29 Ноември 2021понеделник21:02 ч.

Ябълка на раздора

/ брой: 190

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1149

От началото на този месец в сила влезе нова наредба, по която се отчита консумираната от абонатите топлинна енергия. Според нея топлинните счетоводители ще правят окончателен отчет на уредите до 10 юли, а изравнителните сметки ще се пращат на топлофикациите до 5 дни след това. С един месец се намалява крайният срок за възражения по тях - до 31 август. Обясненията, очаквано са, че това се прави в полза на потребителите. На пръв поглед. Но тази нова уредба не премахва ябълката на раздора в междусъседските отношения - т.нар. такса за сградна инсталация. 

Наредбата сега казва, че етажната собственост сама ще определя какъв да бъде размерът на тази такса. Тя може да варира от 20 до 40% от изразходената от входа топлинна енергия, като идеята е колкото по-малко апартаменти във входа ползват парно, толкова таксата да е по-висока. Възможността етажната собственост, сиреч живеещите в блока, да да определят дела на сградната инсталация, бе предложена преди време от Федерацията на потребителите. Идеята обаче бе не те "да се хванат за гушите", а ползващите парно да плащат по-висок процент - до 40%, а абонатите със свалени радиатори много по-нисък - до 15%. Проблемът е, че с тези хватки, маскирани в разни проценти, загубите на "Топлофикация" се прехвърлят върху изрядните потребители, които най-малко са виновни за тях.

Освен това, преди година и половина тричленен състав на ВАС отмени формулата, по която се определя таксата "сградна инсталация". Тогава магистратите приеха, че методиката за дялово разпределение на топлинната енергия, която се прилага от април 2007 г., е приета в нарушение на закона, а част от параметрите в нея са неясни. И още, тя не дава възможност да се постигне целта на Закона на енергетиката - сметките за парно да включват само консумираната топлинна енергия въз основа на действително потребление.

А може пак да се окаже, че каруцата е сложена пред коня, защото се очаква решението на 5-членния състав на ВАС по казуса, то ще бъде в същия дух. Тогава тази наредба ще изгуби изобщо смисъл.

Автобус гори край Гурково

автор:Дума

visibility 211

АИКБ иска минималната заплата да се договаря от бизнеса

автор:Дума

visibility 316

Пенсиите се увеличават от 25 декември

автор:Дума

visibility 363

Кой и как може да ползва данъчни облекчения за деца

автор:Дума

visibility 386

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 881

/ брой: 229

Мароко затваря въздушните и морските си граници

автор:Дума

visibility 303

Ще спрат ли ваксините Омикрон?

автор:Дума

visibility 529

САЩ губят васали

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 230

Датата

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 230

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 977

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 1194

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ