02 Април 2020четвъртък03:46 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Юрий Асланов:

За първи път Борисов е от страната на губещите

Развенчаването на мита за непобедимия лидер ще окуражи избирателните нагласи, които до този момент не са се проявявали, казва социологът

/ брой: 23

автор:Юлия Кулинска

visibility 827

- Как ще коментирате резултатите от референдума за АЕЦ "Белене" и какви изводи може да се направят?
- Безспорен факт е, че провеждането на референдума е събитие по три причини. Първата е, че той въвежда в дневния ред на обществото нещо, което не е по инициатива на управляващите, а по инициатива на опозицията. Случилото се трудно може да бъде неглижирано отсега нататък, защото много пъти ще се връщаме към него и ще го коментираме - в дневния ред на обществото и в дневния ред на парламента е въведен въпрос, който е отхвърлен от институциите.
Второ, в психологически план е възможно това да доведе до презареждане общите нагласи преди парламентарния вот. Ако използваме спортната терминология, за първи път Бойко Борисов загуби мач в национален вот и той е на страната на губещите, а не на победителите. Развенчаването на мита за непобедимия лидер ще окуражи избирателните нагласи, които до този момент не са се проявявали. Мога да потвърдя хипотезата си обаче едва след първото представително изследване след допитването.
Трето, каквото и да се говори, доминиращото настроение в обществото е в подкрепа на ядрената енергетика, без значение каква е активността, или опитите да се неглижира резултатът. И това се отбелязва като първа новина дори и от чуждестранните наблюдатели. За сериозни изводи е рано.
- Каква е причината за ниската избирателна активност?
- Причините са няколко и комплексни. Основната е, че институциите, властта, направиха всичко възможно да внушат на гражданите, че от техния глас нищо не зависи, че резултатите от референдума нямат стойност, затова няма смисъл да се гласува. Това, което наблюдаваме, е, че дори негласувалите, според техните признания, продължават ожесточено да коментират темата в социалната мрежа и т.н. Т.е. отношение и позиция към темата има, има и разделение в обществото по нея. Трябва да признаем, че мнозинството от хората станаха жертва на пропагандата и не видяха смисъл да застанат пред урните, след като им беше внушено, че както и да гласуват, ще стане така, както управляващите решат. Причина за слабата активност е и непоследователността в поведението на властта, и смяната на позициите й, както и многото "мъртви души" в избирателните списъци. Не на последно място - студеното време и лошите метеорологични условия също повлияха, особено на по-възрастните и жителите на селата.
- Кой спечели от провеждането на референдума и необходим ли беше той?
- Референдумът беше много необходим. Първо, защото за първи път се провежда нещо, което има отношение към така коментираното пряко участие на народа в политиката.
Второ, той беше необходим, за да се измери действителната обстановка по отношение на нагласите в обществото. Кой спечели? Безспорно спечелиха привържениците на ядрената енергетика, защото преобладаващите отговори са "да" на строежа на нова атомна централа и на развитие на ядрената енергетика.
Победи активното гражданство, което показа, че не иска да му се налага готово решение. Не смятам, че определена партия може да си присвоява резултатите от референдума и да твърди, че тя е спечелила. Включително и БСП, която беше основен двигател и на подписката за предизвикването на допитването, и на агитацията по време на кампанията. Но резултатът не е вот за БСП. От словото на Сергей Станишев по време на пресконференцията в нощта на 27 януари стана ясно, че той зряло е приел разбирането, че резултатът не е победа на левицата, а на гражданското общество, и че БСП е доволна, че е подкрепила национална кауза, която е победила. Това е така, защото имаше вот "за" и от страна на привържениците на други партии. С "да" гласуваха и хора, които не поддържат определена формация и вероятно не биха гласували за нито една партия, ако това бяха парламентарни избори. Затова референдумът е победа на гражданския сектор над институциите и е добре, че се случи.

 

Задължават веригите да доставят повече наши стоки

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 63

С над 30% по-скъпа нощна тарифа иска ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 63

С близо 43% поевтинява газът, парното - с около 22%

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 63

Още няма решение по мораториума за вноските по кредитите

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 63

Нови 63 жертви на коронавируса в Турция

автор:Дума

visibility 248

В Испания няма да спират тока заради сметки

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 63

Руски професор: Що за език е това македонският?!

автор:Христо Георгиев

visibility 132

/ брой: 63

Кога не важи извънредното положение

автор:Константин Иванов

visibility 96

/ брой: 63

Сън в съня

автор:Георги Георгиев

visibility 108

/ брой: 63

Датата

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 63

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ