22 Септември 2021сряда12:31 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Позиция

За какво гласуваме всъщност?

На 25-и май няма да дам гласа си за това кой да управлява Европа, а как искам да бъде управлявана собствената ми държава

/ брой: 112

автор:Таньо Василев

visibility 2586

Преди няколко дни ми се наложи да летя по работа за Германия. Стените на Терминал 2 бяха затрупани от билбордове, приканващи ни да гласуваме на изборите за български представители в Европейския парламент. Най-голямо впечатление ми направи плакат на латвийска двойка и техните деца със следното послание: "На 25 май Вадимс и Дина ще изберат кой да ръководи Европа. А ти?"
Призивът ми се стори крайно неуместен. Все пак ще гласуваме за Европейски парламент, а доколкото си спомням това със сигурност не е най-значимият орган на Европейския съюз. Предполагам, че подобни призиви имат за цел да накарат обикновените хора като мен и вас да се почувстват като част от една единна европейска общност, чийто глас има решаващо значение за това накъде върви ЕС. При мен очевидно ефектът не се получи, въпреки че имам няколко години в Западна Европа зад гърба си. Изграждането на обединена Европа започва като политически проект, а с развитието на европейската интеграция се поставя въпросът за демократичния дефицит на ЕС, което води до целенасоченото разширяване на правомощията на Европарламента. И какво от това? Нима нещо се е променило чак толкова осезателно? Да, Европейският парламент определено е по-значим от преди, но важните решения за посоката на развитие на Eвросъюза продължават да се вземат от Европейския съвет, т.е. от държавните и правителствените ръководители на страните членки. За останалите органи на ЕС не остава нищо друго освен да се съобразяват с тези решения. В европейския парламент има противопоставяне на идеологии и политики, но това противопоставяне има определена граница, а именно границата на националните интереси.
Не се заблуждавайте, че немските Християндемократически съюз и Социалдемократическа партия ще спорят за десен или ляв политически курс на ЕС в рамките на европарламента, ако на европейско ниво трябва да се вземе решение, засягащо националните интереси на Германия. Именно в интерес на стабилността на немската държава тези две големи партии образуваха коалиционно правителство през 2013 г. И това не е прецедент! През февруари известният немски философ Юрген Хабермас дори разкритикува социалдемократите за това, че подкрепят позицията на Ангела Меркел и християндемократите за повече икономии за сметка на нивото на заплатите и социалните услуги с цел преодоляване на дълговата криза в ЕС. Когато говорим за процеса на ръководене на ЕС, не трябва и да забравяме, че страните членки се движат с различна скорост заради социалните, икономическите и политическите неравенства помежду си. Неслучайно Германия е определяна като икономически мотор на ЕС, което неминуемо повишава тежестта на немския глас в Европейския съвет. Затова не е изненадващо, че когато кацнах на летището в Мюнхен, не видях никъде билбордове като този на Терминал 2. На германците им е пределно ясно, че те ръководят Европа и няма никаква нужда някой да им го казва.
Посланието на Вадимс и Дина е по-удачно за обикновени парламентарни избори, защото след тях индиректно се излъчват хората, които реално участват в процеса на ръководене на ЕС. Един ден Евросъюзът наистина може да се демократизира, а институционалната му структура да дава възможност на обикновените хора да определят в каква посока той да се развива. Тогава в действителност ще можем да говорим за съществуването на една единна европейска общност. За момента обаче това остава в сферата на пожеланията. Поради тази причина, когато на 25-и май отида до избирателната урна, няма да гласувам за това кой да управлява Европа, а ще дам гласа си за това как искам да бъде управлявана собствената ми държава. Съветвам ви да направите същото!

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 662

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 319

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 181

Моите песни

visibility 433

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 751

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 981

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 536

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ