18 Февруари 2020вторник06:46 ч.

ЕкоНомика

За кренвиршите и инфлацията

/ брой: 33

автор:Димитър Събев

visibility 1060

Националният статистически институт съобщи, че през януари цените са се повишили с 3% на годишна база. Аз пък ще ви разкажа за едно котенце. Намерихме го миналото лято - мяукащо и треперещо, но още чистичко, край Бургаското езеро - явно някой току-що го беше изхвърлил край пътя. Наоколо бясно летяха камиони, нямаше да оцелее дълго, затова ни дожаля и го взехме с нас в колата. Пътувахме до Ахтопол. Веднага щом стигнахме, се запътих към магазин, за да купя храна за котето - и нали обичам животните, помолих продавачката за два кренвирша. Да се облажи, горкото.  

Гледа ме жената зад тезгяха с разбиращи очи и пита: "За котка ли е? Имаме пилешки, често ги купуват стопаните..." Не бяха скъпи, към 4 лв. килото. Зарадвах се, че намерих точната храна и гордо се връщам при животното, клекнало пред колата. Надробявам кренвирша и викам "пис-пис", котето обнадеждено тръгва към мен, подушва ми ръцете, измяуква ужасено и решително се скрива под задната гума. С никакви уговорки не можахме да го извадим оттам. 

За щастие в това време покрай нас премина майка с момченце, което ядеше баничка. Видя детето котето и му подхвърли една трохичка. Храната сякаш изчезна в прахосмукачка. Дадохме му хляб - изяде го настървено, сиренето изгълта във въздуха. Не и кренвирша. Само при вида му котето изпадаше в остра тревожност.    

Сега да се върнем на НСИ. Измерванията на родните статистици твърдят, че за последните 10 години цените у нас са се вдигнали само с 15%. Добре де, някой помни ли колко струваха кренвиршите през 2009 г.? Може ли днес със 115 лв. количката в супермаркета да се напълни със същите стоки, както тогава със 100 лв.? Какво се случи с цените на хляба, жилищата, обувките, застраховките, водата, дори билетите за театър?

Цените в България са обречени да растат бързо още дълги години, тъй като сме част от общия пазар, в който стоките и капиталите се движат свободно и се изравняват с високото западно ниво. Но при заплатите няма такава опасност. Местните работодатели, без значение дали са с български или чужди паспорти, с всички сили потискат цената на труда, включително чрез внос на работна ръка от Молдова и Виетнам. Да, трудно се живее в нашата страна, ако чакаш на заплата. Материалните лишения карат някои хора да посягат на живота си, но други вече надигат юмруци. 

Затова за статуквото е от жизнена важност да внуши на хората, че цените се повишават по-бавно от заплатите. Всеки път, когато НСИ обявява темпа на инфлация в страната, си мисля за съдържанието на онези "пилешки" кренвирши. Ако напълниш с подобни стоки потребителските кошници, които измерваш, току-виж се окаже, че цените са стабилни като континентална плоча. Гениална - и отдавна отработена схема. Та нали още работещият студент Коля, героят на сатириците Илф и Петров, връзваше семейния бюджет със заек от юфка и кренвирши от моркови? Но в московските фалшиви кренвирши тогава поне е имало зеленчуци - кой ще ни каже коя точно съставка толкова изплаши бургаското коте?

Пламен Димитров: С 20% скача токът, ако спрем "Марица изток 2"

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 33

Законът за водоснабдяването готов до средата на май

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 33

Горанов пак ще тегли заем

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 33

МЗХ праща подвижни мандри и кланици в планинските райони

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 33

Стачка блокира транспорта и институциите в Атина

автор:Дума

visibility 0

Заразата в Ухан плъзнала от лаборатория

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 33

Все повече македонци подкрепят договора с България

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 33

Лавров и Помпео преговаряха в Мюнхен

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 33

Кризата в журналистиката ни е без прецедент

автор:Велиана Христова

visibility 109

/ брой: 33

В помощ на прокуратурата

автор:Евгени Гаврилов

visibility 102

/ брой: 33

Датата

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 33

Очакват ви 300 находки от дълбините на времето

автор:Велиана Христова

visibility 404

/ брой: 32

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ