Веганите имали по-тежък махмурлук
/ брой: 1
Изследователи откриха сериозен недостатък на пълното въздържание от употреба на храни с животински произход, съобщи вестник "Индипендънт", като се позова на работата на учени от университет в холандския град Утрехт.
Според тях веганите по-тежко понасят махмурлука, отколкото месоядните хора. Причината била в две хранителни вещества. Били са наблюдавани 13 души, за симптоми на махмурлук като главоболие, гадене, световъртеж, гадене, сърцебиене и жажда. Установено е, че тези, които имали диета, в която липсвала никотиновата киселина, известна повече като витамин В3, и цинк, имали по-тежки махмурлуци.
Витамин В3 се намира в месото, домашните птици и рибата, както и в авокадото, гъбите, фъстъците и пълнозърнестите храни, докато цинкът се среща най-често в месо, миди, яйца, бобови и млечни продукти.
Въпреки че веганската диета е в състояние да осигури всички необходими хранителни вещества, някои проучвания са установили, че веганите са по-склонни да имат дефицит на никотинова киселина и цинк, отколкото тези, които ядат месо.