22 Януари 2022събота00:54 ч.

ново:

Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било *** Руското външно министерство: НАТО да се изтегли от България и Румъния *** Испания изпраща военна техника в България заради напрежението в Украйна *** Лавров: Русия не смята да напада Украйна, НАТО раздухва истерията *** Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8% *** Нови противоепидемични мерки влизат в силата на територията на София Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било *** Руското външно министерство: НАТО да се изтегли от България и Румъния *** Испания изпраща военна техника в България заради напрежението в Украйна *** Лавров: Русия не смята да напада Украйна, НАТО раздухва истерията *** Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8% *** Нови противоепидемични мерки влизат в силата на територията на София

Валентина Богданова:

За държавата образованието е стока

Асфалтът е приоритет за ГЕРБ, не интелектът, обявиха младите социалисти

/ брой: 268

автор:Ралица Табакова

visibility 2056

Управляващите днес говорят за образованието като за стока, то отдавна не е ценност. А това е много обидно. С тези думи депутатът от Коалиция за България Валентина Богданова отговори на въпроса защо образованието не е сред приоритетите на държавата. Тя участва в кръгла маса, организирана от Младежкото обединение на БСП. Повече от два часа депутати, млади социалисти, студенти, представители на неправителствени организации и студентски съвети разискваха проблемите на висшето образование и отправиха конкретни въпроси и предложения към управляващите.
Всички участници се обединиха, че по никакъв начин днешната власт не показва, че образованието е важно, че от него зависи бъдещето на държавата. Отношението на ГЕРБ към науката личи не само от обидно малкото пари, които се заделят за тази сфера. Отношението им се вижда и от хаоса, който цари в контрола над университетите, тяхното финансиране и най-вече качеството на образование, което предлагат, бе заключението на една от участничките.
Богданова със съжаление отбеляза, че България в момента прави най-евтиното висше образование. Въпреки това продължаваме да претендираме за качество и самочувствие, а научните ни постижения са световно признати, продължи депутатката, която е член на образователната комисия в парламента. Тя бе категорична, че не може да има дискусия за утрешния ден на България, ако не се грижим за състоянието днес на образованието и науката.
Приоритетът на тези управляващи е асфалтът, не интелектът, коментира Трендафил Величков, зам.-председател на Младежкото обединение. Той подчерта на няколко пъти, че задължение на държавата е да контролира и планира развитието на определени сектори. В момента обаче се планират единствено магистралите и полицейските операции. Това ясно показва какво е отношението на ГЕРБ към образованието и науката, обобщи социалистът.


Стипендии и стажове

В момента в системата на образованието цари хаос. Трябва ни реформа, но смислена и цялостна, а не на парче, обяви студентката Вероника Делибалтова, член на МО в БСП. Тя призова младите хора сами да изработят предложения как да изглеждат университетите, как да се финансират от държавата, как да бъдат стимулирани добрите студенти. Чуха се мнения, че следването на отличниците може да се покрива изцяло от стипендии. Други младежи поискаха бизнесът също да участва активно в предлагането и финансирането на студентските стажове. Тези неща могат да се регулират чрез закон, смятат участниците в дискусията.


Качество, а не количество

Качество на университетите и на студентите, а не количество поискаха младите хора. В България има огромен брой висши училища, но никой не контролира ефективността на образованието, което предоставят, възмути се Рада Келевска от Софийския университет. За промени в начина, по който се оценяват вузовете, призова и Калоян Паргов от МО на БСП. По думите му в момента рейтинговата система на университетите създава нагласи сред студентите, които после се оказват излъгани в очакванията си.


Без данъци за работещите студенти

Работещите студенти да бъдат освободени от данъчна тежест. Това предложение отправиха към управляващите младежите от БСП в края на дискусията. За огромна част от студентите таксите във вузовете са непосилно бреме и те са принудени да работят. Чу се предложение студентската стипендия да бъде равна на минималната заплата,  за да може да покрива по-голяма част от разходите на студента.

Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8%

автор:Дума

visibility 345

Вадят колекторските фирми на светло

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 14

"Топлофикация София" три пъти съди русенка

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 14

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 811

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ