19 Юни 2019сряда14:35 ч.

Закон заплаха

/ брой: 111

автор:Юри Михалков

visibility 235

Собственикът на кучета убийци, които умъртвиха човек във Владо Тричков, може да получи присъда до 5 години затвор и глоба до 10 000 лева, гласи законът. Един закон трябва да удовлетворява определен обществен интерес - в случая обществената нужда от справедливост (не мъст). Е, до пет години затвор за човешка смърт удовлетворява ли такава потребност? Познавачите на юридическите тънкости ще рипнат, че става дума за непредумишлено предизвикане на човешка смърт, че извършителят не е собственикът на кучетата, а самите кучета. Но точно такива "тънкости" плетат паяжината на правната казуистика, която натиква в ъгъла справедливостта.  

А, между другото, тънкости наистина има и те не са в полза на кучешкия собственик. Още през 2016 г. е имало сигнали срещу него, съставяни са и протоколи да направи така, че кучетата да не напускат двора. Да направи такава ограда, че да не я прескачат. Не го е направил и всъщност е представлявал обществена опасност. Ако я е пренебрегвал, още по-зле за него, а ако пък не я е осъзнавал, това изобщо не го оневинява. И това са все "тънкости", които просто плачат за графата "утежняващи вината обстоятелства". Или за дефиницията "съучастник в убийство на човек".  

Но присъда до пет години затвор едва ли отчита такива подробности. Плюс, че тя най-вероятно ще бъде намалена наполовина или с 1/3 за добро поведение и след 2-3 години собственикът ще се радва на свободата. А невинната му жертва ще гние в земята. Какво общество сме, ако правораздаването натрапва такава "справедливост"?

Законът обаче има и възпираща, възпитателна функция. Ако други или бъдещи собственици на кучета знаят, че ще отидат зад решетките не до 5, а най-малко до 10-15 години, няма ли да реагират на сигнали и протоколи и да вдигат непреодолими за кучетата си огради? Цунамито на престъпността у нас след 10 ноември не се ли дължи и на това меко, "цивилизовано" законодателство? 

Тръмп заговори за война с Иран

автор:Дума

visibility 204

Вината скараха САЩ и Франция

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 115

Готвят кибератаки срещу Русия

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 115

САЩ изпращат още войници в Близкия изток

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 115

Кой иска да избяга от Крим?

автор:Боян Бойчев

visibility 366

/ брой: 115

Да се насъска Украйна срещу Русия!

автор:Денчо Владимиров

visibility 267

/ брой: 115

Доган на три морета

visibility 207

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ