09 Юли 2020четвъртък02:21 ч.

Ябълка на раздора

/ брой: 190

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1023

От началото на този месец в сила влезе нова наредба, по която се отчита консумираната от абонатите топлинна енергия. Според нея топлинните счетоводители ще правят окончателен отчет на уредите до 10 юли, а изравнителните сметки ще се пращат на топлофикациите до 5 дни след това. С един месец се намалява крайният срок за възражения по тях - до 31 август. Обясненията, очаквано са, че това се прави в полза на потребителите. На пръв поглед. Но тази нова уредба не премахва ябълката на раздора в междусъседските отношения - т.нар. такса за сградна инсталация. 

Наредбата сега казва, че етажната собственост сама ще определя какъв да бъде размерът на тази такса. Тя може да варира от 20 до 40% от изразходената от входа топлинна енергия, като идеята е колкото по-малко апартаменти във входа ползват парно, толкова таксата да е по-висока. Възможността етажната собственост, сиреч живеещите в блока, да да определят дела на сградната инсталация, бе предложена преди време от Федерацията на потребителите. Идеята обаче бе не те "да се хванат за гушите", а ползващите парно да плащат по-висок процент - до 40%, а абонатите със свалени радиатори много по-нисък - до 15%. Проблемът е, че с тези хватки, маскирани в разни проценти, загубите на "Топлофикация" се прехвърлят върху изрядните потребители, които най-малко са виновни за тях.

Освен това, преди година и половина тричленен състав на ВАС отмени формулата, по която се определя таксата "сградна инсталация". Тогава магистратите приеха, че методиката за дялово разпределение на топлинната енергия, която се прилага от април 2007 г., е приета в нарушение на закона, а част от параметрите в нея са неясни. И още, тя не дава възможност да се постигне целта на Закона на енергетиката - сметките за парно да включват само консумираната топлинна енергия въз основа на действително потребление.

А може пак да се окаже, че каруцата е сложена пред коня, защото се очаква решението на 5-членния състав на ВАС по казуса, то ще бъде в същия дух. Тогава тази наредба ще изгуби изобщо смисъл.

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 264

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 111

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 171

/ брой: 129

Датата

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ