Руска кухня
Желирано телешко месо – едно подходящо за зимата ястие
/ брой: 272
Препоръчвам желираното месо най-вече на мъжете и за зимата. Работата е там, че в Русия желираното месо върви добре с водка, но не се съмнявам, че това прекрасно ястие ще върви добре и с ракия. И така...
Продукти
1 говежди крак, 200-400 гр. месо, 2-3 л. вода, 2-3 ч.л. сол, 3 скилидки чесън, 3 дафинови листа, 10 зрънца черен пипер, по желание 1-2 глави лук, 1 морков.
Начин на приготвяне
Опърлете говеджия крак, насечете го на 3-4 части, накиснете го в студена вода за 3-4 часа, най-добре за цяла нощ.
Изстържете добре с нож парчетата от крака, сложете ги в голяма тенджера, залейте ги със студена вода. Като кипнат, махнете пяната и варете на слаб огън, почти без да кипи, 4-6 часа, докато месото започне да се отделя лесно от кокъла.
Един час преди края на варенето добавете месо, сол, черен пипер, дафинов лист и по желание – цяла глава лук и цял морков.
Прецедете през гевгир.
Изхърлете моркова, лука и подправките. Отделете месото от костите. Нарежете го на дребно.
В нарязаното месо налейте малко бульон, изстискайте чесън и разбъркайте. Получената маса изсипете във форма и изравнете. Сложете лъжица във формата и започнете да изливате бульон на тънка струйка по лъжицата. Така желираното месо ще се състои от два слоя – отдолу слой месо, отгоре прозрачно желе.
Ако искате да направите еднородно по състав желирано месо, първо разбъркайте бульона с месото и тогава го изсипете във формата. Сложете го да се стегне във хладилника.
Готвач Юс