14 Ноември 2018сряда19:59 ч.

сн. БГНЕС

Илияна Йотова:

Всяко трето българче се ражда извън страната

автор:Дума

visibility 219

Всяко трето българско дете се ражда извън страната, а само за последните 30 години над 2 млн. българи са напуснали родината. Тези и други тревожни данни цитира вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на конференция "Отражение на външната трудова миграция върху българската икономика". Форумът е организиран от Фондация „Фридрих Еберт“ и Института за икономика и международни отношения. Бяха представени оценки за въздействието на трудовата миграция върху икономиката на България на базата на специално разработен модел.
Над 1 милион българи от 18 до 64 години имат нагласата да мигрират, за да търсят своето място зад граница, обобщи резултатите от изследване на "Сова харис" вицепрезидентът. Това, което кара сънародниците ни да емигрират, е търсенето на по-добро заплащане, по-добри социални условия, сигурност и по-добри закони. Близо една четвърт от българите - 23%, са готови да стегнат куфарите за гурбет веднага.
60% от възнамеряващите да си потърсят работа в чужбина са на възраст от 18 до 40 години, а приблизително 80% са хора, живеещи извън столицата, сочат данните.
На въпрос „Обмисляте ли временно или трайно да си потърсите работа в чужбина?“ 23% от анкетираните отговарят с "да". Отрицателен отговор посочват 77 на сто.
15% от интервюираните декларират, че имат над 6 месеца опит от работа в чужбина. Интересно е да се отбележи, че 54% от имащите опит от работа в чужбина, обмислят отново да си потърсят работа извън границите на България.
Ако прогнозата се сбъдне, изследователите на демографията в България ще предскажат една доста тревожна картина за развитието на демографията и икономиката на страната, предупреди Илияна Йотова.
Около 1,5 млн. българи работят извън страната, допълни картината бившият външен министър Ивайло Калфин. В същото време едва 16% от чужденците, които идват у нас, го правят, за да работят.

ГЕРБ шикалкавят за пакта за миграцията

автор:Дума

visibility 53

Над 60% е недоверието към кабинета

автор:Дума

visibility 291

Мая Манолова с 6 въпроса за цените на горивата

автор:Дума

visibility 167

"Витоша" 47-ма по скъпотия в света

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 222

66% от кадастралната карта на страната готова до края на годината

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 222

Заедно с Турция ще привличаме туристи от далечни пазари

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 222

Италия се опъна на ЕС за бюджета

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 222

Сделката за "Брекзит" е на финалната права

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 222

Оневинен е руският шпионин в Австрия

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 222

Вашингтон се обяви срещу "Турски поток"

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 222

Властта в кръгова отбрана

автор:Валентин Георгиев

visibility 6

/ брой: 222

Девети септември е могъл да се случи още през 1938 г.

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 222

Нагоре по стълбата, която води надолу

visibility 5

/ брой: 222