19 Септември 2021неделя10:46 ч.

Заев няма претенции за "македонско малцинство"

Българите ще бъдат включени в Конституцията на югозападната ни съседка

/ брой: 143

автор:Дума

visibility 163

Дали България ще признае македонско малцинство е "решение само на България и намесване във вътрешните ѝ работи не би било послание за приятелство", заяви македонският премиер Зоран Заев. Изказването е в продължение на обещанието му, че хората с българско самосъзнание ще бъдат включени в Конституцията на Република Северна Македония наравно с другите народи там - албанци, бошняци и други, когато страната бъде приета за членка в Европейския съюз. Той подчерта, че тази стъпка няма да се предприеме заради искане от страна на България, а защото РС Македония има необходимост от подобна конституционна промяна.

Подобни искания вече има и от Хърватия и Черна гора, но конституционна промяна във връзка с това няма да бъде правена засега. 

Припомняме, че на 23 юли българският външен министър Светлан Стоев съобщи, че промените в Конституцията на РС Македония и вписването на българите в нея, наравно с останалите народи, е един от пътищата за решаване на проблемите им там. "Ние нямаме предразсъдъци. Ако някой иска да направим това утре и искаме, няма да можем. Ние нямаме две трети, нито трябва, но заявяваме публично, че и българите, и хърватите, и черногорците, и египтяните, както и много други етнически общности ще бъдат включени в нашия върховен закон непосредствено преди присъединяването", каза Заев. "Този дебат започна преди няколко години по искане на хърватите в страната, както и на черногорците. Ние следваме примера на всички европейски държави, по-специално тези на Балканите", подчерта той и припомни, че Хърватия и Албания вече са го направили.

Едно от изискванията за присъединяване към Съюза е да се направят промени в Конституцията, за да бъде променена общата част в съзвучие с държавите-членки на ЕС. Тогава в нея ще бъдат вписани и по-малките етнически общности, които живеят на територията на страната и досега не фигурират в нея.

Валежи в неделя

автор:Дума

visibility 76

951 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 95

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 312

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 658

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 179

Отново сме страна от „жълта зона” за Румъния

автор:Дума

visibility 67

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 229

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1367

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 597

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 916

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 673

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ