18 Май 2024събота13:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За година брашното поскъпна с 8%, олиото - с 5%

/ брой: 76

автор:Дума

visibility 31

През март търговските стойности на някои основни хранителни продукта - захар, олио, брашно и яйца, не са се изменили съществено спрямо февруари тази година. Това показват седмичните бюлетини на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). На годишна база има поскъпване на брашното и олиото - съответно с 8% и 5%.
Към 27 март 2013 г. средната търговска стойност на бялата кристална захар бележи леко понижение - с 1 стотинка (0,5%) до 2,20 лв./кг. Продуктът все още се продава по-скъпо в малките магазини в страната, като маржът спрямо големите вериги незначително се е свил до 13 стотинки. В рамките на една година цената на бялата захар е спаднала значително - с приблизително 5,5%. В периода 21-28 март 2012 г. продуктът е струвал средно 2,32 лв./кг в магазините в страната.
Цената на рафинираното слънчогледово олио в периода 20-27 март 2013 г. е била с 2 стотинки по-ниска от нивото, отбелязано между 20 и 27 февруари. В рамките на третия месец от годината продуктът се е търгувал средно на 2,94 лв./л, като спадът в големите вериги е с 0,5%, а в малките - с 0,6%. На годишна база е налице отчетливо поскъпване - с 14 стотинки за литър, или с малко под 5%.
Изменението на брашното тип 500 в средната му цена за месеца е незначително - с 1 стотинка до 1,14 лв./кг. За една година обаче продуктът е поскъпнал с близо 8%, като по същото време през 2012 г. килограм от него е вървял средно за 1,05 лв. Към края на месец март 2013 г. брашното струва средно с 6 стотинки повече в малките магазини в страната, отколкото в големите търговски вериги.
Средните цени на двата проучвани размера яйца са останали почти непроменени към 27 март на месечна база. Тези размер M са стрували в магазинната мрежа средно 27 ст./бр., а размер L - средно 29 ст./бр. Големите яйца бележат поевтиняване от 1 стотинка. Отчетени са значително по-сериозни промени на годишна база. Към 28 март 2012 г. яйцата се търгуваха съответно за 35 стотинки (M) и за 37 стотинки (L). Това ще рече темпове на намаление в размер на приблизително 23% и 21%.
 

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1035

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 978

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1026

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1095

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1016

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1129

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 980

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1190

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1127

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 968

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ