Зеленият чай засилва ефекта на антибиотика
/ брой: 183
Естественият антиоксидант Епигаллокатехин (EGCG), който се съдържа в зеления чай, може да помогне в борбата с инфекциите, резистентни на антибиотици. До това заключение стигнали учени от университета в Съри. Резултатите от изследването им са публикувани в Journal of Medical Microbiology.
Специалистите са открили, че EGCG усилва действието на антибиотика азтреонам, който се използва за лечение на инфекции, причинени от бактерията Pseudomonas aeruginosa. Комбинацията от азтреонам и EGCG се е оказала по-ефективна от всяко от тези вещества поотделно. Учените смятат, че антиоксидантът засилва усвояването на антибиотика от клетката.
Pseudomonas aeruginosa засяга предимно имунокомпрометирани хора, причинява инфекции на кръвта и дихателните пътища, а също така причинява вторични инфекции, които са резистентни на повечето лекарства.
СЗО включи тази бактерия в своя списък с критични заплахи за здравето на човека.