Всяка храна, приготвена за Коледа, е вкусна
17 рецепти за празничната трапеза споделя Ирина Катеринска
/ брой: 297
Всяка храна, приготвена за Коледа, е щастлива. Тя се ражда с частица от настроението на онези, чиито ръце я докосват. Затова някои сладкиши ни карат да бъдем нетърпеливи, други ни изпълват с вълшебни мечтания, а трети ни превръщат в палавници, които разсипват захар и брашно по пода или похапват от суровото тесто. Няма значение за колко души готвим, дори и да го правим само за себе си, парливият вкус на канелата, гъделичкащият аромат на карамфила, лютивостта на джинджифила, уханието на ром и ванилия намират своя начин да се завихрят във вълшебен танц около нас.
В книгата "Малка книжка за Коледа", издание на "Ентусиаст", ще намерите рецепти за захаросани портокалови корички, потънали в прегръдките на горчив шоколад, за кюфтенца от леща, за сладки с черен пипер и за пикантен горещ шоколад, който се крепи на дървена клечка. Докато опитвате някоя от любимите ни рецепти, се надяваме и вашата Коледа да се превърне в палава вълшебница, чиито поли ухаят на печени орехи, карамелена захар и парлива сладост! Това споделят авторката на книгата Ирина Катеринска и нейният съпруг Димитър Катерински, който е фотографирал готовите ястия.
Ирина Kатеринска по професия е журналист, със страст към готвенето. В момента живее в Германия. Идеята за книжката възниква спонтанно по инциатива на Димитър. Той е основният дегустатор и почитател на кулинарните вълшебства, сътворени от неговата съпруга. Рецептите са 17, защото това е едно от любимите числа на артистичното семейство. Ирина Катеринска издава в интервю за издателството своите кулинарни тайни.
Дълбока тенджера, пълна с любопитство
- Кое е любимото коледно ястие във вашия дом?
- Най-любимият ни вкус е комбинацията от гъст боб, къкрил цял ден на печката, и топла содена питка - случва се нещо успокояващо и утешително, когато се срещнат, което те кара да бъдеш смирен. А по време на сладката коледна закуска у дома, на най-голяма почит са щоленът и меденките.
- Трябва ли да си добър кулинар, за да се престрашиш да експериментираш в кухнята?
- Смелостта няма нищо общо с престрашаването да експериментираш. За него са нужни голяма доза желание да задоволиш търсенията на небцето си и да отдаваш дължимото на удоволствието. Да си представяш какво биха си казали патладжанът и чесънът с пълнозърнестата паста или пък меласата и черният пипер с брашното. За да експериментира в кухнята, на човек му е нужно просто да обича да си похапва вкусно и да обърне гръб на страха от печката поне веднъж.
- Коя е най-важната съставка, за да стане едно ястие вкусно?
- Дълбока тенджера, пълна с любопитство. И хубаво масло.
- Съпругът ти споделя ли хобито ти или е само дегустатор?
- Димитър е изключително покорен дегустатор, прекрасен фотограф, който изпълнява всичките ми желания и идеи, и най-вече отговорен спасител, ако нещо по време на готвенето се обърква. Не знам как, но винаги успява да оправи ситуацията, особено в моментите, когато по пода и в косата ми има повече брашно, отколкото на кухненската маса.