25 Април 2019четвъртък15:24 ч.

сн. БГНЕС

Илияна Йотова:

Всяко трето българче се ражда извън страната

автор:Дума

visibility 650

Всяко трето българско дете се ражда извън страната, а само за последните 30 години над 2 млн. българи са напуснали родината. Тези и други тревожни данни цитира вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на конференция "Отражение на външната трудова миграция върху българската икономика". Форумът е организиран от Фондация „Фридрих Еберт“ и Института за икономика и международни отношения. Бяха представени оценки за въздействието на трудовата миграция върху икономиката на България на базата на специално разработен модел.
Над 1 милион българи от 18 до 64 години имат нагласата да мигрират, за да търсят своето място зад граница, обобщи резултатите от изследване на "Сова харис" вицепрезидентът. Това, което кара сънародниците ни да емигрират, е търсенето на по-добро заплащане, по-добри социални условия, сигурност и по-добри закони. Близо една четвърт от българите - 23%, са готови да стегнат куфарите за гурбет веднага.
60% от възнамеряващите да си потърсят работа в чужбина са на възраст от 18 до 40 години, а приблизително 80% са хора, живеещи извън столицата, сочат данните.
На въпрос „Обмисляте ли временно или трайно да си потърсите работа в чужбина?“ 23% от анкетираните отговарят с "да". Отрицателен отговор посочват 77 на сто.
15% от интервюираните декларират, че имат над 6 месеца опит от работа в чужбина. Интересно е да се отбележи, че 54% от имащите опит от работа в чужбина, обмислят отново да си потърсят работа извън границите на България.
Ако прогнозата се сбъдне, изследователите на демографията в България ще предскажат една доста тревожна картина за развитието на демографията и икономиката на страната, предупреди Илияна Йотова.
Около 1,5 млн. българи работят извън страната, допълни картината бившият външен министър Ивайло Калфин. В същото време едва 16% от чужденците, които идват у нас, го правят, за да работят.

Голямото пътуване започва

автор:Дума

visibility 6

Развалят договорите с американските централи

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 80

"Локхийд Мартин" отваря ремонтна база за F-16 в България

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 80

Горивата ще поскъпват още

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 80

Брюксел разреши държавна помощ за суровото мляко

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 80

Първа среща между Путин и Ким

автор:Дума

visibility 0

Плашат Русия със "100 хил. тона" дипломация

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 80

Иран: Ще отговорим на санкциите

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 80

САЩ убиват повече цивилни от талибаните

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 80

Пазарният джихадизъм удари онкоболните

автор:Юри Михалков

visibility 220

/ брой: 80

Нюрнберг - светлина и сенки

автор:Ева Костова

visibility 141

/ брой: 80

Раздвоеният

автор:Ростислава Иванова

visibility 134

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ