05 Август 2020сряда04:42 ч.

Властта остави хиляди без личен асистент

Въпреки предупрежденията от сдружението на общините, проблемът все още не е решен

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 739

Хиляди български граждани над 65 г. и хора с увреждания от 1 януари останаха без личен асистент, алармира омбудсманът доц. Диана Ковачева. Тя изпрати препоръка до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева да бъдат предприети спешни мерки за защита на ощетените.

До края на 2019 г. услугите "Личен асистент" и "Помощник-възпитател" се предоставяха и по Националната програма "Асистенти на хора с увреждания", но от 1 януари трудовите договори на личните асистенти са прекратени. По Закона за личната помощ хората с увреждания, които са с право на чужда помощ, трябва да получат асистентска подкрепа след оценка на индивидуалните им потребности. От действието на Закона до края на т.г. обаче са изключени нуждаещите се, на които ТЕЛК/НЕЛК не им е определил ползването на асистенти, както и тези, които нямат експертно решение. Затова омбудсманът настоява за спешни и незабавни действия за разрешаването на този огромен проблем. 

ДУМА припомня, че през 2019 г. Националното сдружение на общините (НСОРБ) прати предложения до МФ и МТСП, както и становище по проекта на постановление на МС, че няма яснота за продължаването и финансирането от държавния бюджет на услугите "Личен асистент", "Социален асистент" и "Домашен помощник" през 2020 г. Tогава от НСОРБ предупредиха, че между 13 хил. и 18 хил. души в нужда (с по-ниски вид и степен на увреждане или самотно живеещите възрастни хора, в невъзможност от самообслужване) може да останат без подкрепа. В началото на януари НСОРБ припомни, че все още липсва нормативно основание за финансиране на трите социални услуги от бюджета за 2020 г.

В приветствието се на 1 октомври по случай Международния ден на възрастните, тогавашният социален министър Бисер Петков се похвали, че от 1 септември започнало предоставянето на лична помощ за хората с увреждания, съобразно индивидуална оценка на техните потребности и към края на август в дирекциите "Социално подпомагане" са издадени близо 15 000 направления за ползване на лична помощ. Той твърдеше, че правителството е осигурило държавно финансиране на услугите "Личен асистент", "Социален асистент" и "Домашен помощник", които се ползват от над 12 хил. възрастни в невъзможност за самообслужване.

На 23 януари в институцията на омбудсмана ще се проведе заседание на Съвета за наблюдение - мониторингов орган, председателстван от омбудсмана, който следи за спазването и прилагането на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. На него ще бъде разгледан проблемът с неосигуряването на достъп до личен асистент.

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 148

Туроператорите остават в протестна готовност

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 148

Мощни експлозии окървавиха Бейрут

автор:Дума

visibility 42

Източните германки с по-високи пенсии

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 148

Тръмп посочи най-голямата грешка на САЩ

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 148

Беларус събира запасняци до границата с Русия

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 148

По следите на изчезващите поликлиники

автор:Деси Велева

visibility 98

/ брой: 148

САЩ губят превъзходството в спътниковия шпионаж

автор:Юри Михалков

visibility 107

/ брой: 148

Данъчната система увеличава бедността на българите

visibility 101

/ брой: 148

Политиката срещу мъдростта

автор:Боян Бойчев

visibility 77

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ