18 Февруари 2020вторник05:05 ч.

Знание

Земята се превръща в пещ

Южна България става пустиня, в Северна ще отглеждаме портокали и лимони

/ брой: 203

автор:Зорница Веселинова

visibility 1611

Тези дни големи вълнения предизвика специалният доклад на Междуправителствената група експерти по климатичните промени, в който се подчертава, че проблемът за глобалните изменения на климата вече не може да се отлага. Наложително е да се действа веднага, за да се избегне непоправимото нарушение на земните екосистеми, което ще започне след 12 години.
"През последните три десетилетия учени от много държави биха тревога: планетата ни се сгорещява поради парниковия ефект, ледовете в Арктика и Антарктика се топят, нивото на моретата и океаните се покачва, потопът в даден момент наистина ще се случи", коментира проф. Марк Конрой от американското Национално управление за изследване на океаните и атмосферата.
В същия дух са и предупрежденията на физици от университета на Чикаго: вероятността високите води да залеят доста населени места, сред които и големи градове, нараства. Вследствие на глобалното затопляне нивото на моретата и океаните ще набъбва два пъти по-бързо, твърдят техни колеги от Московския университет. Към 2090 г. океанското и морското равнище навярно "ще скочат" с 7,2 м, обширни райони ще бъдат залети, алармират италиански и германски физици.
Преди около 135 хиляди години в Арктика за последен път имало затопляне до температурите, очаквани към края на настоящия век. Следователно значителното покачване на нивото на водните басейни не е нито безпочвен страх, нито прекалено паникьосване на учените. То е доста вероятно.
Според мнения на канадски и френски физици, дори когато температурата в Арктика скочи с 4-6 градуса и ледовете в Гренландия започнат да се топят, тези в Антарктида ще останат непокътнати. Историческите данни обаче са коренно различни - последния път, когато в Гренландия имало затопляне до такава степен, повишението на морското и океанското равнище вследствие на постепенното топене на арктическите ледници повлияло и на антарктическите им "родственици" - и те започнали да се топят.
Такова развитие на събитията застрашава най-вече Северна и Южна Америка, Индия и Япония, убедени са канадски и японски учени. Китайски метеоролози допълват: в голяма степен ще пострадат и крайбрежни райони на Азия.
Български учени смятат, че толкова значително набъбване на моретата и океаните не може да се случи до края на века. Те са категорични: в нашата страна няма райони, чиято надморска височина е 7,2 м, за да бъдат залети при евентуален потоп. Дори ниската Варна е на 30 м над равнището на Черно море, успокояват те.
Успокоение за нас в никакъв случай не бива да има: потопът може да не ни засегне, но ако глобалното затопляне продължи със сегашните темпове, голяма част от Южна България ще се превърне в пустиня, а климатът на Северна България ще стане субтропичен. Типичните за нашата географска ширина селскостопански култури ще изчезнат. Ще отглеждаме лимони, портокали, мандарини, маслини и др. Последствията от тази климатична промяна ще са крайно неприятни за всички. 


Астероид мести планетата на безопасна орбита
 
В края на 2018 специалисти от НАСА трябва да представят завършен проект за преместване на Земята с цел спасяване на човечеството и планетата от гибелните последствия на глобалното затопляне. Според Ник Гарнър, ръководител на екипа, посоката на движение на комета или астероид ще се промени така, че космическият обект да мине близо до Земята и да й въздейства с гравитационното си поле, издърпвайки я на безопасна орбита.
Ето какъв е сценарият. Намира се подходящият обект, към него се прикрепва достатъчно мощна ракета и се насочва към Земята. Гравитационното му поле придърпва планетата на по-отдалечена орбита, където Слънцето топли по-слабо.
Ник Гарнър се похвали на пресконференция, че ролята на космически влекач по всяка вероятност ще бъде възложена на конкретен астероид, но не го назова.

 

Пламен Димитров: С 20% скача токът, ако спрем "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 33

Законът за водоснабдяването готов до средата на май

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 33

Горанов пак ще тегли заем

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 33

МЗХ праща подвижни мандри и кланици в планинските райони

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 33

Стачка блокира транспорта и институциите в Атина

автор:Дума

visibility 0

Заразата в Ухан плъзнала от лаборатория

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 33

Все повече македонци подкрепят договора с България

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 33

Лавров и Помпео преговаряха в Мюнхен

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 33

Кризата в журналистиката ни е без прецедент

автор:Велиана Христова

visibility 109

/ брой: 33

В помощ на прокуратурата

автор:Евгени Гаврилов

visibility 102

/ брой: 33

Датата

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 33

Очакват ви 300 находки от дълбините на времето

автор:Велиана Христова

visibility 404

/ брой: 32

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ