Заразени храни поболяват хората
/ брой: 234
Светът става все по-уязвим към епидемии от болести, причинени от заразена храна, заради увеличаващата се световна търговия, предупреди Световната здравна организация (СЗО).
Изследването на епидемиите също е станало по-трудно, защото храната може да съдържа съставки от целия свят, пренесени чрез сложна глобална хранителна верига, заяви генералната директорка на организацията Маргарет Чан.
"Епидемиите, причинени от заразени храни, се превърнаха в особено голяма заплаха за света, обвързан с огромни обеми международна търговия и пътувания", подчерта Чан. "Едно от предизвикателствата пред правителствата по света е как да намалят последиците за здравето и икономиката от болестите, причинени от заразени храни", допълни тя. Чан припомни тазгодишната епидемия с новия смъртоносен щам Е. коли, който засегна близо 4000 души, причини смъртта на 51 души в Европа и нанесе огромни щети на производителите на зеленчуци.