29 Май 2023понеделник10:50 ч.

ВРЕМЕТО:

В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°. В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°.

За вековечния български дух

Най-новото издание на д-р Иван Симеонов, публикувано в Тараклия, е посветено на фолклора и митологията

/ брой: 192

автор:Продрум Димов

visibility 2279

На неугасващия и вечен като времето български дух д-р Иван Симеонов - преподавател в Тараклийския български държавен университет "Григорий Цамблак", Република Молдова, е посветил своя учебник "Български фолклор и митология". Този наш дългогодишен учител по българска литература е автор вече на десетина сериозни литературоведски и научно-педагогически заглавия и на десетки научноизследователски публикации, свързани с литературната ни история и учебно-педагогическата практика.
В най-новото си издание, което се появи съвсем наскоро в молдовския град Тараклия, д-р Иван Симеонов си е поставил изключително важна родолюбива задача - да подпомогне студентите, изучаващи български фолклор и митология. За целта в продължение на години той изследва задълбочено духовните взаимоотношения на българи и молдовци, които живеят вече близо две столетия мирно и дружно и това дружеско съжителство е довело неизбежно до възникване на значителни общи черти във фолклора им. И именно той става обект на дългогодишно и задълбочено проучване на базата на всички възможни източници, извори, лични наблюдения и анализи. Авторът е групирал тематично българските народни песни с обща характеристика и поетика. Анализирани са от научна гледна точка и в нужната дълбочина редица въпроси, свързани с българската фолклористика - нейното развитие, видни представители (събирачи и изследователи).
Сърцевината на учебното съдържание са основните фолклорни видове - народни приказки, песни, предания, легенди, пословици, поговорки, клетви и баяния. Подобаващо място е отделено на някои общи празници и обреди у българи и молдовци, а също така и на свързаните с тях песни - Коледа, Сурва, Лазаровден, Ладуване и Пеперуда.
Мисля, че д-р Иван Симеонов се е справил твърде авторитетно и е реализирал успешно своя основен творчески и научно-педагогически замисъл като педагог-литератор и на практика учебникът му става основен носител на научна информация по разглежданата проблематика. В същото време авторът предоставя чудесна възможност на студентите да работят самостоятелно по отделни проблеми, свързани с успешната им подготовка като бъдещи специалисти. От такива съображения българският изследовател-педагог посочва и подходяща самостоятелна работа след всеки раздел. Същевременно след всяка глава са отбелязани и конкретните източници, извори и изобщо литература.
Силно впечатление прави и подходът на автора, който разкрива цялостното съществено съдържание на учебника в седем основни глави, почиващи на солидна научна систематизация и интерпретация. Не по-малко впечатляващо е умението на автора да детайлизира и някои характерни фолклорни явления.
 

Властта иска ново удължаване на Бюджет 2022

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 100

Анкета на МФ: Лихвите - нагоре, спад в темпа на кредитиране

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 100

Окончателно: Още година безмитен внос от Украйна

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 100

Безизходица: Животновъди подаряват млякото си

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 100

Ердоган срещу Кълъчдароглу

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 100

САЩ избегнаха фалит в последния момент

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 100

Рокади в сръбската управляваща партия

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 100

Омерта

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 100

Хаос върху хаоса

автор:Иван Ченчев

visibility 154

/ брой: 100

Разпад на държавността

автор:Георги ГЬОКОВ

visibility 112

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ