06 Юли 2020понеделник20:03 ч.

Здраве

Връща ли се дифтерията?

Заразата се предава от човек на човек, ваксинацията спасява от болестта и тежките й усложнения

/ брой: 235

автор:Аида Паникян

visibility 1527

Дифтерията е едно от почти забравените заболявания. Вероятно най-младите лекари дори не са виждали случай на заболял от заразната болест. Забравена е, защото има ваксина срещу нея. И все пак пробиви има през последните години. През юни 2015 г. след повече от 30 години в Европа бе регистриран първи случай на дифтерия - 4-годишно момче в Испания. 

Миналата седмица 8-годишно дете почина от дифтерия в Гърция. Според запознати на Стария континент повече от 30 години не е имало починали от дифтерия. Гръцкият вестник Ethnos.gr съобщи, че детето вероятно не е ваксинирано. Гръцкото министерство на здравеопазването разследва случая. А Гърция е твърде близо до България. Нарастването на кампаниите срещу ваксинация в цяла Европа разтревожи политиците на ЕС, които работят за намиране на начини за справяне с това тревожно явление. ДУМА припомня, че през август Световната здравна организация отчете за 89 994 случая на морбили в 48 европейски държави през първата половина на 2019 г., което е повече от двойно в сравнение с регистрираните през същия период на 2018 г. 44 175 случая на това остро заразно заболяване.

Хилядолетия "сирийската язва" е поразявала от задушаване стотици хиляди хора на планетата. 

Съвременното име на болестта идва от гръцкото дифтера (кожа) и го дава през 1826 г. френският физик Пиер Бретон. То се свързва с налепите, които се образуват върху сливиците, в гърлото и носа. Този налеп на гърлото пречи на дишането. До средата на ХХ в. дифтерията (или дифтерит) била широко разпространена. Тази силно заразна болест се разпространява при пряк физически контакт или по въздушно-капков път. Това е заболяване на горните дихателни пътища, характеризиращо се с възпалено гърло, слаба треска и налеп върху сливиците, фаринкса и/или носа. Пациентът може да почувства апатия, а бледостта и сърцебиенето са други симптоми на болестта, които са причинени от токсина, отделян от бактерията причинител - Corynebacterium diphtheriae. Източник на зараза е само болен човек или заразоносител. 

След боледуване, както и след ваксинация, се образуват антитела и според медиците повторно заболяване е почти изключено. 

Усложненията от дифтерия може да засегнат сърце, бъбреци и други органи (дифтериен миокардит, остра бъбречна недостатъчност и пр.).

През 1923 г. френският ветеринар и биолог Гастон Рамон се смята за създателя на противодифтерийната ваксина, която се използва и до днес.

Рискът от смърт след заразяване е между 5 и 10%, а при деца под 5 и възрастни над 40 г. - 20%.

В България ваксина срещу дифтерия се прилага от 1952 г., а последните регистрирани у нас случаи са от 1993 г., когато заболели са шестима и един е починал, и 1994 г. с един заболял и един умрял, припомни преди време проф. Мира Кожухарова. Благодарение на ваксинопрофилактиката от 1977 г. насам по света рязко намалява броят на заболелите, а през 2010 г. случаите са 4603, т.е. с 95.3% по-малко от 1980 г.

Удължават епидемичната обстановка до 31 юли

автор:Аида Паникян

visibility 52

/ брой: 127

София затъва в нови заеми

автор:Деси Велева

visibility 51

/ брой: 127

Най-сетне викат Борисов на разпит заради Бобоков

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 127

С шест на сто поскъпнаха храните

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 127

Емигрантските пари намаляха заради пандемията

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 127

С 60% намаляха пътниците на БДЖ

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 127

Диверсия на Израел в ядрен обект на Иран

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 127

КОВИД-19 плъзна и в австрийски кланици

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 127

180 места в Скупщината има партията на Вучич

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 127

Кратки новини

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 127

Дневна доза "Гешев"

автор:Ина Михайлова

visibility 115

/ брой: 127

Датата

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 127

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 613

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ