26 Март 2023неделя04:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°. Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°.

Плакат Валентин Аргиров

Майстори на шаржа

ЗА ВСЕКИ ДИОПТЪР - ПО ФОРМАТ ПО ВКУС

Ивайло Цветков показва карикатурни портрети на над 200 популярни личности в първата си самостоятелна изложба в България - "Проверка на зрението"

/ брой: 220

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 74

Вилиана СЕМЕРДЖИЕВА


ИВАЙЛО ЦВЕТКОВ е роден през 1964 г. Завършва Националното училище по приложни изкуства в Троян, специалност "Керамика". Работи като художник в периодичния печат: вестниците "Пардон", ДУМА, "Република", "Монитор", "Телеграф", "Политика", Eurosport, сп. "Тема". В периода 2016-2020 г. е секретар на секция "Карикатура". Член е на Съюза на българските художници, както и на международните асоциации на карикатуристи FECO, Cartooning for peace и Cartoon movement. Бил е председател и член на жури в карикатурни конкурси в България и в много страни. Има издадени две книги с карикатури (1996 и 2016). Ивайло Цветков е сред най-активно работещите художници карикатуристи в България, със светкавична реакция на политическите събития у нас и по света, изразена в шаржови портрети и карикатури, посочват от СБХ.


Световно признат майстор на карикатурата и шаржа, Ивайло Цветков е посрещан с почести от гилдията в десетки страни, а от всяко участие на конкурси в чужбина се връща с награди. Числата говорят - над 130 отличия е получил за уникалните си сатирични произведения. А най-новото е от тази година - Голямата награда за карикатура "Златен Езоп" на 25-ото Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството в Габрово. "Отначало наградите дават самочувствие, а после трябва да си купуваш все повече шкафове и скринове, да ги разполагаш по тях и да бършеш прах", шегува се Ивайло.

Георги Парцалев

Редил е самостоятелни изложби в Осиек (Хърватия), 2006; Сургут (Русия), 2008; Прешов (Словакия), 2016; Виница (РС Македония), 2018. Дойде ред и на родна почва да се посмеем на негова самостоятелна изложба. ПЪРВАТА бе открита тържествено снощи в галерията на СБХ на "Шипка" 6 и който е пропуснал знаменателното събитие, може да я посети до 29 ноември в зала 1В на първия етаж. А и да повтори, и потрети, за да обгледа и осмисли добре образите на любими политици, артисти, писатели, певци, спортисти..., над 200 видни личности, представени в неочаквана и невиждана светлина.

Изложбата зрее три години - докато дойде пак времето да си проверяваме зрението, а не да се проверяваме за КОВИД, разкри за ДУМА Ивайло, с препратка към заглавието - "Проверка на зрението". Нито една работа от присъстващите в изложбата не е представяна в другите негови експозиции в чужбина. Някои шаржове са от конкурси навън, има и публикувани в медии у нас, но доста от карикатурните портрети са направени специално за изложбата. 

Монсерат Кабайе

Форматите са от 70/50 см, през 50/35, 30/42, 21/30, 21/15, 15/10, до 10/7 см - "за всеки диоптър - по формат по желание". Идеята на автора е зрителят да започне "проверката на зрението си", като разглежда изложбата от най-големите формати и продължи към най-малките, съвсем миниатюрни творби - "като при очен лекар, с всичките Ш и Е на таблото", казва той. "Надявам се дженкът да се получи!"

Диего Марадона

Хумористично и сатирично одухотворените хора са ми любими персонажи, признава художникът. По неговите думи всичко и всеки може да бъде шаржирано, просто има периоди на пренасищане или умора от дадена тема или персонаж (справка Бойко Борисов - б.х.). Деликатна е работата на карикатуриста. Той лесно може да бъде възненавиден. "Човек се обижда от образа си в една карикатура, когато тотално се е разминал с чувството за хумор и самоирония. И когато е прочел само "Винету", казва Ивайло Цветков. По неговите думи съвършено красивото лице също може да се шаржира, но е неинтересно и сиво за карикатуриста. "В моите шаржове се стремя не само да хиперболизирам чертите, но да уловя и душевността на модела. В това се състои и майсторството на портрета въобще. А богатата обща култура на автора е голям плюс."

Морган Фрийман

Нашият политически живот предлага обилен материал за творчество на карикатуристите. Въпросът е дали политиците си взимат бележка от техните сатирични забележки. Или след като се посмеят или помрънкат, пак си карат по същия начин. Ивайло е забелязал, че повечето политици предпочитат да си мълчат. Има някои, които наистина обичат да се посмеят със себе си (например Симеон Сакскобургготски, Константин Пенчев - бившият омбудсман, които имал колекции с карикатури със себе си). И допълва: Но забележки видимо не си взимат масово...

Салман Рушди

Българската карикатура винаги е била в силна, водеща позиция по света. В последните години отстъпихме като брой автори на световната сцена, но не и като качество, разказва Ивайло. Интересно е как различните народи възприемат и тълкуват изкуството на карикатурата. "Например немецът се смее на нещо, което мен ме вцепенява и гипсира, и обратното", пояснява художникът.

Сатирата е мощно оръжие и поразява с различна сила, когато е в ръцете на великодушен, широкоскроен творец или на злобен автор. "Злобният карикатурист, макар и да работи за някой вестник, сайт или списание, всъщност цял живот рисува на клозетната стена", отсича Ивайло.

Мартин Лутър Кинг

Макар да е посветил цялото си творчество на карикатурата и шаржа, той е керамик по образование - не знам дали някога е извайвал карикатурни образи, да речем, от глина... "Никога не съм се занимавал с керамика - казва Ивайло. - Иначе тя има супер изразни възможности и за сатира - например сатиричните керамични портрети на Тодор Цонев. Но е скъпо изкуство, иска се база, материали и т.н. На този етап съм далеч от това."

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 359

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 928

Западът с песимистични прогнози за Украйна

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 58

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 440

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1086

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 809

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ