20 Август 2019вторник13:29 ч.

Закон заплаха

/ брой: 111

автор:Юри Михалков

visibility 389

Собственикът на кучета убийци, които умъртвиха човек във Владо Тричков, може да получи присъда до 5 години затвор и глоба до 10 000 лева, гласи законът. Един закон трябва да удовлетворява определен обществен интерес - в случая обществената нужда от справедливост (не мъст). Е, до пет години затвор за човешка смърт удовлетворява ли такава потребност? Познавачите на юридическите тънкости ще рипнат, че става дума за непредумишлено предизвикане на човешка смърт, че извършителят не е собственикът на кучетата, а самите кучета. Но точно такива "тънкости" плетат паяжината на правната казуистика, която натиква в ъгъла справедливостта.  

А, между другото, тънкости наистина има и те не са в полза на кучешкия собственик. Още през 2016 г. е имало сигнали срещу него, съставяни са и протоколи да направи така, че кучетата да не напускат двора. Да направи такава ограда, че да не я прескачат. Не го е направил и всъщност е представлявал обществена опасност. Ако я е пренебрегвал, още по-зле за него, а ако пък не я е осъзнавал, това изобщо не го оневинява. И това са все "тънкости", които просто плачат за графата "утежняващи вината обстоятелства". Или за дефиницията "съучастник в убийство на човек".  

Но присъда до пет години затвор едва ли отчита такива подробности. Плюс, че тя най-вероятно ще бъде намалена наполовина или с 1/3 за добро поведение и след 2-3 години собственикът ще се радва на свободата. А невинната му жертва ще гние в земята. Какво общество сме, ако правораздаването натрапва такава "справедливост"?

Законът обаче има и възпираща, възпитателна функция. Ако други или бъдещи собственици на кучета знаят, че ще отидат зад решетките не до 5, а най-малко до 10-15 години, няма ли да реагират на сигнали и протоколи и да вдигат непреодолими за кучетата си огради? Цунамито на престъпността у нас след 10 ноември не се ли дължи и на това меко, "цивилизовано" законодателство? 

Сидеров обвини ВМРО и НФСБ в заговор срещу Борисов

автор:Дума

visibility 3

Бедственото положение в Свищов остава до петък

автор:Дума

visibility 22

Горещините се завръщат, до 35 градуса днес

автор:Дума

visibility 107

София пръска нови милиони за боклуците

автор:Деси Велева

visibility 193

/ брой: 159

"Росатом" участва в конкурса за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 159

Сред първите сме в света по замърсяване със серен диоксид

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 159

Приключи делото на оманския фонд срещу България

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 158

ООН: В света има 70 милиона бежанци

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 159

Турски военни части влязоха в Сирия

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 159

САЩ обмислят морска блокада на Венецуела

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 159

Кратки новини

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 159

Дете от Свидня и "Надежда"

автор:Лозан Такев

visibility 306

/ брой: 159

"Родна стряха" - минало без бъдеще

автор:Деси Велева

visibility 214

/ брой: 159

Датата

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 159

Ада тепе - рударство на 3500 години

автор:Велиана Христова

visibility 514

/ брой: 158

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ