08 Юли 2020сряда04:48 ч.

Няколко думи

Жалба до арменския поп

/ брой: 103

автор:Ева Костова

visibility 696

В XXI век, в държава-членка на Европейския съюз, във фирма със собственик от друга държава на съюза, трудът не се плаща. Дивият капитализъм в някои от фабриките у нас така и не успя да се превърне в "капитализъм с човешко лице". 

Филмът "Шивачки" го въртят не от месеци, а от години. Шивачките станаха емблема на "измамените камили" в озъбения ни капитализъм. Дали са край Марица, Струма или другаде, те са нагледно доказателство за робовладелческите порядки в България, привнесени с чуждестранни собственици и пишман инвеститори, които живеят чудесно в атмосферата на безнаказаност, беззаконие и експлоатация.

Проверки, празни обещания и неясноти за съдбата на предприятието държат на нокти 100 жени в италиански цех за обувки в Дупница. Нито са в отпуск, нито знаят кога италианският собственик ще плати. Подават заявление за напускане. 

Българските политици за хора ли приемат закони, или за роботи, попита преди време текстилна работничка от Гоце Делчев. Там работодателят беше въвел принудителна система за работа с непосилни задължителни задачи. Средната заплата е 320-350 евро. Историята помни и случаи с шивачки, заключвани по цяла нощ, докато изпълнят нормата.

Случвало се е шивачки у нас да плащат такса, за да отидат до тоалетната! Нашите работнички шият за известни марки от чужбина, но "инвеститорите" им плащат стотинки. Защото българската власт им казва, че тук има евтина работна ръка! Оше 100 жени сега сами отиват в армията на безработните. А никой не им дава гаранция, че няма да попаднат при някой нов Луиджи, Джовани или Костас.

Ако някой реши да защитава собственика от Дупница и подобните му с аргумента, че КОВИД-19 e виновен, нека си припомни, че още през февруари жени от този цех протестираха, пак заради неполучени заплати. Преди две години шивачки се нарекоха "роби в родината си". А шефовете какво правят - закриват една фирма, отварят нова, заплати - йок... 

Пита се къде са инспекцията по труда, социалното и икономическото министерство, къде са синдикатите? Къде са мощните бизнес организации, които да турят на мястото им такива "инвеститори"? И да отговорят дали подобна картина е възможна в Италия? Вирусът на алчността е по-упорит от коронавируса. Вирее обаче поради безнаказаността. Докарваме до робство хората си, а те на кого да се жалват, като липсва държава? На арменския поп... 

Порой удави столицата за часове

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 128

Затягат мерки при повече от 200 заразени дневно

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 128

Отново расте тревогата от коронавируса

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 128

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 128

5 млн. души в Мелбърн са под карантина

автор:Дума

visibility 10

Израел върна част от ковид мерките

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 103

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 120

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 85

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ