05 Август 2021четвъртък08:33 ч.

Властта на шменти-капелите

/ брой: 11

автор:Алеко Бичевски

visibility 1774

Колкото повече месеци навърта в мандата сегашното управление на държавата, толкова по-трудно става да се даде точно определение за него. Нито е дясно, нито е ляво, нито е центристко, нито е европейско, нито е азиатско. И все пак, като че ли най му приляга "управление шменти-капели" - по безсмъртния лаф на премиера, казан по друг случай.
Всичко, което обещаха, всичко, за което уж се бориха, се оказа шменти-капели. И средноевропейските доходи, които изстрадалият български електорат трябваше вече да е достигнал към края на мандата на ГЕРБ, излязоха измама. И сбъдването на Великата справедливост, след която всички корумпета от високите, ниските и средните етажи на властта щяха да вкарат в затвора - също. Шменти-капели излезе и административната реформа на Дянков, която трябваше да съкрати администрацията. Напротив, разходите за нея се увеличиха. Разселването на управленската администрация из провинцията бе нещо като постановка от Сатиричния театър - и тя бързо падна от афиша. И в Шенген не влязохме, нито в еврозоната.
Миналата седмица обаче "управлението шменти-капели" достигна невероятни върхове, дори за собствените си стандарти.
Цяла седмица финансовият министър ни проглуши ушите, че правителствената политика вземала рязък завой към увеличение на доходите на народонаселението, което, разбира се, нямало нищо общо с изборите, а било отдавна планирана стратегия, и т.н. И изведнъж в края на седмицата безпаричният народ бе зашлевен от новината, че доходите този път наистина ще бъдат вдигнати, но най-напред на по-първите хора в държавата. И то шоково - с близо 300%! Премиер, президент и шеф на Народното събрание вече ще прибират по 8 хилядарки на месец, плюс всички останали благини и екстри, които си имат по конституция.
Така действа американското вице - с размах и без пощада. За коледни добавки пари няма. За увеличение на майчинските помощи също. Бюджетът позволил минималната работна заплата да скочи едва с 20 лв. След историческото 9%-но увеличение на замразените вече 4-та година пенсии огромната част от тях ще се вдигнат с по 10-15 лв. Но за по-първите хора пари изведнъж се намериха. Което, разбира се, неизбежно ще доведе до нови по-големи възнаграждения на цялата управленска администрация по веригата надолу - министри, зам-министри, шефове на агенции, директори и пр.
В крайна сметка Дянков си спази обещанието. Само дето се оказа, че гладният електорат малко не го е доразбрал. Вицето всъщност е казал - сега ще вдигнем нашите заплати, а след време, ако бюджетът го позволява, може да вдигнем и вашите. Сигурно вината пак е в медиите. Грешно са транслирали височайшето послание.
Сега естествено Б.Б. ритуално ще се откаже от новата заплата и електоратът ще хълца от възторг. Въобще, пак шменти-капели. В интернет един екстремен форумец "стреля" на месо: "На тия първите трябва не да им дават по 8000 лв., а да им вземат по 8000 за заеманата позиция, щото с тия "Ало, Танов", с тия кумове и сватове, те тези пари си ги изкарват само с едно обаждане по телефона". Този коментар е малко краен, но показателен, че на хората вече им писна да ги будалкат по всякакъв повод.
Особено пък по повод АЕЦ "Белене", където постиженията на управленската алабалистика ще останат завинаги недостижими в световната история. Ето през какви салтоморталета минаха Б.Б. и ГЕРБ за три години:
"Замразяваме АЕЦ "Белене" (10.7.2019 г.)
"Белене е икономически необоснован проект" (29.9.2009 г.)
"Белене е гьол, пълен с жаби за 800 млн. лв." (10.3.2010 г.)
"Белене е висша форма на корупция" (2.3.2010 г.)
"Белене ще спре или ще се строи с европари" (16.3.2010 г.)
"Белене е изключително важна за България" (1.11.2010 г.)
"Белене може да стартира още утре" (21.9.2010 г.)
"Намерен е стратегически инвеститор за Белене" (25.10.2010 г.)
"Борисов ще поиска твърда цена от Путин за Белене" (6.11.2010 г.)
"Ако не започнем да строим Белене, след 15 г. икономиката на България ще банкрутира" (26.2.2011 г.)
"Спираме окончателно Белене" (2012 г.)
"На референдума за нова ядрена централа ГЕРБ ще гласува със "за".
"На референдума за нова ядрена централа ГЕРБ ще гласува с "не", "не" и "не".
Много е възможно съвсем скоро букмейкърските къщи да започнат да пускат залози каква е позицията на Б.Б. и ГЕРБ към АЕЦ "Белене" за деня.
Ако не друго, поне комарджиите да спечелят някой лев от политиката на шменти-капели.
 
 

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 365

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 224

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 221

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ