22 Януари 2019вторник04:42 ч.

сн. БГНЕС

Илияна Йотова:

Всяко трето българче се ражда извън страната

автор:Дума

visibility 506

Всяко трето българско дете се ражда извън страната, а само за последните 30 години над 2 млн. българи са напуснали родината. Тези и други тревожни данни цитира вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на конференция "Отражение на външната трудова миграция върху българската икономика". Форумът е организиран от Фондация „Фридрих Еберт“ и Института за икономика и международни отношения. Бяха представени оценки за въздействието на трудовата миграция върху икономиката на България на базата на специално разработен модел.
Над 1 милион българи от 18 до 64 години имат нагласата да мигрират, за да търсят своето място зад граница, обобщи резултатите от изследване на "Сова харис" вицепрезидентът. Това, което кара сънародниците ни да емигрират, е търсенето на по-добро заплащане, по-добри социални условия, сигурност и по-добри закони. Близо една четвърт от българите - 23%, са готови да стегнат куфарите за гурбет веднага.
60% от възнамеряващите да си потърсят работа в чужбина са на възраст от 18 до 40 години, а приблизително 80% са хора, живеещи извън столицата, сочат данните.
На въпрос „Обмисляте ли временно или трайно да си потърсите работа в чужбина?“ 23% от анкетираните отговарят с "да". Отрицателен отговор посочват 77 на сто.
15% от интервюираните декларират, че имат над 6 месеца опит от работа в чужбина. Интересно е да се отбележи, че 54% от имащите опит от работа в чужбина, обмислят отново да си потърсят работа извън границите на България.
Ако прогнозата се сбъдне, изследователите на демографията в България ще предскажат една доста тревожна картина за развитието на демографията и икономиката на страната, предупреди Илияна Йотова.
Около 1,5 млн. българи работят извън страната, допълни картината бившият външен министър Ивайло Калфин. В същото време едва 16% от чужденците, които идват у нас, го правят, за да работят.

Търговци на горива отново плашат с протести

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 14

Кой е отговорен за хаоса с е-винетките

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

МВФ прави преглед на икономиката ни

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 14

Задава се най-слабият от 3 г. икономически ръст в света

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 14

Германия въвежда ограничение от 130 км/ч по магистралите

автор:Дума

visibility 82

10 души загинаха при взрив на кораб в Керченския проток

автор:Дума

visibility 83

Тереза Мей: Втори референдум е невъзможен

автор:Дума

visibility 73

Китайската икономика забави ръст

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 14

Изоставената държава

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 14

Читалищата имат нужда от подкрепа

visibility 53

/ брой: 14

Властчица - масчица

visibility 80

/ брой: 14