04 Август 2020вторник05:11 ч.

Лозунгът на снимката е показателен: "Върни се на работа. Зарази се от вируса. Спаси милиардерите"

Позиция

Здравеопазване, което не лекува, а ограбва

Нобелистът Ангъс Дийтън: Пазарните принципи не могат да създадат добра здравна система

/ брой: 124

автор:Иван Аладжов

visibility 822

Нобеловият лауреат по икономика за 2015 г. Ангъс Дийтън, който работи по проблемите на бедността, предупреждава, че пандемията от коронавирус ще засили съществуващите неравенства в американското общество - както в доходите, така и във възможностите за достъп до здравеопазване. Съществуват например значителни разлики в положението на хората с висше образование и на тези, които го нямат. Пандемията облагодетелства гигантите на електронната търговия, но не и другите търговски фирми, които се борят за оцеляването си.

Здравеопазването е важен социален фактор. Здравната система на САЩ е изградена върху принципа на печалбата. Тя е голям източник на неравенство, казва Дийтън. Всяка друга здравна система е по-добра от американската претенция, че пазарните принципи могат да създадат здравеопазване, защото те не могат да направят това. Става дума за огромна конспирация, при която се изземват парите на обикновените хора и тези пари отиват при хора, които са по-богати, заявява икономистът.

Дийтън посочва по-високата смъртност от КОВИД-19 сред афроамериканците, както и това, че работниците, които се трудят на предната линия, рискуват живота си поради опасността да се заразят с вируса. Те са принудени да поемат този риск, за да не загубят работните си места. Нобелистът привлича вниманието и към тежката участ на милионите американци, уволнени поради пандемията и вече непритежаващи здравна осигуровка, защото тя е била свързана с техния работодател. На хората, възстановили се от заболяването, и на семействата на починалите от болестта могат да бъдат предявени огромни медицински сметки, защото дори тези със здравна осигуровка често трябва да правят големи доплащания, казва икономистът. Дали това ви напомня българското здравеопазване с болниците, превърнати във фирми, и с най-високото в рамките на ЕС доплащане в брой от джоба на пациентите над здравните осигуровки? Доплащането формира 48% от общите пари за здраве в България - каза ни го проучване на Еврокомисията и ОИСР.

Дийтън смята, че скъпата здравна система в САЩ влошава положението с разпространението на коронавируса, защото много от хората без застраховки не търсят медицинска помощ, не могат да си го позволят. Той не е сигурен, че кризата в общественото здравеопазване или сегашното национално въстание против системния расизъм могат да послужат като катализатори за истинска промяна в САЩ. Общественият гняв, породен от полицейското насилие или от скандално скъпото здравеопазване, би могъл да създаде структурна промяна. Но няма гаранция, че това ще се случи.

Разсъжденията на Дийтън идват месец, след като анализ на изследователи показа, че в САЩ богатството на милиардерите е нараснало с 434 милиарда долара между 18 март и 19 май, докато обикновените американци понесоха икономическия удар на пандемията. 

Борисов радва администрацията с 30% скок на заплатите

автор:Дума

visibility 5

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 132

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 142

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ