29 Юли 2021четвъртък11:49 ч.

Интервю

Вяра Емилова: БСП се връща на картата на местната власт

Общинската собственост може да се управлява по-добре и в интерес на гражданите, казва секретарят на НС на БСП и на Националния предизборен щаб

/ брой: 203

автор:Ина Михайлова

visibility 4004

ВЯРА ЕМИЛОВА е родена през 1978 г. Член е на Изпълнителното бюро и на Националния съвет на БСП. От 2012 до 2016 година е областен председател на БСП-Силистра. В момента е секретар на Националния съвет и на Националния предизборен щаб на БСП. Завежда отдел "Избори и кампании".

"Промяната ще започне от малките населени места"

- С какво тези местни избори са по-различни от предходните?

- Залогът на тези избори е голям. Трябва да бъде дадено началото на промяната на модела на управление в българските общини. ГЕРБ е на политическата сцена вече около десетилетие и за това време концентрира политически, административен, икономически, финансов и всякакъв друг ресурс. Виждате какво се случва. Неправомерно освободен журналист от БНР се връща на месторабота след устно указание от Бойко Борисов. Президент на БФС подава оставка след разпореждане от същото място. Става въпрос за лична власт, а не за такава, уповаваща се на институциите. По места този процес придоби известност като "феодализация".

Правителството се хвали с икономически ръстове. В същото време реалните доходи на гражданите не растат. Достъпът на хората до здравна помощ се ограничава. Корупцията е повсеместна. Ножицата между бедни и богати се разтваря все повече и нито една социална система в страната не функционира. Този модел на управление, изграден от ГЕРБ през последните години, трябва да бъде спрян. 

- Очаквана ли е победата на "БСП за България" по места?

- Водим позитивна кампания и правим много срещи с гражданите в цялата страна. БСП традиционно има добри позиции в местната власт. Вярвам, че предните местни избори, когато регистрирахме най-ниския резултат за партията за последните три десетилетия, бяха изключение. Сега ще се върнем на картата на местната власт. Ще увеличим значително присъствието си в местните органи на власт - кметове на общини (включително на областни центрове), на кметства, общински съветници.

Местните избори са част от по-голям политически процес, свързан с промяната в България. По-силна БСП в местните органи на власт ще е стъпка в посока на слагането на дългоочаквания край на управлението на Бойко Борисов в България.    

- На какви политики залагате за решаване на местните проблеми?

- Проблемите на всяка община са различни. Както и способите за тяхното решаване. Все пак, ако трябва да изведа нещо на преден план, това е нашето виждане не просто за необходимостта от промяна в България, а за начините, по които тя ще се осъществи.

В началото на тази година партията окончателно прие програмния документ "Визия за България". Първи представихме пред обществото политическата платформа "За по-добър живот в българските общини". На тази база бяха разработени местните платформи за предстоящите избори. В основата им е разбирането за необходимост от промяна на социално-икономическия модел на развитие на страната. Властта на пазара не трябва да бъде безгранична. Като социалистическа партия вярваме, че органите на държавната и местната власт трябва да имат по-голяма роля в управлението на социално-икономическите процеси в страната. 

През последните години се наложи разбирането за държавата и общината като за "лош стопанин". Множество общински дейности се приватизират. Останалите под управлението на общините предприятия се източват. На това трябва да се сложи край. Общинската собственост може да се управлява по-добре и в интерес на гражданите. Градската среда може да е по-зелена и създаваща уют. Достъпът до детски градини - да е по-голям, организацията на обществения транспорт - по-добра, достъпът до здравни услуги - по-широк, сметопочистването - по-качествено, изразходването на обществени средства - по-ефективно, и т.н. За всичко това е нужно община, която стои по-близо до проблемите на хората и на чиято роля се гледа като на възможност за подобряване на техния живот, а не като на средство за лично облагодетелстване и на пречка пред социално-икономическия прогрес. Това е нещо, което БСП може не само да обещае, но и да предложи на гражданите.

- Готови ли са кандидатите на БСП да поемат управлението на общините?

- БСП има широка палитра от кандидати. Имаме достатъчно успешни кметове, които ще се явят на тези избори, за да спечелят отново доверието на хората. Имаме утвърдени народни представители, готови да пренесат своя опит от политиката на национално ниво в родните си места като бъдещи кметове. Засиленото присъствие на млади кандидати за кметове и общински съветници ще внесе енергия и свежи идеи - не само в кампанията, но и в бъдещото управление. Над 500 са младите хора в нашите листи.

Политическата формула на участие в местния вот е различна - партийни кандидати, безпартийни, но участващи от името на "Коалиция за България", издигнати от инициативни комитети. Профилът на бъдещите ни кметове също е разнороден - утвърдени политици на национално или местно ниво, икономисти, юристи, хора от социалната и хуманитарната сфера, инженери и пр. Общото между тях е амбицията да направят по-добър живота на хората в своята община.

- Вие сте от Силистра. Какво е впечатлението ви за кампанията в по-малките населени места?

- Вярвам, че промяната ще започне от по-малките населени места. Промяната ще започне от Силистра и от общини, в които проблемите по същество са идентични - обезлюдяване, липса на инвестиции и работни места, лошо здравеопазване. Например за Силистра в програмата на кандидата за кмет Момчил Неков и кандидатите за общински съветници виждаме мерки като спиране на преминаването на тировете през града, по-евтина питейна вода, нула лева такси за детски градини и детски ясли, създаване на общински гаранционен фонд с капитал от 1 млн. лв. за стимулиране и подпомагане на начинаещ и малък бизнес, създаване на марка "Произведено в Силистра" и т.н. Кандидатите ни имат конкретно разработени мерки за решаване на всички местни проблеми, което печели доверието на хората.

- Какво да очакваме в изборния ден?

- Преди всичко изборният резултат трябва да бъде опазен. Това казваме на всички наши членове на избирателни комисии. Въпреки сложността на вота, се надявам да не се стигне до хаоса от 2015 г., когато часове наред представители на изборни комисии чакаха да предадат протоколите си и да отчетат резултатите. Нашите членове в ОИК и СИК са подготвени. Моят апел към тях е да си свършат работата професионално и да сигнализират за всяка нередност или опит за фалшифициране и подмяна на вота. 

На места гласуването ще става дори с четири бюлетини. Ще трябва да се отбелязва и преференциален вот, което ще забави процеса. Призовавам гражданите към активност и търпение, защото сега могат да изразят своята воля и те ще определят местните управленци за следващите 4 години. 

- Какво е вашето послание към избирателите дни преди изборите?

- Да гласуват! Да гласуват с разум и сърце, без страх! Защото хората, за които ще дадат гласа си, ще трябва да решават техните проблеми в следващите 4 години. Да изберат кметове, които не са кукли на конци, а такива, които имат реална визия за общината и ще работят за своите съграждани!

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 832

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 306

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 300

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 232

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ