09 Май 2021неделя13:08 ч.

ново:

Честит Ден на Европа! Честит Ден на Победата! Честит Ден на Европа! Честит Ден на Победата!

Време за буркани

Изгубени часове, скучно занимание от младостта на бабите ни или изблик на носталгия е консервирането

/ брой: 232

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 2336

Трябва с ръка на сърцето да си признаем, че изисканата кулинария гледа със значително пренебрежение на бурканите, което си е направо необяснимо. Защото:

 

- Пуканите чушлета, подправени с копър, чесън и оцет, правят мека и най-лютата ракия, а разговорите на масата - още по-сладки и приятни.

 

- Царската туршия става наистина царска, само ако е приготвена вкъщи от грижливо подбрани пресни зеленчуци.

 

- Ако не сте си приготвили бидончето с кисело зеле по всички правила на мераклийското изкуство (с хрян, глава червено цвекло и кочан царевица), любимите на цялото семейство сармички ще "избягат" от менюто ви.

 

- Нито един шкаф с провизии не може да мине без домашната лютеница - като гарнитура за барбекюто, разбъркана с нарязан лук за мезе, или просто върху филийка хляб.

 

- Сладкото от вишни прави палачинката палачинка.

 

- Дюлите с ром ще "размекнат" и най-придирчивите ви гости.

 

- Домашният мармалад от шипки няма нищо общо с купешкия. И какво пандишпаново руло става с него!...

 

Така изкусително и заразително ни примамва авторката на двете най-нови издания от поредицата "Домашно консервиране" на ИК "Колхида" Невяна Кънчева. В едната - "Плодове в буркани", тя предлага 312 рецепти за сладка, нектари, мармалади, компоти, сокове, конфитюри. В другата - "Туршии", е събрала 466 рецепти за туршии, салати, лютеници, сокове, сосове, кьопоолу.

 

И в двете книги авторката въвежда с таблици за стерилизация на буркани с различно съдържание - времето е дадено в минути, както и някои конкретни важни съвети за правилното сваряване на продуктите. В "Календар на консервирането" са приложени накратко данни за периода на узряване и бране на всеки плод и в какъв вид е най-подходящ за конфитюри, сладка, сокове, нектари и т.н. Има информация и за това как най-добре се запазват съответните плодове и зеленчуци във фризер или в сушено състояние. А приготвянето на туршиите, естествено, започва с почистването и бланширането на зеленчуците. След това са описани последователно всички процедури - поставянето в буркани, заливането с разтвора, подходящи помещения и време за втасване и т.н.

 

По-опитните домакини знаят добре много от нещата, описани в книгите на Невяна Кънчева. Със сигурност всяка си има и свои авторски или подобрени рецепти. Но онези, които за първи път тази година ще се опитат да правят запаси от зимнина за семейната трапеза, ще открият в двете издания ценен и точен помощник в домакинството.

 

И макар наистина в днешно време домашното приготвяне на каквато и да било храна да е до голяма степен лукс за "работещите момичета", вкусът със сигурност е различен. А и удовлетворението от собственоръчно сътворения "еликсир" не може да се сравни с избирането на конфитюр или туршия от рафта на съседния супермаркет.

 

сн. 2401-1 и 2401-2

 


Старите фамилни тайни

 

"70 изпитани рецепти за зимнини" пусна на пазара "Букмарк пъблишинг". Макар че през зимата има зеленчуци и плодове, от които могат да се приготвят пресни и витаминозни салати и ястия, ние, българите, не се лишаваме от удоволствието на домашно консервираната храна. Какво да се прави, по душа сме си такива - да си се подготвим, да сме сигурни, че и туршийката за ракията ни ще я има, че и червеното винце без мезе няма да остане. Защото и през тази зима ще му "другаруват" старецът, суджукът, кървавицата. А филиите хляб едва ли ще останат ненамазани. Няма две мнения - съдържанието на собственоръчно напълнените малки и големи буркани ни задържа по-дълго на сладки приказки около зимната трапеза. А и спомените сякаш оживяват: с топъл комат в ръка се отправяш към големия казан с лютеницата на баба или с пръст бъркаш в топлото сладко и след секунда вече по теб остават само лепкави следи. Колко е сладко, нали, точно колкото сладки са самите спомени! Ето защо тази книга е ценна, най-вече заради това, че разбулва тайните на стари фамилни изпитани рецепти, отбелязват издателите.

 

сн. 2401-3

 

Губим милиони от липсата на руски туристи

автор:Дума

visibility 645

/ брой: 86

Фалшиви Великденски промоции

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 86

Пандемията намали желанието за бизнес

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 86

Декларирането на доходи ни е отнело под 10 минути

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 86

Да помним цената на мира!

visibility 825

/ брой: 86

Внимание: Опасен труд!

автор:Ева Костова

visibility 518

/ брой: 86

Датата

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 86

Баня, СПА и провалени финали

автор:Деси Велева

visibility 1063

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ