18 Ноември 2019понеделник15:22 ч.

Веруюто на фолклориста

Книгата на Михаил Букурещлиев, издадена по повод неговата 80-годишнина, е портрет на радетелите на народното музикално творчество

/ брой: 220

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1480

За да обикнеш фолклора, трябва да го познаваш. Безразличен към него е само онзи, който никога не се е докосвал до него. Това са думи на основателя на първия в България детско-юношески фолклорен ансамбъл "Изворче" (1961 г.) Михаил Букурещлиев - човек, посветил целия си живот на народното творчество, на съхраняването му, на приобщаването и "заразяването" с любов към него на стотици деца, на възраждането и осъвременяването на прекрасни образци от фолклорната ни съкровищница.
В "юбилейната" си книга, озаглавена "Верую", издадена от Съюза на българските композитори с финансовата подкрепа на Министерството на културата и читалище "Славянска беседа", видният фолклорист е събрал свои научни статии, доклади, публикации в периодични издания, юбилейни слова, изказвания и др. Това са портрети на наши изтъкнати творци от областта на фолклора, певци, диригенти, изследователи, разкази за значими събития - фестивали, семинари, тържествени чествания на празници, свързани с народното творчество, и др. Всичко, събрано в книгата, излъчва гордост и радост от постиженията и таланта на певци, инструменталисти, диригенти, фолклористи, допринесли с неуморния си и всеотдаен труд за запазването на българското и предаването му на поколенията. А също и тревога от липсата в днешно време на достатъчно загриженост и внимание към най-ценното и уникалното, което имаме като нация - фолклора.
И само в 20 реда ст.н.с. Михаил Букурещлиев - изтъкнат изследовател, диригент, педагог и общественик, е написал нещичко за себе си, за своя творчески път и приноси. Сред книгите, които е издал през годините, са "Български детски песенен фолклор", "Популярни народни изпълнители", "Златопръстият - кавалджията Стоян Величков", "Без нея не мога - народният певец от Странджа Манол Михайлов", "Народната песен е моят живот - Цвятко Благоев" и др. Съставител е на 14 сборника с песни - странджански, добруджански, средногорски, песни за Капитан Петко войвода, за Илинденско-Преображенското въстание, сборници с песни на Вълкана Стоянова, на Магда Пушкарова, на Кичка Савова и др. Под печат е сборникът "Народни песни от Берковско". Автор е на повече от 400 публикации в периодичния печат. Той е и сред дългогодишните автори на ДУМА.
Ето няколко реда от книгата, писани от автора през различни години, които звучат изключително съвременно, актуално и обосновават необходимостта от приобщаването на младите хора към фолклора. За да не стане така, че след години само чужденци да разнасят по света българските народни песни и хора...
- Преценявайки със съвременните критерии смисъла и съдържанието на фолклорното наследство, не можем да не признаем, че в него се намират непреходни художествени качества. Така, както не можем да се разделим с гениални поетични, музикални и изобразителни творби от миналото, защото и днес звучат съвременно и значимо, така също и във фолклорното изкуство намираме такива ярки произведения, които няма да умрат с времето.
- Различните форми на художествена самодейност дават реални условия за сценична изява и стимулиране на детското народно пеене - както индивидуално, така и колективно. Детското народно пеене ще съществува като продължение на старинната вокална школа, но неговото усвояване все повече ще бъде не в средата на семейното огнище, а във формите на организираната художествена самодейност. Там децата не само ще се научат да пеят правилно, но ще изградят и своите художествено-изпълнителски навици, ще развият музикалния си вкус, общоестетическото си възпитание. Те са артистичният заряд на нацията...
- Съвременното дете, съвременният младеж не може да остане само с възпитанието, което ще получи от автентичния форклор. Та нали сърцевината на Кутевото дело се състои в идеята, претворени, фолклорните образци да се реализират сценично и по този начин да ги изравним с най-ярките образци от другите изкуства. Съвременната младеж трябва да получава фолклора във всичките му разновидности: и от гайдата, и от кларнета, и от певеца, и от малката група, и от големия оркестър. Правилно балансирани, двата потока - изворният и обработеният фолклор, дават най-добри възможности за едно звуково-естетическо възпитание.
 

В две секции в Дупница ще има повторно преброяване

автор:Дума

visibility 0

И синдикатът на МВР против идеята за болничните

автор:Дума

visibility 25

Гешев: Мога да изкарам 120 роднини и приятели в моя подкрепа

автор:Дума

visibility 82

2472 лева е издръжката на живот за 4-членно домакинство

автор:Дума

visibility 47

Ново нефтено находище в Иран

автор:Дума

visibility 281

Левицата предлага по-голяма събираемост на данъците

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 221

Автобусните билети поскъпват със 7,6 на сто заради тол таксите

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 221

Обилни валежи и свлачища в Австрия

автор:Дума

visibility 176

11 души пострадаха при престрелка в Одрин

автор:Дума

visibility 268

Чехите поставиха ултиматум на премиера

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 221

Вълнения в Иран заради повишените цени на горивата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 221

Апартейд в Евросъюза

автор:Юри Михалков

visibility 296

/ брой: 221

Кой ще спаси българското земеделие?

автор:Ина Михайлова

visibility 494

/ брой: 221

Обещания ли? Лъжи на търкалета

автор:Мая Йовановска

visibility 276

/ брой: 221

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ