04 Юни 2023неделя21:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22. Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22.

Приз

Възстановяват литературните награди "Христо Ботев" и "Никола Вапцаров"

/ брой: 13

автор:Дума

visibility 51

Една въпиеща несправедливост е напът да бъде поправена. България няма национални литературни награди на имената на двама от най-великите си поети и личности - Христо Ботев и Никола Вапцаров. Съюзът на българските писатели години наред се опитваше да промени това, но усилията му оставаха напразни. 

И ето най-сетне гласът бе чут и от Министерството на културата предлагат да бъдат създадени и утвърдени награда за поезия и публицистика "Христо Ботев" и награда за поезия "Никола Вапцаров".

Предложението за наградата "Христо Ботев" за поезия и публицистика е тя да се връчва веднъж на две години от министъра на културата. Кандидатурите ще бъдат разглеждани от експертна комисия, включваща представители на Българската академия на науките, Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите в България, Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", Софийския университет "Св. Климент Охридски", Националния литературен музей и Националния музей "Христо Ботев" в гр. Калофер.

Новоучредената награда "Христо Ботев" ще се връчва в две категории: "Значим принос в развитието и популяризирането на българската поезия" и "Високи творчески резултати в популяризирането на българската поезия или публицистика за изминалия период". Предложението, което е подложено на обществено обсъждане, е за изготвянето на специална статуетка или плакет, които да се връчват, а паричното изражение на наградата да бъде в размер на 20 000 лева. Носители на отличието могат да бъдат поети със значим принос в развитието и популяризирането на българската поезия, както и поети и публицисти, постигнали високи резултати в популяризирането на българската поезия или публицистика. Целта е тази награда да се превърне в най-авторитетното отличие за поезия и публицистика у нас и в заслужено признание на талантливи хора за верността им към делото и идеалите на Ботев.

Преди години е имало награда на името на Христо Ботев. Присъждала се е на поети и публицисти за принос в световната литература, като е била връчвана на всеки 5 години до 1986 г. След промените традицията е възстановена през 1996 г. за известно време на регионално ниво със същата периодичност (на 5 години), като наградата се присъжда от Общинския съвет на община Враца. 

Наградата "Никола Вапцаров" ще се връчва за високи творчески резултати в областта на поезията веднъж на три години. Номинациите за отличието ще се разглеждат от експертна комисия от представители на Българската академия на науките, Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите, Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", СУ "Св. Климент Охридски" и Националния литературен музей - къща музей "Никола Вапцаров". Предлага се наградата да е художествена пластика и финансова премия в размер на 10 000 лева, които ще бъдат осигурени от бюджета на Министерството на културата.

Преди години също е имало международна литературна награда "Никола Вапцаров". Тя е била учредена през 1979 г. По регламент е била присъждана на всеки пет години на чуждестранни автори за цялостно литературно творчество и за принос в изследването и популяризирането на Вапцаровата поезия. Наградата е връчвана през 1979, 1984, 1989 г. След промените инцидентно е възстановена през 2009 г., а през 1999 г. е връчена национална на поета Иван Динков.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ