04 Април 2020събота13:59 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Вас ист дас?

/ брой: 46

автор:Ева Костова

visibility 408

Вас ист дас, ще питат утре на чист немски език наследниците български. Защото са родени в Германия, където получават автоматично и немски паспорт. За какво ви говори това? За много неща навярно, но истината е, че втората родина е изместила твърдо първата. И че едната се държи като истинска майка, другата - като мащеха. Едната е символ на грижа, доверие, сигурност, перспективност, другата е само носталгичен спомен, често у родителите. Защото ги е прокудила с обида, безпаричие, липса на сигурност и надежда за бъдещето, дори с мръсните си улици и тротоари, лошият въздух и храна. Защото наглостта е станала непосилна, вгорчава живота и на деца, и на възрастни, останали по един-двама в селата. Те гаснат, без да погалят внуци. А някъде играят българчета, които са малки, за да разберат трагедията българска, отвяваща нацията далече по картата на света.      

За близо 30 години в чужбина са се родили около 330 000 български деца, в Германия са най-много. Броят им ще расте, сочат различни прогнози. И как няма, след като една трета от българите в детеродна възраст са в чужбина. Тези хора създават тук наследство, но и лишават икономиката от брутен продукт и доходи, които биха позволили увеличаване на пенсиите на техните бащи и майки, намаляване на обезлюдяването, избягване на демографския колапс. Все въпроси, за които управляващите в последните години нехаят. А тяхната грижа и финансова подкрепа щяха да спестят много проблеми както за бъдещите поколения, така и за икономиката и обществото като цяло. Това, че ние, българите, ще изчезнем като народ, някои смятат за глупост, стигало да видим колко много хора се връщат в родината. Поредната статистика за наивници и дъвка в устата на Бойко Борисов. Както и оправдание за бездействието на куп некадърни министри да се справят вече години наред с жизненоважните за народа проблеми, у когото и пари за хляб понякога няма. Да не говорим за сигурност и върховенство на закона. 

Вас ист дас?

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 452

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 64

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 879

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 656

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 405

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 292

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ