23 Септември 2021четвъртък11:36 ч.

Варна ще ремонтира канал за четвърти път

/ брой: 103

автор:Дума

visibility 117

Четвърти пореден ремонт само за година ще прави община Варна на канализационния тръбопровод, който през 2020 г. бълваше фекални води във Враненското езеро. Това става ясно от инвестиционен проект, който ще установи цената на поредната поправка преди обявяване на обществената поръчка. На 24 март общината обяви за последен път, че ремонтът на проблемните участъци по временния тръбопровод е завършил, с уточнението, че тръбата продължава да замърсава водоема. Дефектите щели да бъдат отстранени до 24 април, което не се случи. Спътникови снимки от 24 май показват нехарактерно за сезона цъфтене на водорасли, вследствие на замърсяването.
Новата поръчка включва подмяна на няколко участъка от явно компрометираната тръба, както и вкопаването на част от нея в дъното на езерото. От общината твърдят, че трите ремонта на тръбата са стрували само 1,3 млн. лв. По силата на рамков договор, сключен с близкото до ГЕРБ дружество "Хидрострой", всички ремонти на тръбата бяха възлагани именно на него. Заради липсата на експертиза и техника за изпълнението на подводни дейности, то наемаше като подизпълнител компанията "Хидроремонт ИГ". Първият ремонт започна в края на май 2020 г. с отпуснати от кабинета 1,3 млн. лв., след като през лятото на 2019 г. кораб скъса тръбата с витлото си. Така се разбра, че тръбопроводът неправилно е положен на дъното, а не под него. От тогава в езерото и Варненския залив се изляха над 3 млн. куб. м фекални води.

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 354

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ