15 Юли 2020сряда11:32 ч.

сн. Емилия Костадинова

Забраняват ГМО в детските храни

В производствените обекти - задължително с поне един специалист по хранително-вкусова промишленост

/ брой: 99

автор:Дума

visibility 287

Забранява се в детски храни да се влагат продукти и съставки, които се състоят, съдържат или са произведени от ГМО. Няма да бъде позволено и участието на деца в рекламирането на ГМО храни. Това става с окончателното одобрение на новия Закон за храните, с който цялостно се уреждат изискванията към безопасността на храните, тяхното производство, реклама, транспортиране, търговия и др. Законодателното предложение дойде от правителството.

Със закона се въвеждат регулации по отношение на генетично модифицираните храни. Пускането им на пазара ще става след получаване на разрешение от Европейската комисия съгласно действащия еврорегламент за съдържащите ГМО храни и фуражи. Заявлението ще се подава до земеделското министерство или до компетентен национален орган на друга страна-членка на ЕС, които трябва да го препратят за разглеждане до Европейския орган по безопасност на храните.

Нарушаването на изискванията за употребата на ГМО от физически лица ще се наказва с глоба от 25 000 до 35 000 лв., а при повторно нарушение - от 35 000 до 70 000 лв. За юридически лица и еднолични търговци наказанията са по-тежки - имуществена санкция от 50 000 до 70 000 лв., а при рецидив - от 70 000 до 110 000 лв.

Всеки производствен обект трябва да разполага с поне един служител с висше или средно специално образование в областта на хранително-вкусовата промишленост или най-малкото някаква професионална квалификация в същата сфера.

Депутатите одобриха обозначението "Продукт от България". То ще може да се поставя върху храни, когато основната съставка, използвана при производството им, е добита у нас и всички етапи на производствения процес се осъществяват на българска територия.

Чрез закона се регламентира създаването на Национален съвет по храните - консултативен орган към министъра на земеделието, който ще бъде и негов председател. В него ще влязат представители на държавни ведомства, на браншови организации и др. От БСП възразиха, че съветът ще включва огромен брой хора, което ще го направи безполезен.

Към земеделския министър ще се създаде и Помирителна комисия. Целта на органа ще бъде да "съдейства за извънсъдебно разрешаване на спорове между бизнес оператори, включително за спазването на добрите практики и неприлагането на нелоялни търговски практики." Нейният шеф ще се определя от министъра, а членовете й - от представените в Националния съвет по храните браншови организации.

Два влака са удариха в Шехия, десетки са ранени

автор:Дума

visibility 111

Помощта на САЩ за Украйна била разграбена

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 133

В Либия разрешиха намеса на Египет

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 133

Берлин държи на "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 133

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ