05 Август 2020сряда04:14 ч.

Войната на милиционерите

/ брой: 265

автор:Александър Симов

visibility 9

Вече и слепите виждат - полицията води война. Но не срещу престъпниците, мутрите, мафията или наркодилърите. Войната е срещу гражданската съвест, интелекта, знанието и свободните хора.
Тази война е подла, подмолна, коварна и е прикрита зад тонове високопарни фрази и премиерски проблясъци. Но е война, която се ожесточава. А полицейщината вчера стигна и до студентите.
В абсурдно комюнике от полицията се похвалиха, че са провели нова акция. Ударили са - забележете! - нелегално разпространение на сканирани учебници по латински в Медицинската академия. Ето къде бил истинският "Октопод"!.
Трябва да бъдем честни.
Студентите са подозрителни типове. Скачат срещу кабинета, като бабички се оплакват, че държавата реже парите за тяхното обучение, не са в състояние да оценят маниакалните усилия на кабинета да прецака всички по равно и вече открито разказват вицове срещу властта и премиера (един път Бойко Борисов убил един куршум с два заека...).
И сега студентите се оказаха престъпници. Осмеляват се да учат. Акцията нанесе удар на истинските престъпници в съвременна България - тези, които искат различен живот и не се задоволяват с политическите огризки, които властта им подхвърля.
Полицейската бруталност не познава граници. Ето вижте какво точно е полицейска държава - в нея можеш да си купиш хероин за жълти стотинки, "Макаров" за 100 лева от всяка заложна къща, но книгите са суперскъпи, а търсачите на знание са престъпници.
Нелегална мрежа за разпространение на учебници. Колко милиционерски звучи това! Милиционерската логика е убийствена. Скоро ще атакуват ксероксите, защото в тях се копират учебници. След това ще атакуват библиотеките, за да арестуват всички, които си водят бележки от книгите, които четат. А най-накрая ще забранят изобщо стъпването в библиотеки.
Дори и сканирането на учебниците да е нарушение, то не може да бъде окачествено като престъпление. Освен ако вече ученето не се смята за престъпна дейност. А то е. Подрива устоите на тези, които мислят само с ботушите си.
Очевидно е, че на ГЕРБ учещите са им неудобни. Следващата полицейска акция може да се казва: "Студентите" и да ги прибере всички на топло. Да стават футболисти! Да изкарват пари! Да не си губят времето с гражданска ала-бала...
Атаката срещу студентите е атака срещу мисленето. Това не е високопарен патос, а обърканата реалност на управленските мозъци. Полицията бе впрегната като наказатален инструмент.
Скоро да си студент ще е престъпление. Да четеш книги вече е. Спомнете си случая с "Читанка инфо".
Вътрешният ни министър не знае да говори правилно дори на български език, защо тогава да толерира хора, които искат да учат латински?
Sapere aude (осмели се да бъдеш умен) гласи една велика латинска сентенция. Когато властта не иска да се мисли, точно тогава е времето да бъдеш по-умен отвсякога. Защото днес полицията преследва разпространението на "нелегалните" учебници, утре ще погне и челите такива книги. 
Осмелете се да бъдете умни! Точно сега.

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 148

Туроператорите остават в протестна готовност

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 148

Мощни експлозии окървавиха Бейрут

автор:Дума

visibility 42

Източните германки с по-високи пенсии

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 148

Тръмп посочи най-голямата грешка на САЩ

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 148

Беларус събира запасняци до границата с Русия

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 148

По следите на изчезващите поликлиники

автор:Деси Велева

visibility 98

/ брой: 148

САЩ губят превъзходството в спътниковия шпионаж

автор:Юри Михалков

visibility 107

/ брой: 148

Данъчната система увеличава бедността на българите

visibility 101

/ брой: 148

Политиката срещу мъдростта

автор:Боян Бойчев

visibility 77

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ