24 Октомври 2020събота09:02 ч.

Няколко думи

За маймуната и човека

/ брой: 187

автор:Ева Костова

visibility 589

Трудът може и да е превърнал маймуната в човек, но у нас напоследък еволюцията е с обратен знак. Благодарение на подареното от ГЕРБ честичко бъркане в Кодекса на труда. Най-ремонтираният закон. Кой откъде свари, все в него се взира и все в ущърб на работещите. Къде в прав текст, къде тайничко в някои заключителни разпоредби на други закони.

В парламента пак блесна поредната идея на управляващите за промени, за които работодателите отдавна мечтаят - 300 часа извънреден труд, вместо досегашните 150. На първо четене мечтата им се сбъдна и в това няма дори частица разум, камо ли намек за забогатяване на наетите с повечето труд. Било заради "по-гъвкавата дейност" на фирмата. По-гъвкавите се оказват сайбиите, които в името на печалбата са готови да изтискат наетите работници като лимон. И се гънат, и се мазнят пред управляващите повече от гъвкаво. В угода на своите експлоататорски стремежи. Като че ли извънредният труд и сега се заплаща както трябва, та да ги уплашат някакви санкции занапред. Така било по европейското законодателство, твърдят от ГЕРБ. Пълна лъжа - Международната организация на труда отсече, че нормалната работна седмица трябва да е не повече от 48 часа. У нас се предлага 56-часова.

Докато много страни в света отиват към 5 и 4-дневна работна седмица. Защото в цивилизования свят все още има грижа за човека, за неговото свободно време, за семейството му и нужния отдих. Къде ти такива капризи у нас! Бой по наетите и толкоз.

Да се оплакват, където искат - ножът и хлябът са в нашите ръце, ние сме над законите. Така разсъждават нашите капиталисти, когато стане дума за крачещата им "добавена стойност" - работниците.

Синдикатите не били съгласни с новите промени в Кодекса на труда за 300-часовата работа. Сигурно, но и те бяха за компромис в името на едно "историческо" споразумение с работодателите, което се оказа май мъртво родено. На практика врътките не са спирали, но истината е, че работата пак е на парче и добрите трудови отношения пак се отложиха за по-нататък. Това вече е традиция от най-лошите у нас, когато на пангара се опъват по няколко кожи от работниците. А иначе сме европейци, и то какви, стига да видиш колите и палатите на работодателите. Които имат от кого да се учат. За останалите - нови закони и закончета, наредби и правилници със стари мераци за повече и повече евтино платен труд в името на печалбите. 

На крак, о парии презрени...

Слънчева събота, температури до 26 градуса

автор:Дума

visibility 0

1589 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 31

Леглата за ковид пациенти се запълват за минути

автор:Дума

visibility 194

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 684

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 201

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 603

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 829

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 399

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ