28 Май 2020четвъртък11:32 ч.

сн. Емилия Костадинова

Задължават веригите да доставят повече наши стоки

Наблюдават се некоректни практики като двойно поскъпване, обяви Десислава Танева

/ брой: 63

автор:Дума

visibility 55

Призовавам търговските вериги първо да предоставят на клиентите си националното производство, а не да внасят от чужбина. Опазването на работата на операторите в момента е национален приоритет и, ако е необходимо, ще въведем извънредни законови мерки, които да гарантират, че доставките в магазините ще бъдат от български производители. Това обяви пред Нова телевизия земеделският министър Десислава Танева. "В търговските вериги на Англия и Франция това се случва и без извънредно законодателство. Най-големият проблем в земеделието е липсата на възможност за износ заради затруднения транспорт. Нашата задача е собствената ни продукция от плодове, зеленчуци и животни да стигне до единствените точки за продажба в тази криза - хранителните магазини у нас. Ако успеем логистично или законодателно да провокираме доставката в магазините да бъде от българските производители, ще премахнем рисковете в доставките. Трябва да има разбиране. Ние произвеждаме в обем, достатъчен за цялата страна", обясни Танева. Тя каза, че България произвежда и агнешко месо и е готова да снабди националния пазар и за Великден, и за Гергьовден.

По отношение на цените Танева съобщи, че се наблюдават и некоректни практики. "Когато получим сигнали за спекула с цените на храните, уведомяваме КЗК за това. Вчера получихме сигнал за джинджифила, че цената в магазин е по-висока и то два пъти по-висока, отколкото преди две-три седмици", каза Танева. Тя обяви, че ще има система, която да показва движението на цените на основните хранителни стоки в големите търговски вериги. Така при нелогично увеличение по-бързо ще можем да сигнализираме, допълни Танева.

Преди ден имаше информация за поскъпване с близо 20 на сто на някои плодове и зеленчуци заради недостиг, тъй като доставките, основно от Турция, са затруднени заради блокадите по границите. Статистиката на комисията по стоковите борси и тържищата обаче не отчете към края на миналата седмица такова поскъпване.

От БАБХ съобщиха, че продължава контролът на всички работещи обекти за производство и търговия с храни. Инспекторите проверяват съобразяват ли се търговците и производителите с наложените мерки за борба с коронавируса. За резултатите от проверките БАБХ уведомява непрекъснато Върховната административна прокуратура. Танева обяви, че "категорично няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храна".

Стефан Бурджев: БСП има план за Северозапада

автор:Дума

visibility 14

СОС гласува промени в бюджета на София

автор:Дума

visibility 99

„Нисан“ закрива най-големия си завод в Европа

автор:Дума

visibility 0

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 610

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 255

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 244

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ