22 Януари 2020сряда22:01 ч.

Властта остави хиляди без личен асистент

Въпреки предупрежденията от сдружението на общините, проблемът все още не е решен

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 309

Хиляди български граждани над 65 г. и хора с увреждания от 1 януари останаха без личен асистент, алармира омбудсманът доц. Диана Ковачева. Тя изпрати препоръка до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева да бъдат предприети спешни мерки за защита на ощетените.

До края на 2019 г. услугите "Личен асистент" и "Помощник-възпитател" се предоставяха и по Националната програма "Асистенти на хора с увреждания", но от 1 януари трудовите договори на личните асистенти са прекратени. По Закона за личната помощ хората с увреждания, които са с право на чужда помощ, трябва да получат асистентска подкрепа след оценка на индивидуалните им потребности. От действието на Закона до края на т.г. обаче са изключени нуждаещите се, на които ТЕЛК/НЕЛК не им е определил ползването на асистенти, както и тези, които нямат експертно решение. Затова омбудсманът настоява за спешни и незабавни действия за разрешаването на този огромен проблем. 

ДУМА припомня, че през 2019 г. Националното сдружение на общините (НСОРБ) прати предложения до МФ и МТСП, както и становище по проекта на постановление на МС, че няма яснота за продължаването и финансирането от държавния бюджет на услугите "Личен асистент", "Социален асистент" и "Домашен помощник" през 2020 г. Tогава от НСОРБ предупредиха, че между 13 хил. и 18 хил. души в нужда (с по-ниски вид и степен на увреждане или самотно живеещите възрастни хора, в невъзможност от самообслужване) може да останат без подкрепа. В началото на януари НСОРБ припомни, че все още липсва нормативно основание за финансиране на трите социални услуги от бюджета за 2020 г.

В приветствието се на 1 октомври по случай Международния ден на възрастните, тогавашният социален министър Бисер Петков се похвали, че от 1 септември започнало предоставянето на лична помощ за хората с увреждания, съобразно индивидуална оценка на техните потребности и към края на август в дирекциите "Социално подпомагане" са издадени близо 15 000 направления за ползване на лична помощ. Той твърдеше, че правителството е осигурило държавно финансиране на услугите "Личен асистент", "Социален асистент" и "Домашен помощник", които се ползват от над 12 хил. възрастни в невъзможност за самообслужване.

На 23 януари в институцията на омбудсмана ще се проведе заседание на Съвета за наблюдение - мониторингов орган, председателстван от омбудсмана, който следи за спазването и прилагането на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. На него ще бъде разгледан проблемът с неосигуряването на достъп до личен асистент.

Управляващите мълчат за войната на лотариите

автор:Ростислава Иванова

visibility 63

/ брой: 15

41% от българите искат смяна на правителството

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 15

Хидроинженери обвиниха властта в нехайство

автор:Юлия Кулинска

visibility 45

/ брой: 15

Аварии оставиха три града без вода

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 15

Парламентът пак промени правилата за търговия с горива

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 15

Сърбия иска да ни помага с техника и заварчици за "Турски поток"

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 15

Пакетът "Мобилност" все по-близо до влизане в сила

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 15

Искат подпомагане за тютюна и след 2021 г.

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 15

Дефицит на демокрация по света

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 15

Русия с кабинет на приемствеността

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 15

Гърция избра жена за президент

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 15

Републиканците бранят Тръмп

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 15

Доблестта се наказва със смърт!

автор:Христо Георгиев

visibility 88

/ брой: 15

"Тъпан бие, хоро се вие"

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 15

Окончателното решение на руския въпрос

автор:Георги Георгиев

visibility 90

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ