31 Май 2020неделя10:02 ч.

Мнение

Законът "Анти-Нинова" няма да спре БСП!

/ брой: 163

visibility 2073

Д-р Теофан Германов

В рамките на решението на Националния съвет на БСП за провеждане на дискусия за бъдещето на партията на страниците на в. ДУМА и сп. "Ново време" препечатваме от в. "Земя" статия на др. Теофан Германов.

Днес страната има крещяща нужда от промяна и водещата алтернатива е само една - социалистическата партия, затова ГЕРБ предприеха стъпката да я задушат финансово. Как се стигна до това решение на парламента, наложено от премиера Бойко Борисов?
На 8 май 2016 г. БСП избра за свой председател Корнелия Нинова. Социалистите и обществото отдавна очакваха промяна в партията и придаване на нова динамика на структурите й след години на десетина последователни изборни поражения.
След три години позитивните резултати от този избор вече са видими.
Вътрешнопартийно: започна организационна реформа и подмладяване на националните и местните структури, въведе се мандатност на лидера и народните представители, създаде се партийна телевизия и се спаси вестник ДУМА. Активизира се опозиционната дейност, създаде се "Визия за България", която за пръв път от 30 години излиза от каноните на прехода и мантрите на неолибералния глобализъм. Тя очертава нова роля на държавата и отвоюването на институциите от т.нар. "Паралелна държава" - олигархия, задкулисие, зависимост от чужди "началства", корупция. Разработена бе и "Визия за Европа", според която БСП е проевропейска партия, но не приема налаганите от ПЕС и вредни за обществото джендър-идеология, Пакт за миграция, русофобска политика на санкции, двойни стандарти при храните и др.
В политически план: Категорична победа на президентските избори през 2016 г., удвояване на броя на депутатите в 44-то Народно събрание и подмладяване на парламентарната група, като от 80 народни представители близо половината са нови лица под 40-годишна възраст - така най-старата и масова партия постигна немислимо за другите партии обновление. БСП стана единствената партия, увеличила гласовете си и на европейските избори, постигнала още един депутатски мандат в ЕП. Партията зае първо място в 60 общини, "диша във врата" на ГЕРБ в София и други големи градове. Партията даде заявка за обединителен център на нови леви, патриотични, екологични организации, които виждат в нея гарант за промяна на България.
И това е така, защото БСП в рамките на този мандат води систематична битка с корупционните модели на ГЕРБ ("Кумгейт", "Суджукгейт", "Апартаментгейт", "Оградагейт"), защити майките на деца с увреждания, животновъдите, пациентите и лекарското съсловие, потребителите, малкия и средния бизнес, води активна политика за защита на парламентаризма и изборните права. БСП бе тази, която ясно формулира като своя политическа цел разграждането на "паралелната държава" на корупцията и задкулисието.
Не се страхуваше да задава неудобните за властта и капитала въпроси - за качеството на пътищата, за обществените поръчки. Въпреки критиките към ръководството по повод излизането от парламента никой не може да отрече, че благодарение на този ход беше отстранен неговият председател-цензор Димитър Главчев, а на по-късен етап беше върнат преференциалният вот, беше спряно незаконното опрощаване на милиони на близки до властта бизнесмени. БСП внесе добре мотивирани алтернативни закони за защита на потребителите, срещу монополите, за защита на дребния бизнес и малки ферми.
След 10 ноември 1989 г. в България не е имало толкова активна опозиция, която освен критики да предлага и алтернативни решения. При това БСП постигна това в условията на почти десетилетен монопол на ГЕРБ над властите и институциите. Тази трудно пробиваема машина днес има само една алтернатива и това е БСП с новия стил на ръководство на Корнелия Нинова.
Лидерството на Корнелия Нинова се оказа ефективно, ориентирано към автентичните идеи и традиции на БСП. А по отношение на идеологията и политическата практика се оказа новаторско - идеята за постигане на златното сечение между лявото и патриотизма, защото защитата на националния интерес е изход от кризата, в която трайно са затънали глобалистките европейски елити. Може да се окаже, че чрез БСП България предлага работещото решение за лявото в Европа, което в своята социаллиберална битност все повече губи електорална база, затъвайки в срамни компромиси с дясното, с транснационалния капитал, с бюрократичните елити, изоставяйки интересите на трудовите и онеправдани хора.
Видно е, че всичко това са амбициозни лидерски цели, които генерират много противници - вътрешни, външни, олигархични.
Вътрешните - представители на евробюрократичните елити на национална почва, идейно убедени в "правилността" на всяка повеля, идваща от Брюксел и Вашингтон, за които българщината е демоде, а евроатлантизмът, джендърът и идеите на Сорос са верую - за щастие в БСП са единици; Преходни елити, свикнали със статуквото, смятащи, че високите постове в партията и парламента, в местните органи на властта са им гарантирани по право, а в някои случаи - и по наследство; Икономически обвързани с властта, желаещи да трансформират тези финансови обвързаности във властови, чрез безпринципна коалиция с ГЕРБ; Млади амбициозни кадри, които разчитаха промяната да им донесе бърза кариерна реализация. Разбира се, сред недоволните има и честни социалисти, чиито представи не съвпадат с тези на ръководството, но те не разбират, че днес в партията е време разделно - трябва да се избере между статуквото и промяната, а с действията си, волю или неволю, поддържат силите на статуквото.
Външни - Управляващите кръгове и елитът на ГЕРБ начело с Бойко Борисов. Олигархични - Българската олигархия, икономическото задкулисие също са особено притеснени от идеите на "Визия за България", от принципно новата роля на държавата, за която ще се бори БСП.
Симбиозата между тези групи - недоволни от промяната социалисти, икономически кръгове на олигархията и представители на властта, роди изкривени понятия като "вътрешна опозиция", "криза в БСП", "загуба на "нарисувани" избори", "разправа с врага с партиен билет", "едноличен стил" и др. Върху Гьобелсовия принцип, че, казана сто пъти, лъжата става истина, още от 2017 г. създава и градира своеобразна медийна истерия срещу Нинова, безпрецедентна за българския преход. Вътрешните дела на БСП се вадят координирано и едновременно от вътрешни "агенти", от медиите и от властта, която услужливо подава топката в нужния момент. А нужният момент винаги е този, в който БСП се готви за нова и градивна политическа инициатива.
Далеч сме от мисълта, че сегашното ръководство и лично Нинова са безгрешни, нито че всеки с различно мнение е съглашател и предател. Напротив - дискусията е нужна, пътища за консолидация трябва да се търсят. Но консолидацията и критиката също имат своите червени линии. Нека си спомним, че за партията и идеята поколения дейци са посветили живот, сили и знания, без да виждат себе си в парламентарното кресло или като несменяеми и наследствени членове на ръководството. Да си спомним, че за БСП може да се работи не само в лъскавия кабинет, а и в кварталната организация.
Връх на тази координирана атака срещу ръководството на БСП от консорциума "недоволни елити" - "олигархия" - "власт" бе времето след европейските избори, което те изчислиха като идеално за сваляне на легитимния лидер на БСП, за опитомяване на БСП като послушна и беззъба опозиция. Партията обаче се консолидира около лидера и в персонален, и в идеен план. Така широко промотираната в присъдружните на властта медии "вътрешна опозиция" се оказа от 25-30 човека.
И когато не мина конгресната интрига за подмяна на политическото лидерство в БСП, бе стартиран още един сценарий - този път на парламентарно ниво. С благовидни аргументи, но с порочен замисъл -  драстичното орязване на партийната субсидия от 11 на 1 лев на глас годишно и директното вкарване на едрия бизнес с цел корумпиране на партийния живот. Изигран от властта в навечерието на края на политическия сезон, уж за да бъде удовлетворен вотът на милиони българи на Референдума отпреди 3 години! Не беше чут нито един от разумните аргументи... Всички тези аргументи не бяха чути, въпреки че дойдоха не само от опозицията, но и от социолози, политолози, юристи, от коалиционни партньори на ГЕРБ. Тогава остава един извод - че парламентът узакони едно от най-безпринципните решения, откакто ГЕРБ е на власт - това да бъде задушена опозицията в навечерието на местните избори, които има сериозен шанс да спечели, имайки предвид резултатите от евровота по региони. Популизъм на властта, отклоняване на хорското внимание от тежките проблеми, но и удар по БСП и Корнелия Нинова. Когато партията не можа да бъде овладяна отвътре, идва ред на обсадата. Защото днес БСП е обсадена крепост. Защото показа, че е единна, сплотена, че има лидер, който да я води и да начертае пътя.
Но бившият член на БКП Бойко Борисов и тези, които му помагат вътре в БСП, би трябвало да помнят, че Социалистическата партия е на 128 години, че е водила борби за социално освобождение и правдини, срещу фашизма, за модерна социална държава, а в повечето от годините на преход - за защита на социалните завоевания на българския народ.
Такава партия може да бъде ругана и клеветена, може да бъде оставена без финанси, може да бъдат извършени принудителни съкращения на кадри и дейности, но БСП ще оцелее и при тази криза. Защото е идейна, масова и демократична партия.
Важно е днес опозиционната БСП да продължи без колебания линията на противопоставяне на опасния за България модел със социалистическата, патриотична и традиционалистка политика. Но и да дава надежда на хората, да покаже, че проблемите ще се решат по пътя на национално помирение - между всички честни българи, но не и с корумпираните елити. По пътя на промяната - не имитативна, а реална и решителна. По пътя на защитата на суверенитета, националния интерес, социалната държава.
            (Със съкращения)

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1214

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 638

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1808

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 483

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ