02 Май 2024четвъртък10:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Занаятчии ще станат майстори в Пловдив в деня на св. Спиридон

/ брой: 240

автор:Дума

visibility 1547

Регионалният етнографски музей, Регионалната занаятчийска камара и Задругата на майсторите на народни художествени занаяти в Пловдив организират традиционния Еснафски празник "Св. Спиридон" на 12 декември от 10 ч. В двора на музея ще бъде възпроизведен занаятчийският ритуал, празнуван още от епохата на Възраждането. Денят на Св. Спиридон е известен в страната като Денят на майсторите. Почита се като закрилник на грънчарите, керемидчиите, тухларите, обущарите, казанджиите и др.

В Пловдив по традиция Общото занаятчийско сдружение празнува на Св. Спиридон. Част от Еснафския празник бил и традиционният обред, битуващ в средите на занаятчиите - въвеждането в майсторско звание. Събитието се съпътствало от общоградски народни веселия.

Цялото шествие от празнично облечени занаятчии и граждани утре ще потегли към църквата "Св. Петка", където ще бъде отслужена тържествена литургия. След като се почерпят с осветеното еснафско пендихаро (петохлебие) и коливо (варено жито) за здравето на всички живи и починали майстори, под съпровода на гайда и тъпан шествието минава през централната пешеходна улица, за да се върне в Етнографския музей. Там устабашията (най-старият и почитан майстор) ще извика кандидатите за майстори, ще държи напътствена реч и ще ги препаше през рамо с червен пояс. В миналото еснафът им подарявал скромен набор от инструменти, а устабашията ги плесвал по врата и изричал: "Стани като мен!" 

Тази година кандидатите за майстори са 7 (четирима ножари, две дами художествено плетиво и една художествени тъкани). Има и един чирак кожар, който е напреднал в обучението си и ще бъде произведен в калфа. Произведенията им ще бъдат изложени в Етнографския музей, за да покажат на всички, че кандидатите са заслужили майсторското си звание, научи ДУМА от Ангел Янков.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 402

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 357

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ