09 Декември 2019понеделник18:35 ч.

Актуално

Восъчните фигури на авторитарната власт

/ брой: 222

автор:Йонко Бонов

visibility 655

В отминалите местни избори пролича недвусмислено - България се управлява от груба авторитарна власт. Потвърди се, че тази власт е безскрупулна, подкупна, престъпна. Върхът на авторитарната пирамида е зает еднолично от премиера Бойко Борисов. В хода на некоректната предизборна кампания на ГЕРБ всеки гражданин разбра ясно, че истинският кмет на София не е Йорданка Фандъкова, а е премиерът Бойко Борисов. Фандъкова е само формалност, широка усмивка и няколко заучени общи приказки за развитието на София. Очевидно "босът" й наложи безкомпромисна цензура, след като в началото на кампанията тя се изпусна да заяви, че в новия си мандат ще се раздели, т.е. ще отстрани, част от досегашния си ръководен екип. 

На срещата с новоизбраните кметове от ГЕРБ пък Борисов показа пред цялата страна, че властта му е не само авторитарна, тя си е еднолична - негова собственост. Той менторстваше, размахваше пръст срещу опозицията, злорадстваше, интригантстваше срещу президента Радев, говореше, каквото му дойде на езика - грубо, нелепо, на ръба на циничната стилистика. Скупчилите се около него нови кметове стояха безмълвни като восъчните фигури от Музея на мадам Тюсо. Изглеждаха като раболепна масовка, сякаш им бяха изтръгнали езиците и някой беше приковал ходилата им с пирони за пода. Тези кметове марионетки зад гърба на Борисов приличаха на плахи провинили се деца. Притихнала, смирена, безропотна аудитория. Стана ясно, че там, където спечели изборите, ГЕРБ си има един кмет - Борисов. А с избора на Гешев се видя безпощадно ясно, че структурата на цялата власт у нас - от парламента, през изпълнителната и съдебната, та чак до местната власт, е прогнила. 

Явно, още години наред България ще продължи да се води по акъла на този самозабравил се човек, който от своя страна следва безпрекословно заповедите на началството си в Западна Европа и неподлежащите на възражение инструкции на Големия презокеански брат. Бъдещето тук остава безперспективно, безнадеждно, тъжно. Под властта на един феодален владетел България ще продължи да бъде най-бедната в Европа; масовите доходи ще стават все по-ниски като покупателна способност; във все повече сектори на масовото потребление инфлацията вече е с двуцифрени стойности. "Цъфтящата" икономика затъва, на хората властта готви нови данъци, нови непосилни плащания в здравеопазването, нов идеологически диктат в образованието. А премиерът тръби, че България била най-хубавото място за живеене. Ех, на лъжата краката са къси, затова пък езикът й е дълъг. 

Краят на тази авторитарна еднолична власт не се вижда. Страната изостава все повече спрямо Европа по най-важните социално-икономически показатели. В продължение на 30 години, а днес - ускорено, България се обезбългарява. В демографска катастрофа сме. Държавната статистика все още не смее да назове реалната численост на останалото тук население. Официално сме малко над 7 милиона, но реалността е друга. Анализатори твърдят, че вече сме останали под 6 милиона. В градове като Плевен, Враца, Видин населението се топи с всеки изминал ден. Стотици малки селища са с трайна тенденция към обезлюдяване. Няколкостотин са селата, които реално са онемели и запустели. Най-напред, още през 90-те години на миналия век, станаха излишни десетки читалища, заглъхнаха тези уникални храмове на българската духовност, помещенията им бяха дадени под наем на частни фирми, сградите им пустеят и се рушат. Последваха ги стотици училища. Десетки болнични заведения се оказаха също излишни, така както са излишни хората, които имат нужда от тях. Българите в трудоспособна възраст напускат страната, прокудени от липсата на работа и поминък.

Тепърва ще дишаме пепелта на отминалите поредни местни избори. Защото позволихме те да бъдат купени и манипулирани.  

Радев: Езикът е най-силното „оръжие“ на дипломата

автор:Дума

visibility 22

Източиха 35 литра гориво от влакови цистерни в Белозем

автор:Дума

visibility 62

Изпратихме Кралицата на комедията

автор:Дума

visibility 82

Четвърти сме в Европа по разходи за храна

автор:Дума

visibility 50

Цените на храните рязко тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 236

По-високи такси за обслужване на гише

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 236

Данъчните си търсят 15 млн. лв. от заведения в София

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 236

68% от французите са против пенсионната реформа на Макрон

автор:Дума

visibility 1

600 км задръствания заради стачката във Франция

автор:Дума

visibility 48

Нобелови лауреати с общ призив за климата

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 236

Атина и Анкара се скараха за газа

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 236

Чудото Стоянка Мутафова

автор:Надежда Ушева

visibility 237

/ брой: 236

СДС се хвали с разрухата

автор:Юри Михалков

visibility 366

/ брой: 236

Датата

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ