03 Декември 2022събота09:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°. Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°.

Временната заетост - до време

/ брой: 172

автор:Ева Костова

visibility 481

Временната заетост не създава работни места. Каза ни го генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Бернадет Сегол, която бе очаквана в България от КНСБ и КТ "Подкрепа", за да дискутира със социалните партньори проблемите за работа чрез агенции за временна работа. И двете конфедерации не приемат регламента за работа чрез такива агенции, залегнал в законопроект за изменениe и допълнениe на КТ, разглеждан преди дни в парламента. Темата, за която писа ДУМА, мина сякаш под сурдинка и отмина като поредната идея за "закърпване" на безработицата, която продължава да расте и в месеците на сезонна заетост. Агенцията за временна работа спомага за намирането на временна работа на нискообразовани и нискоквалифицирани хора, младежи без трудов стаж и опит, както и на хора, които вече са излезли от пазара на труда, коментира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.
Сегол ни напомни и друго - временната заетост е допълнителен елемент на пазара на труда, нещо, което създава възможност за интеграция на някои категории хора, но тази форма на заетост не  трябва да замества прякото договорно отношение, съществуващо между работодател и работник. Законопроектът не е в полза на гражданите на България и няма да мине по отъпкания законодателен път "тихичко", незабелязано, безпроблемно, категорични са от КНСБ. 
Този законопроект носи със себе си сътресения, за които управляващите не подозират. Социални и политически. Днес и утре. За това предупреждават синдикалистите. Те настояват за незабавно спиране на процедурата по приемането на законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда в частта му относно работата чрез т.нар. агенции за временна заетост. За тях голямата част от неговите текстове противоречат на чл. 16 от конституцията, според който "Трудът се гарантира и защитава от закона". За КНСБ са очевидни заплахите за хората на труда, произтичащи от законопроекта; заплахите спрямо колективните им икономически и социални интереси, както и реалните възможности, които се откриват пред бизнеса за спекулация с хората и труда им. "В много страни има работодатели без скрупули, които функционират на пазара на временната заетост, възползвайки се от слабата защита на хората. Тези работодатели експлоатират временно наетите работници. Това е морално неприемливо и създава лоша конкурентна среда в някои сектори", предупреди Сегол.
За агенциите за временна заетост у нас липсва все още ново законодателство, което да регламентира прилагането на равен подход между наетите временно и работещите постоянно в предприятието. Става дума за заплащане и условия на труд на хора, извършващи една и съща дейност.  Специалистите ратуват за това, но днес сме свидетели как се потъпкват трудови права и колко лесно се прескача летвата на отговорността - и към условията на труд, и към заплатите. Независимо как е нает човек. Още повече, ако е на трудов договор и страхът за работното му място се е превърнал в постоянен спътник...
Агенцията за временна заетост може да дава работници "на заем", да ги "разджурква" според случая. Правата на работника трябва да бъдат гарантирани от агенцията, защото инспекцията по труда едва ли ще е в състояние да контролира такъв режим на работа. Което означава, че в тези агенции ще работят само хора с чисти ръце и големи сърца. Едва ли... Затова и спорът сигурно ще продължи. Бернадет Сегол обаче няма да ни е подръка вечно.

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 646

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 760

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 638

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 647

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ