05 Октомври 2022сряда21:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°. Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°.

Снимки АВТОРКАТА

Места

Ясен и неговият цветен свят

Дипломираният географ и еколог е направил от двора на дядо си ботаническа градина - за своя душа и за радост на хората

/ брой: 105

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 159

"Никога няма да се уморя да наблюдавам чувствата и вълненията на хората; как се радват, изпитват удовлетворение от разходката и им се напълва душата. Когато имаш сетива за красивото, по-скоро клониш да бъдеш добър човек, а това е нещо, което най-много липсва в съвременния свят. А може би винаги е липсвало... Повечето хора имат очи и сърце да видят и почувстват красотата - когато споделят с мен своите емоции и възхищение, това много ме трогва и разбирам, че се движа в правилната посока", признава Ясен Иванов, създател на Ботаническата градина "Борика" в едноименното село в община Ихтиман.

Тя е млада - само на пет години, но вече доста богата и разнообразна; в нея може да се наблюдават около 400 растителни вида от всички континенти - дървета, храсти, треви, цветя, сукуленти... Преобладават тези от Азия, Европа и Северна Америка - заради сходството с нашия климат. Но има и растения от Република Южна Африка, от Атласките планини, от Андите и Аржентина, няколко новозеландски вида от частта около Австралия, от Япония, Североизточен Китай, от района на Тибет... Разбира се, има видове, които се срещат в нашата природа, сред тях и рядък ендемит, който вирее само в Пирин - Пиринска гъшарка. Малко са растенията, които изискват специфично зазимяване, като например Гунера маниката - под едно негово листо може да застанат няколко души; напълно разлистено е в края на юли.

Всичко това ще научите от Ясен, който ви посреща усмихнат на портите, сякаш цял ден само вас е чакал, и с готовност отговаря на всеки въпрос. А всъщност, ако някой знае точно цената на времето - това е той; работата му няма край - сади, коси, полива, мулчира, подрежда, изравнява, оформя нови кътове, алеи, декорации...

Само миналата година градината са посетили около 2500 души през месеците, в които е отворена - от края на април до началото на ноември, без почивен ден, от 9.30 до 18.30 ч. Мнозина се връщат отново - за да наблюдават цъфтежа на растенията и как ден след ден избухват нови форми и багри.

Тази цветна хубост се разполага на около 8 дка. Първата част на градината Ясен започва да оформя през 2015 г. върху наследствен имот, в който е родната къща на дядо му, и след година я отваря за посетители. През 2017 г. семейството му докупува земя от роднини и съседи и я разширява. В долния й край построяват още една къща. От просторната веранда на втория етаж може да се полюбувате на пъстрия пейзаж. А също и да си изберете изящна картина или картичка с акварелните ботанически рисунки на Наталия Стамболова. Хубав спомен са и магнитите с фотографии на едни от най-интересните растения, и дори самият входен билет - оформен с вкус и изразяващ вниманието на стопанина към посетителите. Приземният етаж е оборудван със съвременна техника като салон за мултимедийни презентации, където Ясен изнася беседи пред групи деца и ученици. На по-малките разказва за чудати растения, а на по-големите представя теми от екологията. Това според него е едно от най-важните неща, които трябва да занимават съзнанието на съвременния човек, и то още от детска възраст. "Чувствам тази възпитателна мисия като мой дълг, защото дори едно дете да се замисли върху чутото и видяното, това е една голяма победа", убеден е Ясен.

Завършил е география в Софийския университет "Св. Климент Охридски", където е специализирал физическа география, ландшафтна екология и опазване на околната среда. Отглежда растения от дете; любовта му към природата го е вдъхновила да се заеме с ботаническата градина. "Имам и вътрешна потребност да създавам красота и да се заобикалям с красиви неща." Започнал с идеята това да бъде и бизнес, за да може да се посвети изцяло на нея, да се издържа от тази работа, да има средства, за да я поддържа и развива. В началото не било ясно дали нещата ще потръгнат, но хората започнали да научават за градината, да я посещават, мнозина дори по няколко пъти. Има и такива, които, докато са тук, предлагат да "ударят едно рамо" в някоя от дейностите. Ясен е благодарен за всяка помощ, защото разчита само на себе си и още не успява да осъществи всичко, което е планирал - като например да постави табелки с името на всяко растение.

А обгрижване и ръка да ги пипне искат и семейният пчелин, и двете езерца - пълни със златна каракуда, водни змии, червени, бели, розови и жълти водни лилии, където пчелите и птиците идват да пият вода, а през лятото се размножават няколко вида жаби. Ясен е записал над 65 вида птици, които е наблюдавал, и постоянно вижда нови. Обяснява, че "тук е доста чисто, защото селското стопанство не е много развито. А в индустриалната му форма - монокултури, пръскане и т.н., то е един от най-големите врагове на природата".

Разхождайки се из градината, ще попаднете на крокодил от шишарки, излегнал се върху капака на герана, слънчев часовник и петле на ветропоказател из алеите, къщички за птици и фенери по дърветата... Ако ви се доще да се отдадете на спокойствието, тишината и съзерцанието, може да приседнете на трикраки дървени столчета и пейки с разнообразен дизайн.

Както знаем, всяка сбъдната мечта си има цена. "Преди да започна да се занимавам с градината, често пътувах в страната и в чужбина. Много ми липсва - не само пътуването, което обогатява - виждаш различни хоризонти, други култури, но и компанията. Бяхме близки приятели и пътуването ни свързваше, а сега много по-рядко се виждаме. Трябваше да пожертвам това за сметка на другото, което много обичам - да творя красота. Но в живота винаги е така - човек не може да има всичко. А може би и не трябва...", казва ваятелят на приказната "Борика", който знае как тя ще изглежда след още няколко години. И това му дава търпение.

Според доклад: Европа е изправена пред риск от недостиг на газ

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 192

България осма в ЕС по поскъпване на хляба

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 192

Традиционните изложения за храни ще са от 5 до 8 октомври

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 192

Грешна логика

автор:Евгени Гаврилов

visibility 299

/ брой: 192

Нови посредници, нови проблеми

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 192

Проф. Димитър Денков: Вече няма единен български народ

автор:Нора Стоичкова

visibility 355

/ брой: 192

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ