27 Март 2023понеделник06:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Западът е във война с Русия (Продължение от ГЛОБУС (от 31 януари)

Бележки от един откровен разговор с унгарския премиер, който предупреди, че украинският конфликт лесно може да ескалира

/ брой: 25

автор:Дума

visibility 230

Продължение от ГЛОБУС (31 януари)

Джордж Д. О’Нийл


Един журналист попита дали министър-председателят счита за възможно този конфликт да прерасне в ядрена война. "Не мога да изключа, че ще я използват", отговори Орбан, имайки предвид атомната бомба. Той поясни, че става въпрос за тактическо ядрено оръжие, а не за облаци-атомни гъби над Варшава и Берлин, въпреки че и това също не може да изключи.
Ако Украйна по някакъв начин, с помощта на западните оръжия, настъпи на руска територия, бъдещето на света ще стане толкова ярко, че Западът ще е принуден да си сложи защитни очила.
Някой отбеляза, че днес руснаците имат жалък вид на бойното поле. Да, каза Орбан, така е. Но ако се погледне руската история,

руснаците винаги действат така.

Започват слабо, но след известно време се съвземат и овладяват ситуацията, тогава вече е трудно да бъдат спрени. Той предполага, че и този път ще бъде така.
В началото на беседата Орбан каза, че

Русия я тласкат към съюз с Иран,

а това е изключително опасно за Израел. Той изрази надежда, че израелският премиер Бенямин Нетаняху, чийто възрастен син седеше на масата с нас, ще може да стане посредник за мир между Русия и Украйна. Украйна постигна поразителни успехи в борбата с Русия, каза Орбан, но в перспектива Западът едва ли ще може да надделее, особено ако отчитаме руския производствен потенциал.
Орбан разказа, че по въпроса за украинския конфликт е самотен дисидент сред лидерите на 27-те страни от ЕС. Това много го огорчава, защото колегите му от другите страни не желаят да говорят за нецелесъобразността на тези военни действия. Но защо да не си поговорят?
"Те не знаят кои са", - каза Орбан доста рязко. - "Ако ги попитате каква позиция заемат по отношение на този конфликт, те ще отговорят: аз съм лидер на държава, която е от правилната страна на историята. Именно това убеждение, както и
 
мощният натиск на Вашингтон и страхът от либералните медии,

ги тласка към такъв начин на мислене, който в никакъв случай не отчита интересите на техните страни".
Орбан каза, че като избран ръководител на Унгария той е длъжен да помага на сънародниците си да се справят с трудностите, с които се сблъскват днес, и да ги подготви за предизвикателствата на утрешния ден. "Но аз съм единственият, който разбира така своите задължения", добави той.
По думите на Орбан, сред европейските лидери освен него само френският президент Еманюел Макрон разсъждава толкова прозорливо и далновидно. Ако Орбан каже, че

Европа трябва да се върне към своите християнски корени,

за да преодолее очакващите я занапред проблеми, Макрон няма да се съгласи с него и ще предложи либерална идеологическа стратегия. А на всички останали европейски лидери тези думи просто ще им се сторят глупави.
(Виждате ли, това е една от причините за моето недоволство от начина, по който западните медии пишат за Орбан. Даже ако не понасяте неговата политика, той е много задълбочен човек. Той мисли усилено и упорито по тези теми на ниво  голяма стратегия и принципи).
Орбан направи

изразителна и хаплива забележка за немците

и поведението им по време на този конфликт. "Немците страдат, тъй като знаят какви са техните национални интереси, но не могат да говорят за това. Германското ръководство разбира, че не трябва да се въвлича в конфликт с Русия, но по някакви причини не може да каже "не" на Вашингтон".
Някой заговори за възможността за държавен преврат в Русия с цел свалянето на Путин. Орбан реагира много оживено, заявявайки, че всеки наследник на Путин ще се държи още по-войнствено. С това нищо няма да се реши.
Един от най-интересните моменти в дискусията настъпи, когато някой от присъстващите на срещата европейци попита премиера за острите разногласия между Унгария и властите на Евросъюза. Той откровено призна, че между Будапеща и Брюксел има огромна пропаст и тя се разширява.
Защо? Орбан отговори така: всичко е свързано с фундаменталните различия в техните представи за това, какво е човекът и за какво е нужно обществото.
По тази причина те се различават така силно по въпросите на джендърната идеология и на миграцията. По-голямата част от страните в ЕС вече се питат: "Как ще можем да живеем съвместно с такава голяма общност от мюсюлмански мигранти?"

Унгарският президент Каталин Новак приема армейски парад

Според Орбан задачата на Унгария е да не допусне нещата да стигнат дотам, че да е необходимо да си задават такива въпроси. Сега ислямската миграция в Унгария е нулева и той иска така да си остане и занапред. Разбира се, либералите от ЕС ще сметнат това за лицемерие и фанатизъм. Но на Унгария не й се налага да се справя с "благодатта на разнообразието", с която се сблъсква днес например Испания.
(Испанската полиция е задържала наскоро млад мароканец, който е нападнал с мачете два католически храма в град Алхесирас и е убил един и ранил друг църковен служител. Нападението е вероятно терористичен акт.)
Орбан каза, че е лично наранен от начина, по който Европейският съюз подлага своята членка Унгария на сплашване. Но той не се съмнява, че Унгария ще остане в състава на ЕС, защото от това зависи нейният икономически просперитет. Въпреки това не е лесно, когато ръководството на ЕС те притиска. На него лично му е много трудно да  работи с бюрокрацията на Брюксел, но се налага да го прави заради националните интереси на страната.
"Всичко лошо през последните 30 години от европейската история е пуснало корени в Брюксел.
Те са принудени да демонизират Унгария, защото ако тя постигне някакви успехи, това ще породи съмнения в правилността на политиката и идеологията на ЕС. Не ми е лесно да отивам там и да бъда "негодник" във всичко".
По думите на Орбан, ако искаш да си политик, който е готов да устои срещу тях докрай, ти е нужен стоманен гръбнак. Трябва да мислиш повече за това какво ще кажат твоите избиратели, а не какво е мнението на опонентите за теб. Не трябва да си плах, внимателен и пресметлив, а да действаш  смело и да водиш хората след себе си със силата на убеждението. Необходимо е да се привлича както консервативната интелигенция, така и заможни съмишленици, готови да инвестират в създаване на медии и други инициативи.
Попитах премиера, който е калвинист, доколко е убеден, че възраждането на западната цивилизация зависи от възстановяването на християнската вяра.
"Християнството не може да се възроди с политика, вярата идва от сърцето. Но ако християните не се опомнят и не се противопоставят на онези културни тенденции, които подкопават вярата, тя просто ще изчезне.
    
Главната надежда днес е в православието.

Православните са "най-важният резерв" на християните на Запад, който им позволява да възстановят своите религиозни опори. Православните не спорят, а вярват. А ние, протестантите и католиците, през цялото време спорим".
Според Орбан състоянието на религията в Унгария е тъжно, малко хора ходят на църква. Но ако Европа иска да оцелее, тя трябва да се върне към вярата, която е създала свещения ред, върху който се основава нейната цивилизация.
"Обществената структура, създадена за последните 30 години, напълно противоречи на човешката природа. Тя непременно ще рухне и остава да се надяваме, че това няма да се превърне в Армагедон. Ако успеем да унищожим хегемонията на джендърната идеология и другите прояви на прогресисткото безумие, връщането към традициите ще дойде бързо. Но като начало трябва да ги смачкаме политически".
Орбан смята, че
 
консервативният лидер трябва да е искренно вярващ.

Неслучайно Унгария, Полша и Словакия са начело в борбата за защита на традиционните ценности в Европа. Това са страните, които са по-малко повлияни от унищожителния модернизъм.
Продължавайки разговора за пресечните точки на религията и политиката, Орбан отбеляза, че политиците могат да осигурят на хората по-добър материален живот, но не е тяхно задължение да им осигурят по-щастлив живот.
В края на нашия разговор Орбан ни изведе на балкона, от който се откриваше прекрасен изглед към "перлата на Дунав", както наричат Будапеща. Беше приятно да се види с какво удоволствие премиерът показва на задграничните си гости забележителностите на столицата. Всички държавни ръководители вероятно са патриоти, но от времето на Рейгън не съм виждал политик, който така ярко да излъчва любов към страната си.
Има една снимка на

младия Виктор Орбан от 1989-а,

на която той произнася реч в началото на политическата си кариера. Поканен е като студентски лидер да говори на церемонията по препогребването на бившия министър-председател  Имре Наги и още петима души, убити от Съветите през 1956 година.
Той произнася своята реч, когато Унгария е още под властта на комунистическата партия. Младият Орбан иска изтеглянето на съветските войски от страната и отбелязва, че лидерите на тогавашното правителство, които стоят пред ковчезите на загиналите герои, са представители на същата власт, която ги е убила. Такъв човек не може лесно да бъде сплашен.
   

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 663

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 634

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 624

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 591

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 1157

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 660

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1357

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 977

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ