Захарта в чая влошава вкуса
/ брой: 84
Експерти от лондонския Юнивърсити колидж и университета на Лийдс отбелязват, че добавянето на захар не само не прави чая по-вкусен, но и не е от полза за здравето. За целите на изследването учените са направили експеримент с 64 мъже, свикнали да пият всекидневно подсладен чай. Участниците са били разделени на три групи, които трябвало постепенно да намалят захарта в напитката, да я откажат отведнъж или да продължат да я пият подсладена.
След едномесечен период на наблюдение специалистите установили, че при участниците от групите, които трябвало да ограничат или да откажат захарта, това не се е отразило върху удоволствието от пиенето на чай.
Британските здравни власти препоръчват всекидневно да се консумират не повече от седем чаени лъжички добавена захар. Поклонниците на сладките неща на Острова обаче употребяват почти два пъти повече захар от препоръчителния лимит.
Според авторите на проучването хората лесно могат да се погрижат за здравето си, отказвайки се от добавянето на захар към чая.