13 Юли 2020понеделник00:53 ч.

Знание

Земята се превръща в пещ

Южна България става пустиня, в Северна ще отглеждаме портокали и лимони

/ брой: 203

автор:Зорница Веселинова

visibility 1879

Тези дни големи вълнения предизвика специалният доклад на Междуправителствената група експерти по климатичните промени, в който се подчертава, че проблемът за глобалните изменения на климата вече не може да се отлага. Наложително е да се действа веднага, за да се избегне непоправимото нарушение на земните екосистеми, което ще започне след 12 години.
"През последните три десетилетия учени от много държави биха тревога: планетата ни се сгорещява поради парниковия ефект, ледовете в Арктика и Антарктика се топят, нивото на моретата и океаните се покачва, потопът в даден момент наистина ще се случи", коментира проф. Марк Конрой от американското Национално управление за изследване на океаните и атмосферата.
В същия дух са и предупрежденията на физици от университета на Чикаго: вероятността високите води да залеят доста населени места, сред които и големи градове, нараства. Вследствие на глобалното затопляне нивото на моретата и океаните ще набъбва два пъти по-бързо, твърдят техни колеги от Московския университет. Към 2090 г. океанското и морското равнище навярно "ще скочат" с 7,2 м, обширни райони ще бъдат залети, алармират италиански и германски физици.
Преди около 135 хиляди години в Арктика за последен път имало затопляне до температурите, очаквани към края на настоящия век. Следователно значителното покачване на нивото на водните басейни не е нито безпочвен страх, нито прекалено паникьосване на учените. То е доста вероятно.
Според мнения на канадски и френски физици, дори когато температурата в Арктика скочи с 4-6 градуса и ледовете в Гренландия започнат да се топят, тези в Антарктида ще останат непокътнати. Историческите данни обаче са коренно различни - последния път, когато в Гренландия имало затопляне до такава степен, повишението на морското и океанското равнище вследствие на постепенното топене на арктическите ледници повлияло и на антарктическите им "родственици" - и те започнали да се топят.
Такова развитие на събитията застрашава най-вече Северна и Южна Америка, Индия и Япония, убедени са канадски и японски учени. Китайски метеоролози допълват: в голяма степен ще пострадат и крайбрежни райони на Азия.
Български учени смятат, че толкова значително набъбване на моретата и океаните не може да се случи до края на века. Те са категорични: в нашата страна няма райони, чиято надморска височина е 7,2 м, за да бъдат залети при евентуален потоп. Дори ниската Варна е на 30 м над равнището на Черно море, успокояват те.
Успокоение за нас в никакъв случай не бива да има: потопът може да не ни засегне, но ако глобалното затопляне продължи със сегашните темпове, голяма част от Южна България ще се превърне в пустиня, а климатът на Северна България ще стане субтропичен. Типичните за нашата географска ширина селскостопански култури ще изчезнат. Ще отглеждаме лимони, портокали, мандарини, маслини и др. Последствията от тази климатична промяна ще са крайно неприятни за всички. 


Астероид мести планетата на безопасна орбита
 
В края на 2018 специалисти от НАСА трябва да представят завършен проект за преместване на Земята с цел спасяване на човечеството и планетата от гибелните последствия на глобалното затопляне. Според Ник Гарнър, ръководител на екипа, посоката на движение на комета или астероид ще се промени така, че космическият обект да мине близо до Земята и да й въздейства с гравитационното си поле, издърпвайки я на безопасна орбита.
Ето какъв е сценарият. Намира се подходящият обект, към него се прикрепва достатъчно мощна ракета и се насочва към Земята. Гравитационното му поле придърпва планетата на по-отдалечена орбита, където Слънцето топли по-слабо.
Ник Гарнър се похвали на пресконференция, че ролята на космически влекач по всяка вероятност ще бъде възложена на конкретен астероид, но не го назова.

 

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 131

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 131

Газът поскъпва от август

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 131

Заведенията със специален знак, че спазват мерките

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 131

В Русия успешно изпробват ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 131

Ердоган: Градим велика Турция

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 131

Трансфер на капитали у нас извършвал Заев

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 131

Продължава диалогът Белград-Прищина

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 131

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 546

/ брой: 131

Пешеходци срещу автомобили

автор:Деси Велева

visibility 245

/ брой: 131

Израстването на едно общество

автор:Милена Милошева

visibility 267

/ брой: 131

Изповед на една 60-годишна жена

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ