22 Януари 2021петък19:09 ч.

Няколко думи

Въпроси за милиони

/ брой: 143

автор:Аида Паникян

visibility 210

В сезона на отпуските въпросите пред здравната система са много. Въпреки милионите, които кабинетът се хвали, че налива, системата не удовлетворява нито медици, нито пациенти.

Ковидкризата поставя най-много въпросителни пред здравеопазването. На прага на есента, когато всички възможни вируси ще се надпреварват да ни разболеят, КОВИД-19 остава основният проблем. Той извади на преден план въпроси, които сме задавали неведнъж. Защо никой частник не открива инфекциозно отделение или болница с такова? Защо в последните 25-30 години бяха закрити инфекциозните отделения в повечето общински и дори в някои областни болници? Защо държавата не инвестира в специалисти по инфекциозни болести?

Днес всички тези въпроси се обобщават в един: Кой ще лекува болните от КОВИД-19?

Да оставим настрана злобливите приказки, че клиничната пътека като стане 1200 лв., болниците ще хващат минувачите от улицата и ще ги вкарват в ковидсекторите. Нелепо е. Случаите у нас не са малко, а след около месец ще станат повече. Лекарите инфекционисти в страната са около 200. Инфекциозните легла са 700-750. Говорим за болнични легла (не кревати!), обезпечени с 24-часов екип от специалисти, медицинско оборудване и апаратура за лечение.

А, да - предишният здравен министър разпореди в края на март легла във всички болници в страната да се трансформират в ковидлегла, та на книга излязоха десет пъти повече. Последваха уверения и клетви, че проблеми няма. Но да си кажем истината - поне половината от тях останаха бутафорни! Това вече е проблем. От една страна - и най-малката болница е задължена да приема и лекува пациенти с КОВИД-19. От друга - няма право да ги лекува, ако няма специалист по инфекциозни болести. Т.е. болниците без инфекционисти нямат право на договор с касата, за да лекуват болни с КОВИД-19. Каквото и да направят, нарушават закона. А ръкоплясканията от балконите не стигат. Нито смешните 210 лв. за "почивка" в опразнените родни хотели. От трета страна са пациентите - най-важните в здравните казуси! И потърпевшите от недомислията на властта. 

На 18 юни парламентът натовари здравния министър до шест месеца да представи план за ефективната работа и финансиране на инфекциозните структури в страната при извънредна епидемична обстановка. Срокът тече и много преди да изтече случаите на КОВИД-19 ще се увеличат, защото идва есен. Тогава няма да има време да се сърдим на статистиката, че бройката се увеличава заради тестовете или европарите.

Няма защо да се сърдим и на страните от ЕС, че гледат на българите като на чумави. Защото напоследък властта работи основно под диктата на туристическия бранш. Отварят се заведения, когато браншът каже. Изискват се тестове от чужди граждани, когато браншът каже... Но браншът има нужда от хора, които да са здрави и да работят. За това браншът не мисли. Властта - също.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 378

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 480

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 476

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 248

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ