Ядем череши от Полша, италиански домати и моркови от Великобритания
/ брой: 141
Българите, а и европейците консумират най-много ябълки и череши, произведени в Полша, домати от Италия, краставици от Испания и моркови от Великобритания. Това сочат данни от анализ на Евростат за селскостопанската продукция през 2015 г. в ЕС-28.
Близо четвърт от общото производство на ябълки и череши в ЕС се пада на Полша, отчита Евростат. Италия произвежда повече от една трета от всички домати в ЕС (36%), а Испания дава около 30% от продукцията на краставици в ЕС.
България има доста скромен дял в производството на плодове и зеленчуци в ЕС. Страната ни е произвела през миналата година 57 хиляди тона ябълки - едва 0,5 на сто от общо произведените в ЕС 12,7 милиона тона. Произведените праскови у нас са били 32,5 хил. тона или 1,2 на сто от общо 2,8 млн. тона в ЕС. Българските череши през м.г. са били около 50 хил. тона или 5,7 на сто от общо произведените в ЕС 882 хил. тона. Произведените ягоди у нас са били 5 хиляди тона - едва 0,4 на сто от общо 1,3 млн. тона в ЕС.
За производство на плодове у нас през 2015 г. са били обособени около 32 хиляди хектара земеделска земя. Най-силно през миналата година е било производството на домати в страната ни - 122 хил. тона или 0,7 на сто от произведените общо в ЕС 17,6 млн. т домати. Произведените краставици у нас са били 46 хил. т - близо 2 на сто от 2,3 млн. тона в ЕС. Общо за производството на зеленчуци у нас са били обособени около 26 хил. хектара площ. През миналата година в ЕС са били използвани 2,3 млн. хектара площ за производството на плодове и още 2,1 млн. хектара - за производството на зеленчуци.