18 Юни 2021петък20:17 ч.

За да бъде синьо лятото

През май и септември е бумът на травми при децата

/ брой: 124

автор:Аида Паникян

visibility 1211

Децата чакат лятото с нетърпение заради игрите навън, разходките в планината и свободата на морския бряг. Но те са твърде малки, за да знаят как да се предпазят от опасностите, които ги дебнат и на улицата, и на плажа, и по планинските пътеки, и в града, и на село. Затова лекари специалисти дни преди ваканцията дадоха своите препоръки.


Чревни инфекции и хепатит А

През лятото най-често се търси лекарска помощ заради чревни инфекции. Обикновено те са причинени от ентеровируси и ротавируси, а стафилококовите инфекции и салмонелата са  причинени от храна. В края на сезона се увеличават случаите на хепатит А. Ефективна профилактика чрез ваксини има само срещу ротавируси и хепатит А.
Твърди се, че българинът има добър имунитет срещу хепатита поради задължителните ваксинации в ранна възраст, но препоръчаха при по-малките деца да се направи отделна ваксина за хепатит А.
До 5 г. преобладават безсимптомните форми на хепатит А, дори понякога може да протекат без жълтеница. Тогава детето е и най-заразно, обяснява д-р Клара Балджиева - председател на Националното сдружение на педиатрите от извънболничната помощ. Диагнозата се поставя чрез вирус неутрализиращи хепатит антитела. Винаги протичат с повръщане, разстройство и температура.
V Какво не трябва да се прави при повръщане? Ако е бебе - да не се люлее. След като е повърнало, да не се слага да лежи по гръб. Да не се сменя памперса му, след като се е нахранило, за да не се провокира повръщане.
За да не се обезводни, често и на малки дози да му де дава разтвор от
500 мл преварена и охладена вода
5 ч.л. захар
? готварска сол
? сода за хляб.
 
Кърлежите - носители поне на 6 заболявания,

Сред които лаймска болест, марсилска треска, ку-треска, кримска хеморагична треска, кърлежов енцефалит - все заболявания, които са 100% лечими, ако бъдат открити в начален стадий.  Когато се върнете от разходка, трябва да се прегледа най-напред детето и то предимно в окосмената част на главата - любимото място на кърлежите, съветва д-р Балджиева. За да бъде предпазен малчуганът, трябва да носи цветни дрехи. Желателно е и ползването на репиленти, задължително предписани от лекар.
Как да бъде изваден кърлежът? С пинцети, почистени със спирт или одеколон, перпендикулярно на тялото и без завъртане да бъде изваден кърлежът. Да не бъде мазан с мазнина или гел, за да падне. Когато кърлежът бъде мазан с мазнина или гел, той става агресивен и предава на човека вируси. След като бъде изваден, кърлежът трябва да бъде смачкан и поставен в буркан със спирт или друг алкохол, за да бъде изследван.


При травма - незабавно обездвижване


Около 700 хил. деца до 15 г. света са загинали при травма от 2002 г. насам, което прави около 2 хил. на ден умират от травма, от която може да бъдат предпазени.
Пиковите месеци за травма при децата са май и септември.
Напоследък зачестиха случаите на травми от велосипеди. Тези наранявания наподобяват нараняванията от мотопеди и мотоциклети. Най-честите травми при падане от велосипед са травмите на главата и шията.
V При травма на главата или крайниците е задължително обездвижването, категоричен е д-р Атанас Кацаров - главен административен лекар на Клиниката по детска травматология, УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов". Ако травмата е на главата, тя заедно с шията, трябва да бъдат обездвижени до намиране на медицинска помощ. Обездвижването с подръчни средства става като детето се сложи да легне на дъска и главата му бъде завързана с лента и да бъде носено на нея. Някой ползват за целта врата. Често фрактурите на главата или шията са невидими за разлика от тези на крайниците, поради което при транспортиране детето не бива да седи или лежи на меко, например в колата, за да не се разместят допълнително фрактурите. Ако например има счупени прешлени, може да се прекъсне гръбначният мозък, което да доведе до парализа, предупреждава д-р Кацаров.  
Ако детето е загубило съзнание или е унесено, затруднено е да отговори как се казва или кой ден от седмицата е (при по-големи деца), незабавно се търси лекарска помощ. Ако се забави търсенето на лекарска помощ, след това лечението е много затруднено.
Често се неглижират малки рани, но те крият опасности, а лечението им е трудно. В голяма част от случаите малките рани "крият" счупване на крайник, което е трудно забележима при малки деца до 10 г.
Обездвижването на крайник става с шина. За целта може да се ползва пръчка или метален предмет. При привързването към шината да се внимава да не се стяга прекалено крайникът, защото може са бъде спрян кръвоснабдяването на крайника, което увеличава отока.

Ползите и вредите от слънцето за кожата


Профилактиката на рака на кожата започва в детска възраст. 80% от дозата ултравиолетовата радиация кожата поема до 18-годишна възраст. Причината е, че децата през лятото са на открито дълго време, обяснява д-р Петьо Брезоев - специалист по дерматология и венерология
. Слънчевото изгаряне и слънчевият удар не са шега работа, затова родителите трябва да се погрижат в пиковите часове (между 12 и 16.30 ч.) да не са навън. Ако все пак се случи това, да са на сянка, а откритите части на тялото им да бъдат намазани със слънцезащитни кремове или лосиони. По отношение на тези козметични средства добре е да се знае, че те не са 100% водоустойчиви.
V До 30-40 мин. след намазване ефектът от фотозащитния крем рязко намалява, когато детето се къпе в море, река или басейн, както и когато се изпотява.
V Само на пръв поглед слънцето има благоприятно въздействие върху акнето, а причината за това е ултравиолетовата радиация има имуносупресивен ефект върху кожата и гнойните пъпки изчезват. Но това е бомба със закъснител, защото се увеличава образуването на черни точки. Като видят, че гнойните пъпки изчезват, тийнейджърите спират лечението си и през есента акнето се връща с още по-голяма сила. Затова младите хора с акне също трябва да се пазят от слънцето.
Високите температури на въздуха са особено рискови за децата в кърмаческа възраст.
Насекомите при ухапване могат да предизвикат различни форми на дерматит. "Най-добрата профилактика на инсектния дерматит е използването на репеленти", съветва д-р Брезоев. Те се нанасят върху дрехите или откритите части на тялото. В детска възраст са препоръчителни репеленти, които съдържат диетилтолуамид (diethyltoluamide) или DEET.
Често срещани през лятото са фитодерматитите и фотофитодерматитите. За България е типична копривната треска. Обрив могат да предизвикат нарцисите, пащърнака, магданоза. Когато един обрив е по откритите части на тялото и е симетричен (линеарен), често това е фотофитодерманит - реакция от растителен вид в комбинация със слънчева светлина.
През пролетно-летния сезон зачестяват вирусните екзантеми (обриви). Често родителите ги смятат за алергия и без обривът да е сърбящ, мажат с антиалергични препарати, дават им антихистамини, но те са безполезни, обяснява д-р Брезоев.

Отравяния

99% от отравянията при децата са резултат от родителска небрежност. Това пък каза д-р Шасине Вели от Клиниката по спешна токсикология във ВМА.  Най-често инцидентите се получават заради оставени на достъпни места медикаменти, козметика и препарати за почистване. Първо и най-важно нещо е да се опитате да разберете какво е взело детето и в какво количество, препоръчва д-р Вели.


Салмонелоза


Тя е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от бактериите салмонела. Има над 1500 вида салмонела. Салмонелите са високо устойчиви, оцеляват продължително време във външна среда. Установено е, че издържат във вода 120 дни, в морска вода до 217 дни, в месото - повече от година. Стайната температура създава идеални условия за тяхното разножаване в хранителните продукти.
Заразата се пренася при консумация на месо, мляко и яйца от болни животни и птици и вторично заразени през целия път от производството до консумация.
Заразяването може да стане при контакт с друг болен.
Друг чест източник на заразата през лятото са замърсени обществени басейни и заразени водоеми. Попадайки в стомашно-чревния тракт чрез храната бактериите на салмонелата оцеляват в стомаха и попадат в червата. Достигайки до тънките черва, те отделят токсини, които всъщност причиняват симптомите на хранително отравяне, каквито са силни болки в коремната област, повръщане и диария. Микроорганизмите на салмонелата бързо достигат до лигавицата на тънките черва. Там те отделят токсини, които причиняват диария, болки в корема и интоксикация на организма.
Заболяването започва с прояви като обща слабост на организма, главоболие, повишаване на температурата, прилошаване и повръщане, болки в корема и диария, с повече от 5-10 изхождания в денонощието. Това състояние може да продължи седмица и води до загуба на тегло и дехидратация на организма.
 

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 522

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 1480

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ