07 Август 2020петък18:59 ч.

Няколко думи

Въпроси за милиони

/ брой: 143

автор:Аида Паникян

visibility 411

В сезона на отпуските въпросите пред здравната система са много. Въпреки милионите, които кабинетът се хвали, че налива, системата не удовлетворява нито медици, нито пациенти.

Ковидкризата поставя най-много въпросителни пред здравеопазването. На прага на есента, когато всички възможни вируси ще се надпреварват да ни разболеят, КОВИД-19 остава основният проблем. Той извади на преден план въпроси, които сме задавали неведнъж. Защо никой частник не открива инфекциозно отделение или болница с такова? Защо в последните 25-30 години бяха закрити инфекциозните отделения в повечето общински и дори в някои областни болници? Защо държавата не инвестира в специалисти по инфекциозни болести?

Днес всички тези въпроси се обобщават в един: Кой ще лекува болните от КОВИД-19?

Да оставим настрана злобливите приказки, че клиничната пътека като стане 1200 лв., болниците ще хващат минувачите от улицата и ще ги вкарват в ковидсекторите. Нелепо е. Случаите у нас не са малко, а след около месец ще станат повече. Лекарите инфекционисти в страната са около 200. Инфекциозните легла са 700-750. Говорим за болнични легла (не кревати!), обезпечени с 24-часов екип от специалисти, медицинско оборудване и апаратура за лечение.

А, да - предишният здравен министър разпореди в края на март легла във всички болници в страната да се трансформират в ковидлегла, та на книга излязоха десет пъти повече. Последваха уверения и клетви, че проблеми няма. Но да си кажем истината - поне половината от тях останаха бутафорни! Това вече е проблем. От една страна - и най-малката болница е задължена да приема и лекува пациенти с КОВИД-19. От друга - няма право да ги лекува, ако няма специалист по инфекциозни болести. Т.е. болниците без инфекционисти нямат право на договор с касата, за да лекуват болни с КОВИД-19. Каквото и да направят, нарушават закона. А ръкоплясканията от балконите не стигат. Нито смешните 210 лв. за "почивка" в опразнените родни хотели. От трета страна са пациентите - най-важните в здравните казуси! И потърпевшите от недомислията на властта. 

На 18 юни парламентът натовари здравния министър до шест месеца да представи план за ефективната работа и финансиране на инфекциозните структури в страната при извънредна епидемична обстановка. Срокът тече и много преди да изтече случаите на КОВИД-19 ще се увеличат, защото идва есен. Тогава няма да има време да се сърдим на статистиката, че бройката се увеличава заради тестовете или европарите.

Няма защо да се сърдим и на страните от ЕС, че гледат на българите като на чумави. Защото напоследък властта работи основно под диктата на туристическия бранш. Отварят се заведения, когато браншът каже. Изискват се тестове от чужди граждани, когато браншът каже... Но браншът има нужда от хора, които да са здрави и да работят. За това браншът не мисли. Властта - също.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 150

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 60

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 446

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 907

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ