27 Януари 2023петък20:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°. Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°.

Животът като кръстопът

В творческите си замисли и търсения Васил Риков слага ударението върху безпокойството от неспиращата нравствена деградация на нашата съвременност

/ брой: 268

автор:Продрум Димов

visibility 1362

Васил Риков е един от сравнително младите ни автори на проза. Първите си скромни, но нелишени от амбициозност разкази публикува още през 80-те години по страниците на "Родна реч" и други младежко-юношески издания. Все по това време, през 1981 г., излиза и дебютната му книга - сборник с разкази "Територия на дълга". Радушният прием сред читателите на първото му заглавие го зарежда с творческа енергия и през следващите години изпод талантливото му и напористо перо се раждат нови 13 белетристични произведения - роман, две повести и сборници с разкази. Неоспоримо свидетелство за подобен извод е появата и на най-новата му книга - "Премини под дъгата", която изд. "Българска книжница" издаде т.г.
Авторът неслучайно е онасловил така своята нова творба. Той се доверява на известното поверие, че всеки, който успее да премине под многоцветието на появилата се след дъжд дъга, ще бъде щастлив. Поверие, което, както сам той се изразява, дарява всяка човешка личност с надежда. А тя осмисля всеки житейски път и придава смисъл и съдържание на нашето съществуване. А животът, както споделя и самият писател, представлява своеобразен кръстопът на съдби, предначертания, мечти и желания.
Разказите му се отличават с разнообразния си сюжетно-тематичен обхват, но и с разнопосочната си идейност и емоционална обагреност. В едни от тях героите му разкриват своя нравствен облик у нас, а други препращат в работническите среди по строителните обекти в Чехия. Но всички ни докосват до най-обикновени поведенчески прояви, които са реално отражение на съвременната действителност. И всеки разказ е част от отделен човешки свят.
В някои творби усещаме нелицеприятния досег до битуващите негативни явления, от които постоянно се задъхва съвременното ни общество. Други разкази са приятен и живителен отдушник за читателя. В немалко страници обаче авторът ни връща към незабравимите си романтични гимназиални години, носещи полъха на великата и безсмъртна магия на любовта. В книгата има и творби, в които откриваме присъствието на изненадващи човешки прояви или пък на драматични преживявания, които поставят на непоносими изпитания човешката воля и психика. Но ми се струва, че в творческите си замисли и търсения Васил Риков съзнателно слага ударението върху безпокойството от неспиращата нравствена деградация на нашата съвременност.
При изграждането на образната система писателят е подходил твърде пестеливо в стилно-езиков план, умело вплита при изграждането на отделните образи подходяща диалогична реч.

Увеличават парите за командировка двойно

автор:Дума

visibility 841

/ брой: 17

Панелките може да поевтинеят

автор:Дума

visibility 691

/ брой: 17

Умъртвяват 25 000 пъдпъдъка заради птичи грип

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 17

"Лукойл" отрича доставки за Украйна

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 17

Българите от "черния списък" на Пендаровски

автор:Дума

visibility 768

/ брой: 17

Мексико не приема български туристи

автор:Дума

visibility 580

/ брой: 17

Гърция очаква дъжд и сняг

автор:Дума

visibility 546

/ брой: 17

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ