22 Май 2019сряда15:45 ч.

Снимка Емилия КОСТАДИНОВА

Регион Мизия

Явор Божанков: ГЕРБ нямат визия за Северна България

Липсата на справедливост, адекватно образование, здравеопазване, добро заплащане кара младите да напускат страната, смята народният представител от "БСП за България"

/ брой: 49

автор:Юлия Кулинска

visibility 1380

ЯВОР БОЖАНКОВ е роден в Горна Оряховица. Завършил е ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", специалност право. Председател е на Асоциацията на рециклиращата индустрия в България. Съосновател и член на сдружение "С вяра в доброто". Носител е на награда "Достойните българи". Работил е като юрисконсулт в "Крис-Р" ЕООД. Депутат в 44-ото НС от ПГ "БСП за България". Избран е за народен представител от 4 МИР - Велико Търново. Член е на комисиите по правни въпроси и по околната среда и водите. Владее английски език.

"Китайците кацнаха от обратната страна на луната, а у нас за 29 години не построихме две магистрали"

- Г-н Божанков, кои са препъникамъните в развитието на Великотърновска област през последните 10 години?

- Препъникамъни много, но всичко се свежда до едно - лошо управление. Липсва стратегическа визия как да се развива цяла Северна България. Страната ни се превърна в страна на неравенства. Разликата в жизнения стандарт между София и останалата част от България е огромен. 50% от БВП се произвеждат в столицата. Великотърновска област, макар и по-развита от някои други, също страда от този дисбаланс. Причините са много - инфраструктура, здравеопазване, образование, ниско заплащане, обезлюдяване. 

Eдна от основните теми за развитието на Северна България и особено за област Велико Търново са двете магистрали - "Хемус" и "Русе-Велико Търново". Често съм си задавал въпроса, как китайци кацнаха от обратната страна на луната, а в България за 29 години не успяхме да построим две магистрали от край до край. Какво ни пречи да открием тайната на качественото строителство, та да не ни падат пломбите от дупките на уж новите участъци от пътната инфраструктура? Първият логичен отговор е корупцията. У нас очевидно се краде. Често, ако невинаги, обществените поръчки са с предизвестен победител. Очевидно раздадените пари под масата се компенсират по два начина - труд и материали. А резултатът е ниско качество на строителството. 

Липсата на капацитет е не по-малък проблем. Няма диалог с гражданите. Има арогантност, обясняване на всеки провал с опозицията или ретроградния Меркурий. В точно такъв камък се препъват двете толкова важни магистрали. Трасето на АМ "Русе-Велико Търново", както много пъти алармирах, не беше обсъдено с местната общност. Проведе се по-скоро обществено осведомяване, като трасето вече беше предрешено. Управляващите противопоставиха жителите на Свищов, Горна Оряховица и Лясковец, което е абсолютно недопустимо. При строителството на АМ "Русе-Велико Търново" се предвижда втори мост при Русе, но никой не помисли, че той е изключително необходим и на Свищов. АМ "Хемус" започна без обществени поръчки. 1,35 млрд. лв. ще се раздадат по непрозрачен начин. Това заплашва де юре и де факто целия процес. Нагледен пример как не само корупцията, а и липсата на управленски капацитет е причина за забавянето на развитието на тази част на България

Бизнесът в областта работи в несигурна среда. Развитието на енергетиката разчита повече на пипане на талисмани, отколкото на дългосрочна експертна визия. Ако други сфери сами преодоляват недъзите на държавното управление, то енергетиката не търпи импровизации. Данъците ни потъват в непрозрачни поръчки и политически джобове. Въвеждат се нови и нови регулации. Чуждият бизнес - с голям капитал, ноу-хау и подкрепата на своите силни държави - буквално премазва местния. Работодателите крият данъци и лъжат държавата. Работи се с единия крак в сивия сектор. Работниците са демотивирани, защото техният труд не им гарантира достойни пенсии. Предпочитат да скрият осигуровки, доходи и каквото могат от държавата, която се явява техен противник, а не съмишленик. 

- Кои са основните проблеми, които хората от региона споделят при срещите си с вас?

- Това са лоши комунални услуги, лошо образование и здравеопазване. Хората се оплакват от качеството на атмосферния въздух. Битовото отопление, транспортът и почистването на градовете са неотложни проблеми. Управляващите вдигнаха данъците за старите автомобили, но проблемът остава. Той иска дълбоки реформи в много сектори, а не решения на хартия. 

- Как бихте характеризирали управлението на кметовете на ГЕРБ в региона?

- С пример. Община Горна Оряховица, станала известна с мръсния си въздух, няма да получи средства по оперативна програма. Кметът обвинява през медиите МОСВ, а то - общината. Накрая страдат гражданите. Това е показателен пример как се управляват общините от ГЕРБ. Във втората по големина община в областта гражданите се оплакват от качеството на комуналните услуги. Искат създаване на общинско дружество за сметопочистване, а кметът Добромир Добрев да носи пряка отговорност за качеството на услугата. От БСП предложихме създаване на такова дружество. Местната власт обаче побърза да даде нова обществена поръчка и ще сключи нов договор в края на мандата си. Така кметовете на ГЕРБ работят във всяко населено място във Великотърновска област. 

- Един от основните проблеми на България, а и на Великотърновския регион е, че млади хора напускат страната заради липсата на перспектива. Как може да бъде спрян този процес?

- Днес имаме избор. Можем да живеем и да работим в 27 държави, без да искаме разрешение от никого. Моето поколение обича България. Не искаме много. Просто санитарния минимум справедливост, сигурност, достоен живот. Но те не са кауза на мнозина по върховете на държавата.

За да се борим за промяна, трябва да се освободим от оковите на един глобален мит, заразил много млади хора по света. Митът, че животът е безкрайно удоволствие. Внушават ни, че щастието зависи от материалния свят. Страхът да загубим така важните материални благини ни направи негодни да влизаме в битки. Страхът обаче често е хиперболизиран. Мнозина го използват като индулгенция. За да прикрият по-нелицеприятна истина - така е удобно. Да се преписва на изпити. Да се купува кухо образование. Да се търпи корумпирано правителство. Промяната предполага борба и отговорност. Младите трябва да поемем отговорност за собственото си бъдеще. Да жертваме малко от себе си, за да направим България такава, че през ум да не ни минава да я напускаме.  

Липсата на справедливост, адекватно образование, здравеопазване, добро заплащане са сред основните причини за емиграцията. Корупцията или пропъжда младите, или ги пречупва, ако не се борят. Затова БСП написа "Визия за България", която показва как и какво трябва да се промени, за да останат младите у нас.

- Защо ГЕРБ трябва да напуснат властта и да има предсрочни парламентарни избори?

- Управляващите се състезават в категориите за най-лобистки закон, най-непрозрачни процедури, най-арогантно отношение към гражданите. След скандала с промените с Изборния кодекс преди дни управляващите сътвориха нов - опростиха 8 млн. лв. задължения на мюфтийството. На този фон и до момента не успяха да решат проблемите на майките на деца с увреждания. ГЕРБ и ДПС приемат текстовете, патриотите осигуряват кворум. Дръзналите да поискат проверки, истина и справедливост, получават репресия. 

Третият мандат на ГЕРБ ще се запомни с велики обещания за защита на националните интереси, които се сгромолясаха. Изводът е, че не са способни да управляват. Всичките им системи от гръмко прокламираното електронно управление се разпадат - Търговският регистър, тол системата и тази на НОИ. Данъчните са пратени да събират левчетата на самодейците, а се опрощават дългове за милиони. Затова ГЕРБ трябва да си ходят, и то колкото е възможно по-скоро.

ЧЕЗ се оттегля от делото срещу КЗК

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 96

70 000 дка земи са с поражения от градушките

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 96

Близо 1/3 от жилищата у нас са необитаеми

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 96

Гласуват вот на недоверие към Курц

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 96

Химическите компании са опасни за европейците

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 96

Нивото на океаните може да се покачи с 2 метра

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 96

Законът срещу училището

visibility 525

/ брой: 96

Слугинажът

visibility 168

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ