23 Февруари 2020неделя18:09 ч.

За вековечния български дух

Най-новото издание на д-р Иван Симеонов, публикувано в Тараклия, е посветено на фолклора и митологията

/ брой: 192

автор:Продрум Димов

visibility 1653

На неугасващия и вечен като времето български дух д-р Иван Симеонов - преподавател в Тараклийския български държавен университет "Григорий Цамблак", Република Молдова, е посветил своя учебник "Български фолклор и митология". Този наш дългогодишен учител по българска литература е автор вече на десетина сериозни литературоведски и научно-педагогически заглавия и на десетки научноизследователски публикации, свързани с литературната ни история и учебно-педагогическата практика.
В най-новото си издание, което се появи съвсем наскоро в молдовския град Тараклия, д-р Иван Симеонов си е поставил изключително важна родолюбива задача - да подпомогне студентите, изучаващи български фолклор и митология. За целта в продължение на години той изследва задълбочено духовните взаимоотношения на българи и молдовци, които живеят вече близо две столетия мирно и дружно и това дружеско съжителство е довело неизбежно до възникване на значителни общи черти във фолклора им. И именно той става обект на дългогодишно и задълбочено проучване на базата на всички възможни източници, извори, лични наблюдения и анализи. Авторът е групирал тематично българските народни песни с обща характеристика и поетика. Анализирани са от научна гледна точка и в нужната дълбочина редица въпроси, свързани с българската фолклористика - нейното развитие, видни представители (събирачи и изследователи).
Сърцевината на учебното съдържание са основните фолклорни видове - народни приказки, песни, предания, легенди, пословици, поговорки, клетви и баяния. Подобаващо място е отделено на някои общи празници и обреди у българи и молдовци, а също така и на свързаните с тях песни - Коледа, Сурва, Лазаровден, Ладуване и Пеперуда.
Мисля, че д-р Иван Симеонов се е справил твърде авторитетно и е реализирал успешно своя основен творчески и научно-педагогически замисъл като педагог-литератор и на практика учебникът му става основен носител на научна информация по разглежданата проблематика. В същото време авторът предоставя чудесна възможност на студентите да работят самостоятелно по отделни проблеми, свързани с успешната им подготовка като бъдещи специалисти. От такива съображения българският изследовател-педагог посочва и подходяща самостоятелна работа след всеки раздел. Същевременно след всяка глава са отбелязани и конкретните източници, извори и изобщо литература.
Силно впечатление прави и подходът на автора, който разкрива цялостното съществено съдържание на учебника в седем основни глави, почиващи на солидна научна систематизация и интерпретация. Не по-малко впечатляващо е умението на автора да детайлизира и някои характерни фолклорни явления.
 

Бърни Сандърс печели предварителния вот в Невада

автор:Дума

visibility 189

Стрелба по бар за наргилета в Щутгарт

автор:Дума

visibility 154

Протест в Лондон в защита на Джулиан Асанж

автор:Дума

visibility 224

Франция затваря най-старата си АЕЦ

автор:Дума

visibility 221

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 1727

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1613

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 418

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 483

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ