02 Март 2021вторник10:51 ч.

Здраве

Заради инконтиненцията 17% от жените се отказват от секса

Инконтиненцията е проблем на близо 10% от жените

/ брой: 200

автор:Дума

visibility 113

Тайно страдание измъчва милиони хора по света, но малцина говорят за него. То превръща обикновените ангажименти във всекидневно изпитание, житейските предизвикателства - в непреодолими проблеми, разрушава семейства, проваля кариери. Медицинското му наименование е инконтиненция (неконтролирано изпускане на урина). Според статистиките в САЩ броят заболели ежегодно се увеличава с 1 млн. души. Според английски публикации 8,5% от жените и 1,6% от мъжете между 15 и 64 г. и 11,6% от жените и 6,9% от мъжете над 64 г. имат инконтиненция на урина.
В световен мащаб страдащите от заболяването почти са се удвоили за последните 10 години.
Според проучване на Световната здравна организация (СЗО) около 42% от джипитата не насочват пациентите към специалист уролог или гинеколог. Това е характерно и за българските лични лекари, коментират от новоучредената Асоциация за хората с проблеми на пикочния мехур.
Поне засега медицинската наука не е открила връзка между стрес инконтиненцията и предшестващо бъбречно или друго урологично заболяване. Според международни проучвания 40% от младите жени не обръщат внимание на проблема, у 52% намалява желанието за секс, като 17% стигат до пълен отказ, близо 60% развиват в различна степен депресия, уточняват медици. Медицината различава няколко типа инконтиненция, свързани и с различен произход и причини:
- стрес инконтиненцията представлява изпускане на малки количества урина при кихане, кашляне, смях или вдигане на тежести;
- при "свръхактивен пикочен мехур" възниква внезапен и силен позив за уриниране, който в рамките на секунди води до изпускане преди стигането до тоалетна;
- за преливна инконтиненция се говори, когато има непрекъснато капене на урина вследствие на препълнен пикочен мехур. Възниква при слабост на детрузора или блокирана уретра, поради което изпразването на мехура е затруднено. Подобна картина настъпва при диабетна невропатия, травми на гръбначния стълб и др., когато е отслабена нервната стимулация към детрузора;
- при функционална инконтиненция отсъства патология на отделителната система;
- смесена инконтиненция настъпва, когато е налице клиничната картина на няколко от споменатите типа. Най-често се комбинират първите два.
Някои напитки, медикаменти или инфекция на уринарните пътища могат да предизвикат временни проблеми със задръжката на урина. Такива са например алкохолът, кофеин-съдържащите и газираните напитки, приемът на голямо количество вода. За нормално се приема уринирането на 3-4 часа, пояснява д-р Лазаров. Той е категоричен, че дамите в никакъв случай не трябва да се примирят с това свое страдание, защото съвременната медицина предлага достатъчно добри решения, които се прилагат и у нас.

Икономическата и социална цена

Трудно е да се дадат точни числа. И все пак някои лекари правят следната елементарна сметка за нелекувана (или късно диагностицирана) инконтиненция: памперси, кремове за предпазване от подсичане, непромокаеми чаршафи, ароматизатори, перилни препарати, дезинфектанти, лично и спално бельо стигат месечно поне 300-350 лева.
Според наредбата за медицинската експертиза на работоспособността (част осма, раздел VI, пикочни органи) страдащите от заболяването може да получават и група инвалидност:
 "7.1. инконтиненцио алве - само при физическо натоварване: 10-20%
 7.2. постоянна инконтиненция: 50-75%".

 

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 84

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 195

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 161

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 184

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 347

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 331

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 232

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 225

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ