За сърцето и солта
3 г по-малко сол дневно = 13% по-малко инфаркти
/ брой: 226
Ново проучване на американски учени, основано на компютърен модел, показва, че ако човек намали само с 3 г дневното употреба на натриева сол, намалява с 13% вероятността от инфаркт. Намаляването на подправката с 3 г дневно намалява и с 8% вероятността от инсулти, с 4% вероятността от смърт, с 11% от нови пациенти със сърдечносъдови заболявания и... спестява на американското здравеопазване над 240 млрд. долара годишно за грижа за болнни с посочените заболявания. Учените от университета Калифорния в Сан Франциско са пресметнали също, че това се равнява на 92 хил. спасени живота годишно. Според здравната статистика на САЩ мъжете консумират дневно около 10 г сол (за сравнение българските мъже, жени и деца консумират по 12-15 г-б.р.). По данни на Американската сърдечна асоциация от 70-те години на ХХ в. насам консумацията на сол сред американците се е увеличила с около 50%. Оттогава е започнало и рязкото увеличаване на хората с хипертония, сочат наблюденията на асоциацията.
След като медицинската общност би тревога,
кметът
на Ню Йорк Майкъл Блумберк се включи активно като лидер на кампания, наречена "Национална инициатива за по-малко сол".
Подобна инициатива у нас под наслов "За България с по-малко сол" поде преди дни хранителната компания "Белла-България". Инициаторите информират, че
България е на второ място в света
по консумация на сол. Според експертите кампанията е изключително необходима, защото ще спомогне за осъзнаването на ползите от умерената употреба на сол и дава алтернатива, с която да запазим удоволствието от любимите вкусове.
В България, както и по целия свят, над 60% от смъртните случаи се дължат на сърдечносъдови заболявания, а около 2 млн. българи страдат от високо кръвно, но поне половината от тях не знаят за това и болестта им се установява инцидентно... Те се дължат основно на високото кръвно налягане. "Проблемът с артериалната хипертония у нас е сериозен и нерешен, тъй като голяма част от пациентите в това състояние или не подозират за него и не са диагностицирани от специалист, или не получават адекватно лечение и не достигат до желаната граница на артериално налягане", коментира проф. Асен Гудев - председател на Българското кардиологично дружество при откриването на друга информационната кампания, онасловена "Чуй сърцето си!" Тя е за превенция на високо кръвно налягане и съпътстващите го рискове от усложнения и сърдечносъдови заболявания и е посветена на Световния ден на сърцето, който се провежда в последната неделя на септември от 1999 г. насам.
Консумацията на големи количества сол (натриев хлорид) е
основен рисков фактор за високото кръвно
налягане, тъй като втвърдява артериите. Високата й консумация е причина за хипертонията при 3 от 10 възрастни. Трябва да имаме предвид, че 75-80% от консумацията идва не от трапезната сол, а от преработените или пакетирани продукти (колбаси, солени и пушени храни), както и от храната в заведенията за бързо хранене. Жизненоважно е дневният прием на сол да се намали от обичайните за България 12-14 г на 3-5 г (една чаена лъжичка) дневно. Световната медицинска общност препоръчва дневното количество сол за здрави хора да е не повече от 2,3 г, а за хората над 51 г. или страдащите от диабет, хронична хипертония или бъбречно заболяване - не повече от 1,5 г.
Практично
На етикетите на готовите храни обикновено е обявявено количеството натрий, а 1 г сол съдържа 0,4 г натрий. За да се разбере колко сол има в продукта, трябва обявеното количество натрий да се умножи по 2,5.
Обикновено каменната сол се състои от около 99% натриев хлорид, а морската - от 94% като останалите вещества в нея са естествена йод, калий, калций, цинк и манган, които укрепват имунната система, сърцето и костите.