08 Юли 2020сряда07:05 ч.

Няколко думи

Зачената в грях

/ брой: 219

автор:Ева Костова

visibility 1037

Ще има ли втора пенсия и каква ще е тя? С първите пенсионери на реформата ще дойде ли срив на доверие в системата? Ще признае ли държавата това, че две пенсии от държавен и частен фонд може да са по-малко от една? Всичко това изправя косите на родените след 1959 г. бъдещи пенсионери, осигурени задължително в частните пенсионни фондове, в които  бяха разджуркани.  

Две пенсии са по-малко от една, призна за първи път социалният министър Бисер Петков. Причината за тази аномалия се корени в началото на реформата, когато от парите на НОИ бе взета част и бе дадена за "вторите" пенсии, т.е. от общите ни осигурителни вноски 5% отидоха към частните пенсионни фондове. За да се окаже сега, че сметките са направени криво и трябва да бъдат ревизирани, защото според експертите по тази схема всички, родени след 1959 г., ще получават с 20% по-ниска държавна пенсия заради отчисленията към частните фондове. Нещо повече - под въпрос изобщо може да се окажат парите на всички, които са в списъците на частните фондове. До това докара прословутата реформа, родена някога в грях и предопределила ощетяването на милиони българи. Още тогава се роди приказката, че след Костовата реформа ще останат само кожа и Костов.  

За първите от въпросните нови пенсионери - около 4000 жени, цифрите в техните партиди не са актуални, много от тях са кухи, защото са правени единични вноски или пък работодатели са си ги спестявали некоректно. По сметки на социалното министерство, 70% от пенсионерите за 2021-2027-а по натрупаните пари в личните им партиди в частните фондове биха взели при пенсиониране по 50, даже 30 лева пенсия. Да припомним, че частните пенсионни фондове ще изплащат три вида пенсии срещу вноските, които НОИ им превежда и те ги разпределят по партиди. Трите вида зависят от парите, натрупани в партидата на всеки осигурен - пожизнена, разсрочено плащане и еднократно. 

Тази перверзия започна с благовидния предлог, че така ще се подобри системата и ще нараснат бъдещите пенсии. Вятър и мъгла, в които и до днес тънат основното и допълнителното осигуряване. Предложените промени (за кой ли път) в Кодекса за социално осигуряване не решават многото проблеми, не предвиждат гаранции, че събрани заедно, двете пенсии ще са поне равни на пълна пенсия от ДОО. Знаеха го, министърът сега го призна. И прехвърли топката в полето на частните осигурители, които имали много по-ниска доходност от първоначално предвижданата за управляваните от тях 15 млрд. лв. Частните осигурители пък контрират, че ниската доходност се дължи на закона, който ги задължава да инвестират парите в дейности като фондовата борса, държавни ценни книжа и пр. - недотам носещи приходи. От 2002 г. до 2016 г. реалната доходност е отрицателна. Все още не се е разсеяло в обществото и съмнението, че това са поредните пирамиди и сумите в тях лесно може да изчезнат. Навремето синдикални лидери предложиха даже вторият пенсионен стълб да се закрие. 

От 2002 г. до 2015 г. родените след 1959 г. задължително се осигуряваха за пенсия както в Държавното обществено осигуряване (НОИ), така и в частен пенсионен фонд (втори стълб). След пенсионирането на първите през 2021, 2022, 2023 г., за следващите отпада възможността да избират ДОО или частен фонд и ще останат с по-малката двойна пенсия. Абсурд.

Порой удави столицата за часове

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 128

Затягат мерки при повече от 200 заразени дневно

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 128

Отново расте тревогата от коронавируса

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 128

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 128

5 млн. души в Мелбърн са под карантина

автор:Дума

visibility 10

Израел върна част от ковид мерките

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 103

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 120

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 85

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ