15 Декември 2019неделя22:21 ч.

Няколко думи

Зачената в грях

/ брой: 219

автор:Ева Костова

visibility 602

Ще има ли втора пенсия и каква ще е тя? С първите пенсионери на реформата ще дойде ли срив на доверие в системата? Ще признае ли държавата това, че две пенсии от държавен и частен фонд може да са по-малко от една? Всичко това изправя косите на родените след 1959 г. бъдещи пенсионери, осигурени задължително в частните пенсионни фондове, в които  бяха разджуркани.  

Две пенсии са по-малко от една, призна за първи път социалният министър Бисер Петков. Причината за тази аномалия се корени в началото на реформата, когато от парите на НОИ бе взета част и бе дадена за "вторите" пенсии, т.е. от общите ни осигурителни вноски 5% отидоха към частните пенсионни фондове. За да се окаже сега, че сметките са направени криво и трябва да бъдат ревизирани, защото според експертите по тази схема всички, родени след 1959 г., ще получават с 20% по-ниска държавна пенсия заради отчисленията към частните фондове. Нещо повече - под въпрос изобщо може да се окажат парите на всички, които са в списъците на частните фондове. До това докара прословутата реформа, родена някога в грях и предопределила ощетяването на милиони българи. Още тогава се роди приказката, че след Костовата реформа ще останат само кожа и Костов.  

За първите от въпросните нови пенсионери - около 4000 жени, цифрите в техните партиди не са актуални, много от тях са кухи, защото са правени единични вноски или пък работодатели са си ги спестявали некоректно. По сметки на социалното министерство, 70% от пенсионерите за 2021-2027-а по натрупаните пари в личните им партиди в частните фондове биха взели при пенсиониране по 50, даже 30 лева пенсия. Да припомним, че частните пенсионни фондове ще изплащат три вида пенсии срещу вноските, които НОИ им превежда и те ги разпределят по партиди. Трите вида зависят от парите, натрупани в партидата на всеки осигурен - пожизнена, разсрочено плащане и еднократно. 

Тази перверзия започна с благовидния предлог, че така ще се подобри системата и ще нараснат бъдещите пенсии. Вятър и мъгла, в които и до днес тънат основното и допълнителното осигуряване. Предложените промени (за кой ли път) в Кодекса за социално осигуряване не решават многото проблеми, не предвиждат гаранции, че събрани заедно, двете пенсии ще са поне равни на пълна пенсия от ДОО. Знаеха го, министърът сега го призна. И прехвърли топката в полето на частните осигурители, които имали много по-ниска доходност от първоначално предвижданата за управляваните от тях 15 млрд. лв. Частните осигурители пък контрират, че ниската доходност се дължи на закона, който ги задължава да инвестират парите в дейности като фондовата борса, държавни ценни книжа и пр. - недотам носещи приходи. От 2002 г. до 2016 г. реалната доходност е отрицателна. Все още не се е разсеяло в обществото и съмнението, че това са поредните пирамиди и сумите в тях лесно може да изчезнат. Навремето синдикални лидери предложиха даже вторият пенсионен стълб да се закрие. 

От 2002 г. до 2015 г. родените след 1959 г. задължително се осигуряваха за пенсия както в Държавното обществено осигуряване (НОИ), така и в частен пенсионен фонд (втори стълб). След пенсионирането на първите през 2021, 2022, 2023 г., за следващите отпада възможността да избират ДОО или частен фонд и ще останат с по-малката двойна пенсия. Абсурд.

Строят АМ „Хемус” без разрешителни

автор:Юлия Кулинска

visibility 33

/ брой: 241

БСП избира лидера си на 26 април

автор:Юлия Кулинска

visibility 23

/ брой: 241

България може да съди Европарламента заради пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 241

Едва 2 от 27 марки у нас са истински шоколад

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 241

Дават водни помощи от средата на 2020 г.

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 241

НАП ще ни попълва декларациите

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 241

Искат нови бежански центрове по границите на ЕС

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 241

Арести в Албания след смъртоносния трус

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 241

Врашава призна: русофобията ни вреди

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 241

Меркел се оплаква от недостиг на специалисти

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 241

София 2019 - зеленото е още мечта

автор:Деси Велева

visibility 21

/ брой: 241

Когато образованието не е ценност

автор:Боян Бойчев

visibility 28

/ брой: 241

"Еврейското читалище" чества вековен юбилей

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 241

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ