрежа се превърна в истински феномен и повечето хора вече не си представят живота без виртуалния свят

/ брой: 93

автор:Альона Нейкова

visibility 605

Прогресивното човечество отбелязва на днешния 17 май рождения ден на интернет, който бе утвърден с международния стандарт World Wide Web (www) през 1991 г.

Необходимо е да се спомене също, че привържениците на глобалната мрежа по света празнуват и на 4 април. Тази дата се свързва със смъртта на Свети Исидор, архиепископ Севилски, автор на първата в историята универсална енциклопедия "Етимология", в която използва системата на кръстосани препратки, приличащи на днешните хиперлинкове. Освен че е теолог, географ, астроном, юрист и медик, той е признат и за покровител на учениците и студентите, а от 2001 г. - и на потребителите на компютри и интернет. Малко по-рано, през 1998 г., католическата църква признава световната "паяжина" за съкровищница на човешкото знание.

За близо 30-годишната си история интернет предизвиква не само възторжени изказвания, но и сериозни упреци. Като всяко друго велико изобретение, виртуалната мрежа е източник както на безброй позитиви, така и на доста отрицателни последици. Благодарение на царството на неограничените възможности са премахнати повечето бариери и препятствия, пречещи на хората по света да общуват помежду си. Появиха се нови способи за работа, пазаруване, плащане на сметки, без да се налага да излизаме от къщи или офиса. Лишените от шанса да комуникират със света, поради болест например, вече могат да се почувстват в центъра на събитията и да споделят информация. Грамотно използвайки шанса на безпределното удобство на интернет, всеки вече разполага със средство, което позволява коренна промяна на начина на живот.

Глобалната "паяжина" обаче често е упреквана в разгръщането на войни и цветни революции, разобличаването на цели международни организации и държавни органи. Въпреки това тя продължава да печели все по-голямо място в съзнанието на напредничавото човечество.

А започва всичко от нещо дребно - от желанието да се осигури свободен обмен на информация между Европа и Северна Америка. И не става дума за секретни военни данни, а по-скоро за научни сведения. В началото на 90-те години на миналия век се смята, че светът е на прага на глобалното обединение, за което може активно да допринесе и свободата на осведомяването.

Още през 60-те години са създадени локални системи за размяна на различни данни. В рамките на телефонните мрежи, но не само гласово, но и с други методи за предоставяне и разпространяване на съобщения. Всъщност иде реч за ARPANET (акроним на английски: Advanced Research Projects Agency Network) на Агенцията за напредничави изследователски проекти към Министерството на отбраната на САЩ. Разработката е първата в света функционираща компютърна мрежа от вида комутация на пакети (днешните рутери), смятана за предшественик на интернет. Първото съобщение по ARPANET е изпратено от Калифорнийския университет, Лос Анджелис, на 29 октомври 1969 г. Ползата и удобството на системата за свободно изпращане на информация се оценяват веднага. Затова закономерно се заговори за разширяването на мащабите й.

През 1988 г. вече се оформя идеята не толкова за нейното теоретично приложение, а като за задача, имаща конкретно практическо решение. На английския физик и компютърен специалист сър Тимъти Джон Бърнърс-Лий, смятан за основоположник и създател на World Wide Web, са необходими още две години, за да оформи окончателно основните протоколи за работа на световната мрежа и да формулира принципите за работа на браузърите. Това става на 12 ноември, но за пускането на първия сайт е нужно още време и е отложено за 20 декември. Именно от този момент става ясно, че това начинание има голямо бъдеще. Само че никой дори не е могъл да предположи доколко ще е голямо то. Защото военните и учените решават проблеми, които са доста далеч от желанията на обикновения човек.

Какво всъщност им е нужно на хората? Да се посмеят на забавно изображение с коте или куче, да поспорят с непознати, които имат различно мнение от тяхното, както и да решат цял куп битови проблеми, без да помръднат от дивана. А също така да направят поръчка на желана стока до дома. И когато предприемчиви компании усещат, че всичко това може да носи пари, ситуацията, както се казва, излезе от контрол.

Интернет се превърна в истински феномен, защото без него повечето хора не си представят живота. А този факт няма как да не предизвика усмивка и да ни накара да направим елементарна сметка: от момента на появата на световната мрежа не се е сменило дори едно поколение!

В цифри и факти

* 1994 г. слага началото на търсачката Yahoo. А Джеф Безос създава интернет магазин, който продава книги - първообраз на днешния Amazon, чийто оборот достига $837 млрд. Сега предприемачът е най-богатият човек в света (според "Форбс") със състояние от 141 млрд. долара.

* 1995 г. се появява eBay - онлайн аукцион, където може да се купи абсолютно всичко.

* 1997 г. Лари Пейдж и Сергей Брин пускат търсачката Google, чиято капитализация достига $745 млрд. Състоянието на американеца се оценява на 48,8 млрд., а на руснака - на 47,5 млрд. долара.

* 2004 г. - Марк Зукърбърг създава Facebook. Смята се, че притежава над 71 млрд. долара, а пазарната стойност на компанията му е 416 млд. долара.

* Появяват се и допълнителни онлайн услуги: Spotify - за купуване на музика онлайн; Netflix - за гледане на видео, включително и от мобилни устройства; Uber - повикване на такси; Takeaway - поръчване на храна; Airbnb - запазване на хотели и стаи за нощувки.

Сега реално може да се живее доста комфортно, без да се налага да се излиза от дома или офиса, изцяло разчитайки на виртуалните услуги. Благодарение на интернет.

СЕМ казва решението си за БНР

автор:Дума

visibility 108

БСП поиска: Без споразумения при тежки престъпления

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 180

15 882 подписа за промени в НПК внесе БСП в парламента

автор:Юлия Кулинска

visibility 115

/ брой: 180

Гроздоберът подрани заради климатичните промени

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 180

3,1% е реалният икономически ръст през 2018 г.

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 180

Банките ще отделят 0,5% от кредитите като буфер от октомври

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 180

Обсъждат международен консорциум за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 180

Грета Тунберг говори пред Конгреса в САЩ

автор:Дума

visibility 98

Стачка на морския транспорт в Гърция

автор:Дума

visibility 105

Саудитска Арабия обвини Иран за атаката с дронове

автор:Дума

visibility 160

Датата

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 180

Поети с белезници

автор:Лозан Такев

visibility 136

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ