26 Март 2019вторник14:14 ч.

Юпитера да ви имам

/ брой: 51

автор:Таня Джаджева

visibility 686

Кметът на Стрелча Стойно Чачов изнудвал служителите си и ги карал да подписват молби без дата - и за постъпване, и за напускане на работа. За да може законно да си ги уволнява, когато му текне. Укоримо отвсякъде. Срамота. Полицаи влязоха в общината, обиски правиха. Прокурорката говорителка Арнаудова направо рече, че това било престъпление, което може да се докаже "на основата на свидетелски показания".

Не познаваме кмета на Стрелча. Нито пък партията, дето го е цанила за кмет. Не ни е тема нито да го питаме що ги е вършил тия простотии, нито да го браним.

Друга тема ни мъчи. Само ние ли, бе джанъм, имаме спомени, че в не чак толкова далечната 2009 година тази практика - да шантажираш служителите си с бланки за напускане без дата, бе обявена и възприета за нормална в Министерския съвет, щом в сградата в края на юли влезе лицето Бойко Борисов. Без майтап. Обяви го лично медийният му съветник и шеф на пресслужбата на МС Николай Боев. Г-н Борисов така работи навсякъде и с всички, съобщи буквално на служителите в пресслужбата момъкът Боев, който си дойде с него от общината. И хората на "Дондуков" 1, къде да ходят, подписваха послушно бланки без дата.

И тук възникват поне два въпроса. Все към прокуратурата. Какво, по дяволите, щете от тоя общински кмет? Човекът следвал утъпкана, нормална, дългогодишна "добра практика". Къде е прегрешил? Гледал най-нависоко и копирал.

Ако пък практиката не е "добра" и до това прозрение прокуратурата е стигнала чак през 2019 г. покрай лицето Чачов, тогава с лицето Борисов и неговото "престъпление, което може да се докаже на основата на свидетелски показания", какво правим?

Най-нормалното поведение е да бъде образувано досъдебно производство, нали? Хората, на които се случиха през 2009-а тези мили преживявания с новия им работодател, са живи и здрави. Имената им са в архивите на Министерския съвет, там поне уж нищо не се губи, и за един доблестен прокурор е никакво усилие да поговори с тях.

Обаче. Ако знаете древната сентенция "Което е позволено на Юпитер, не е позволено на бика", ви е ясно какво ще стане. Някъде бика го превеждат като "вола", другаде - направо като "роба". Това всичките Арнаудови, Гешеви, Цацарови и подобни го знаят по-добре и от собственото си ЕГН.

Понеже какъвто ви е Юпитерът, такива са и биковете. И робите. И държавата.

Ново мащабно прекъсване на тока във Венецуела

автор:Дума

visibility 291

Искат да направят "Св. София" джамия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 58

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 212

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 58