02 Декември 2020сряда15:36 ч.

Омбудсманът Диана Ковачева определя като неприемливо и в ущърб на гражданите неустойката по бърз кредит да може да достига двойния размер на главницата

Властта оскъпи бързите кредити

Омбудсманът ще сезира Конституционния съд за лобистка законова промяна

/ брой: 223

автор:Дума

visibility 564

Скандална законова поправка, която надува до два пъти задълженията към фирмите за бързи кредити, беше гласувана от управляващото мнозинство в Народното събрание. Това се случи набързо и тихичко, при приемането на второ четене на преходните и заключителни разпоредби в Закона за ДДС. Така се развързват ръцете на компаниите за бързи кредити да искат от клиентите си огромни неустойки. Предложението беше на т. нар. независим депутат Спас Панчев като към него няма мотиви.

Омбудсманът Диана Ковачева обяви, че ще сезира Конституционния съд заради промяната. Тя определя като "неприемливо и в ущърб на гражданите" неустойката по бърз кредит да може да достига двойния размер на главницата. Съдът няма да може да обявява подобна клауза в договора за неравноправна и следователно нищожна.

Така депутатите развързаха ръцете на фирмите за бързи кредити да търсят от клиентите си огромни неустойки. Промяната е свързана със Закона за потребителския кредит, която позволява неустойката при неизпълнение на задължения по договор за заем от фирма за бързи кредити да може да достига до двойния размер на главницата, без това да се счита за прекомерни разходи. Промяната в Закона за потребителския кредит означава, че ако човек е взел 1000 лв. заем, при неизпълнение на договора неустойката може да достигне 2000 лв., без да се броят лихвите. В случая не става въпрос за забавяне на погасяването на заема, когато важи правилото обезщетението за забава да не може да надвишава законната лихва. Неизпълнение на договора може да бъде например невъзможността кредитополучателят да осигури в тридневен срок поръчители по заема и съдът няма да може да обяви подобна клауза в договора за неравноправна и оттам нищожна. Заради голямото обществено недоволство преди две години в ГПК бяха направени промени, които задължиха съда да следи за неравноправни клаузи в договорите за кредити. Практиката на съдилищата към момента е да се обявява за нищожна всяка неустойка, която надхвърля главницата.

Омбудсманът Диана Ковачева обяви, че ще сезира Конституционния съд заради законовата промяна. Тя определя като "неприемливо и в ущърб на гражданите" неустойката по бърз кредит да може да достига двойния размер на главницата. Така съдът вече няма да може да обявява подобна клауза в договора за неравноправна и следователно нищожна, каквато бе практиката досега, мотивира омбудсманът намерението си да сезира Конституционния съд. Ще внесем промени в Закона за потребителския кредит, с които ще отпаднат текстовете, позволяващи на потребителите да плащат разходи в размер до двойния на главницата, ако не изпълняват задълженията си по договор за потребителски кредит от финансова институция, оправда се председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и отрече в казуса да има лобистки интереси.

32 спасени и двама изчезнали край остров Лесбос

автор:Дума

visibility 0

Със 182 млн. лв. финансират мерки срещу пандемията

автор:Дума

visibility 42

Домовете в Куделин и Говежда ще бъдат закрити

автор:Дума

visibility 84

Властта се кани да похарчи още 10 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 230

Няма кандидати за летище Пловдив

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 230

СЗО засили препоръките си за носене на маски

автор:Дума

visibility 68

Иран готви екзекуция на шведски учен

автор:Дума

visibility 137

Испания ще се възстановява от пандемията до 2023 година

автор:Дума

visibility 196

Гутериш: Нашата планета е счупена

автор:Дума

visibility 154

Бойкономика в действие

автор:Евгени Гаврилов

visibility 541

/ брой: 230

Антибългарщината на американската позиция

автор:Юри Михалков

visibility 613

/ брой: 230

Посмъртно за... живота

автор:Лозан Такев

visibility 370

/ брой: 230

Общината да сключи договор с творците

автор:Емил Янев

visibility 203

/ брой: 230

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ