30 Юли 2021петък02:08 ч.

Омбудсманът Диана Ковачева определя като неприемливо и в ущърб на гражданите неустойката по бърз кредит да може да достига двойния размер на главницата

Властта оскъпи бързите кредити

Омбудсманът ще сезира Конституционния съд за лобистка законова промяна

/ брой: 223

автор:Дума

visibility 1123

Скандална законова поправка, която надува до два пъти задълженията към фирмите за бързи кредити, беше гласувана от управляващото мнозинство в Народното събрание. Това се случи набързо и тихичко, при приемането на второ четене на преходните и заключителни разпоредби в Закона за ДДС. Така се развързват ръцете на компаниите за бързи кредити да искат от клиентите си огромни неустойки. Предложението беше на т. нар. независим депутат Спас Панчев като към него няма мотиви.

Омбудсманът Диана Ковачева обяви, че ще сезира Конституционния съд заради промяната. Тя определя като "неприемливо и в ущърб на гражданите" неустойката по бърз кредит да може да достига двойния размер на главницата. Съдът няма да може да обявява подобна клауза в договора за неравноправна и следователно нищожна.

Така депутатите развързаха ръцете на фирмите за бързи кредити да търсят от клиентите си огромни неустойки. Промяната е свързана със Закона за потребителския кредит, която позволява неустойката при неизпълнение на задължения по договор за заем от фирма за бързи кредити да може да достига до двойния размер на главницата, без това да се счита за прекомерни разходи. Промяната в Закона за потребителския кредит означава, че ако човек е взел 1000 лв. заем, при неизпълнение на договора неустойката може да достигне 2000 лв., без да се броят лихвите. В случая не става въпрос за забавяне на погасяването на заема, когато важи правилото обезщетението за забава да не може да надвишава законната лихва. Неизпълнение на договора може да бъде например невъзможността кредитополучателят да осигури в тридневен срок поръчители по заема и съдът няма да може да обяви подобна клауза в договора за неравноправна и оттам нищожна. Заради голямото обществено недоволство преди две години в ГПК бяха направени промени, които задължиха съда да следи за неравноправни клаузи в договорите за кредити. Практиката на съдилищата към момента е да се обявява за нищожна всяка неустойка, която надхвърля главницата.

Омбудсманът Диана Ковачева обяви, че ще сезира Конституционния съд заради законовата промяна. Тя определя като "неприемливо и в ущърб на гражданите" неустойката по бърз кредит да може да достига двойния размер на главницата. Така съдът вече няма да може да обявява подобна клауза в договора за неравноправна и следователно нищожна, каквато бе практиката досега, мотивира омбудсманът намерението си да сезира Конституционния съд. Ще внесем промени в Закона за потребителския кредит, с които ще отпаднат текстовете, позволяващи на потребителите да плащат разходи в размер до двойния на главницата, ако не изпълняват задълженията си по договор за потребителски кредит от финансова институция, оправда се председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и отрече в казуса да има лобистки интереси.

БСП и ИТН постигнаха съгласие за съдебната реформа

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 145

Апелативният съд остави "Врана" на Сакскобургготски

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 145

Преговорите за кабинет пред провал

автор:Юлия Кулинска

visibility 238

/ брой: 145

Ваксинационната кампания набира скорост

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 145

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 145

Отказаха дерогация на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 444

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 387

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 901

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 138

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 106

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 145

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ